Badge field

Dislokasjon av det temporomandibulære leddet (TMJ)

Published date field

 

Dislokasjon av kjeveleddet (Temporomandibular Joint (TMJ))

Hva er det?

Det temporomandibulære leddet (TMJ), rett foran nederst på øret, er det leddet som gjør at underkjeven beveger seg. Noen ganger kan TMJ løsne seg eller låse seg i åpen stilling. Dette skjer når skjøten åpnes bredt og kulen på kjeveleddet setter seg fast på plass. TMJ er et kuleledd, akkurat som hofte eller skulder. Det er imidlertid forskjellig fra andre ledd i kroppen ved at den "forskyver" seg som en del av den normale funksjonen. Når munnen åpnes bredt, går kulen (kalt kondylen) ut av leddet og beveger seg fremover og går tilbake på plass når munnen lukkes. Tilstanden beskrevet som en forvridning av TMJ oppstår når kondylen går litt for langt frem og blir lagt inn foran en benaktig fremtredning kalt leddeminensen. Dette skjer som oftest når leddbåndene som normalt holder kondylen på plass, er noe løse, noe som gjør at kondylen kan bevege seg utover leddets eminens. Musklene rundt går ofte over i krampe og holder kondylen i forskjøvet stilling.

Symptomer

Kjeven låser seg i åpen stilling. Tilstanden kan forårsake betydelig ubehag frem til leddet er tilbake i riktig posisjon.

Diagnose

Diagnosen er basert på stillingen og immobiliteten til kjeven.

Forventet varighet

Problemet blir løst så snart tilknytningen flyttes. Området kan imidlertid være ømt i noen dager.

Forebygging

TMJ dislokasjon kan bli kronisk blant pasienter med løse TMJ leddbånd. For å holde antall tilbakefall på et minimum, blir pasientene minnet på å være bevisste på å begrense bevegelsesområdet til kjeven - å plassere knyttneven under haken når de gjesper for eksempel, for å unngå å åpne munnen for mye. Konservative kirurgiske behandlinger kan også bidra til å forhindre gjentakelse. En type operasjon innebærer å låse fast kjeven i en periode, noe som får leddbåndene til å bli mindre fleksible og begrenser bevegelsen. En annen innebærer å sette en fisketrådlignende ledning mellom topp- og bunnkjeven for å forhindre at kjeven åpner seg for mye. I visse tilfeller kan mer omfattende kirurgi være nødvendig. Én prosedyre, kalt eminektomi, fjerner leddeminen, slik at leddkulen ikke lenger kan sette seg fast foran den. En annen, ofte gjort artroskopisk, innebærer å injisere midler i TMJ-leddbånd for å stramme dem.

Behandling

De omkringliggende musklene må slappes av for å bringe kondylen (leddkulen) tilbake til sin normale stilling. På legevakten eller et legekontor vil pasienter vanligvis få en injeksjon av lokalbedøvelse i kjeveleddet, etterfulgt av et muskelavslappende middel for å lindre spasmer, slik at forvridningen kan korrigeres. For å flytte kondylen tilbake i riktig stilling, vil en lege eller tannlege manuelt trekke underkjeven nedover og tippe haken oppover for å frigjøre kondylen fra inneslutning utenfor leddets eminens. Deretter leder legen eller tannlegen ballen tilbake til leddet. Etter at leddet er flyttet, anbefales et mykt eller flytende kosthold i flere dager for å minimere kjevebevegelse og stress. Pasienter rådes til å unngå mat som er vanskelig å tygge, for eksempel seigt kjøtt, gulrøtter, harde godterier eller isbiter, og å være forsiktig med å åpne munnen for mye.

Når skal jeg ringe en profesjonell

En TMJ-forstyrrelse krever et øyeblikkelig besøk hos legen eller legevakt for å få leddet satt på plass igjen.

Prognose

Den er utmerket for å føre den forskjøvede kulen til skjøten tilbake i leddet. Imidlertid er kronisk dislokasjon vanlig hos noen mennesker.

Tilleggsinformasjon

The TMJ Association
P.O. Box 26770
Milwaukee, WI 53226-0770
Phone: (414) 259-3223
www.tmj.org/

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.