Badge field

Hva er after- og munnsår?

Published date field

 

Hva er munnirritasjoner og munnlesjoner?
Munnirritasjoner og munnlesjoner er hevelser, flekker eller sår på munn, lepper eller tunge. Selv om det finnes mange typer munnsår og -plager, er de mest vanlige after-sår, forkjølelsessår, leukoplaki og candidiasis (trøske). Disse er omtalt nedenfor. Dersom du har et munnsår, så er du ikke alene om dette. Rundt en tredjedel av alle mennesker er eller blir berørt av dette på et tidspunkt. Likevel kan munnsår, irritasjoner og lesjoner være vonde, stygge å se på og kan forstyrre hvordan du spiser og snakker. Ethvert munnsår som vedvarer i en uke eller mer bør undersøkes av en tannlege. En biopsi (vevtest) kan bli anbefalt og kan vanligvis påvise årsaken, samt utelukke for eksempel alvorlige sykdommer som kreft og HIV.

Hvordan vet jeg om jeg har et munnsår eller en munnlesjon?
Følgende tegn kan indikere et munnsår eller en munnlesjon:

 • After-sår er små hvite hevelser eller sår som er omgitt av et område av rødhet. After-sår er ikke smittsomme, med de blir ofte feilaktig tatt for å være forkjølelsessår, som er forårsaket av et smittsomt herpesvirus. After-sår oppstår inne i munnen, mens forkjølelsessår oppstår vanligvis utenfor munnen. After-sår kan komme tilbake, og kan være mindre (små), store (større) eller herpetiforme (flere, i grupper eller klynger). After-sår er vanlige og kommer ofte tilbake. Selv om den nøyaktige årsaken er usikker, mener noen eksperter at immunforsvarsproblemer, bakterier eller virus kan være involvert. Faktorer som stress, traume, allergier, røyking, jern- eller andre vitaminmangler og gener kan også ha en innvirkning.
 • Forkjølelsessår, også kalt feberblemmer eller herpes simplex, er grupper av smertefulle, veskefylte blemmer rundt leppene og noen ganger under nesen eller rundt haken. Forkjølelsessår skyldes vanligvis en type herpesvirus og er svært smittsomme. Den første infeksjonen oppstår ofte hos barn, noen ganger uten symptomer, og kan forveksles med en forkjølelse eller influensa. Når en person er infisert av viruset, forblir dette i kroppen, og noen ganger forårsaker dette gjentatte angrep. Hos enkelte forblir viruset inaktivt.
 • Leukoplaki ser ut som en tykk, hvitaktig flekk i munnhulen, på tannkjøttet eller på tungen. Dette er ofte assosiert med røyking, snusing og bruk av tyggetobakk, man kan også skyldes andre årsaker som dårlig festede tannproteser, ødelagte tenner og at man tygger på innsiden av kinnet. Fordi en anslått 5 prosent av leukoplakitilfeller kan lede til kreft,* kan det hende tannlegen vil gjennomføre en biopsi. Leukoplaki leges ofte når tobakksbruken stoppes.
 • Candidiasis – thrush – er en soppinfeksjon som forårsakes av candida albicans (en gjærtype). Denne kan gjenkjennes av kremaktige gule, hvite eller røde flekker som oppstår på fuktig overflater i munnen. Vevet under flekken kan være ømt. Trost er mest vanlig blant brukere av tannproteser, nyfødte, personer som er svekket av sykdom og personer med nedsatt immunforsvar. Personer som har tørr munn, eller som tar eller akkurat har fullført en antibiotikakur, er også utsatt.

Hvordan behandles munnirritasjoner og munnlesjoner?
Behandlingen vil variere i henhold til hvilken type munnirritasjon du har. For de mest vanlige typene munnsår og munnplager, som beskrevet over, er behandlingen som følger:

 • After-sår – after-sår leges vanligvis etter sju til 10 dager, selv om regelmessige utbrudd er vanlig. Ikke-reseptbelagte salver og smertestillende kan midlertidig lette på smertene. Skylling med antimikrobisk munnskyll kan bidra til å redusere irritasjonen. Noen ganger foreskrives antibiotika for å redusere sekundær infeksjon.
 • Forkjølelsessår – blemmene leges vanligvis i løpet av en uke. Fordi det ikke finnes noen kur for herpesinfeksjoner, kan blemmene dukke opp igjen senere i perioder hvor man er følelsesmessig opprørt, ved eksponering for sterkt sollys, allergi eller feber. Ikke-reseptbelagte smertestillende kan gi midlertidig lettelse. Reseptbelagte virusdrepende medikamenter kan redusere disse typene virale infeksjoner – spør tannlegen eller legen din om dette.
 • Leukoplaki – en behandling begynner ved å fjerne faktorer som forårsaker lesjoner. For enkelte pasienter betyr dette at de må slutte å bruke tobakksprodukter. For andre betyr dette å fjerne dårlig festede tannproteser og erstatte disse med proteser som sitter riktig. Tannlegen din vil følge med på tilstanden din og undersøke lesjonen med tre til seks måneders mellomrom, avhengig av type, plassering og størrelse.
 • Candidiasis – behandlingen består av å kontrollere forholdene som er årsak til utbruddene.
  • Å rengjøre tannproteser er viktig for å forhindre tannprotese-induserte problemer. Fjerning av tannproteser om natten kan hjelpe
  • Dersom antibiotika eller prevensjonsmidler som svelges er årsaken, kan reduksjon av dosen eller å endre behandling hjelpe
  • Spyttsubstitutter er tilgjengelige og virker mot tørr munn
  • Soppdrepende medikamenter kan brukes når den underliggende årsaken er uunngåelig eller uhelbredelig
  • God munnhygiene er svært viktig
FeverBlister
Feberblemme
After-sår

* The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, D.D.S., M.S., and Mary Jane Taintor, 1997.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.