Badge field

Hva er tannsten?

Published date field

 

Tannsten (calculus dentalis) er plakk hvor det er felt ut kalk. Tannsten dannes på tannoverflaten over tannkjøttsranden. Prosessen kan sammenliknes med utfelling av kalk fra vann i vannrør. Kalken i tannstenen stammer ikke fra drikkevannet men fra spyttet. Det er stor forskjell fra person til person med hensyn til mengden tannsten som dannes. Det kan også danne seg tannsten under tannkjøttsranden. Kalken i denne typen tannsten stammer ikke fra spyttet, men fra væskeutsiving og blødning som skjer i tannkjøttslommen på grunn av periodontitt. Begge typer tannsten har en ru overflate, som gir et godt feste for plakket. Tannsten skal fjernes for å hindre at mer alvorlige tilstander utvikler seg.

Tannsten er ikke bare et problem for tannkjøttets og tennenes helsetilstand, men det kan også være et kosmetisk problem. Tannsten er porøs og blir derfor hurtigere misfarget.

Hvordan kan jeg vite om jeg har tannsten?

Store forekomster av tannsten dannes typisk på baksiden av fortennene i underkjeven og på forsiden av de store kinntenner i overkjeven. Det vanligste tegnet på tannsten er et hardt gult eller brunt belegg langs tannkjøttsranden. Den kan lett ses og kan også tydelig føles med tungespissen. Vil du være helt sikker på at du ikke har tannsten og i så fall få det fjernet må du oppsøke tannklinikken.

Hvordan kan jeg hindre at det dannes tannsten?

En effektiv munnhygiene med fjerning av plakket og samtidig bruk av en tannkrem som er spesielt rettet mot tannsten vil være en av de beste måtene å forebygge tannstensdannelse.

Når tannsten først er dannet, er det bare tannlegen eller tannpleieren som kan fjerne den. Fjerning av tannsten og plakk kalles tannrens. Under tannrensing bruker tannlegen eller tannpleieren spesielle instrumenter for å fjerne tannsten både over og under tannkjøttsranden.

TarterTeeth Scaling

Tannsten kan skape problemer i munnen og gjøre smilet mindre flott

Når tannsten først er dannet kan den kun fjernes med en profesjonell rensing.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.