Badge field

Hva er tannstein?

Published date field

Hva er tannstein?

Tannstein (calculus dentalis) er forkalket plakk eller biofilm, som jevnlig bør fjernes ved hjelp av tannrens. Tannstein dannes på tannoverflaten og bygger seg opp mellom tannkjøtt og tann. Dette kan skape tannkjøttlommer hvor bakterier kan starte betennelse. Det harde tannsteinslaget går ikke bort med tannbørsting, men må fjernes med tannrens hos tannlegen.

Utvikling av tannstein kan sammenliknes med utfelling av kalk fra vann i vannrør. Kalken i tannsteinen stammer ikke fra drikkevannet, men fra bakterier fra mat, drikke, spytt og fra munnhulen, og dannelsen av biofilm skjer kontinuerlig. Det er stor forskjell fra person til person med hensyn til mengden tannstein som dannes. Det kan også danne seg tannstein under tannkjøttsranden. Kalken i denne typen tannstein stammer ikke fra spyttet, men fra væskeutsiving og blødning som skjer i tannkjøttslommen på grunn av periodontitt. Begge typer tannstein har en ru overflate, som gir godt feste for plakk. Tannstein bør fjernes for å hindre at mer alvorlige tilstander utvikler seg.

Tannstein er ikke bare et problem for tannkjøttets og tennenes helsetilstand, men det kan også være et kosmetisk problem, fordi tennene blir porøse og hurtigere misfarget.     

Du kan unngå tannstein ved regelmessig, grundig og korrekt tannstell, som for eksempel:

  • Pusse tennene to ganger om dagen i minst to minutter med fluortannkrem og børste med riktig teknikk på alle tilgjengelige flater.
  • Bruke munnskyllevann med fluor.
  • Rengjøre godt mellom tennene med tanntråd og / eller mellomromsbørster
  • Kontrollere tannpussen ved å bruke plakkontrolltabletter du får kjøpt på apoteket.
  • Sørge for minst ett tannlegebesøk hvert år for å fjerne biofilm, misfarging og eventuell tannstein.
  • Unngå røyking fordi tannoverflatene da får et matt belegg. Dette gir økt risiko for bakterieangrep som igjen skaper plakk som kan føre til tannstein.

Hvis du først har fått tannstein, kan ikke dette fjernes hjemme, men du må oppsøke tannlege for profesjonell behandling ved hjelp av tannskrape, ultralyd og / eller meisling.

 

Hva er forskjellen mellom tannstein og plakk?

Mange lurer på om plakk og tannstein kan være det samme, men det er det ikke.

Plakk er bakteriedannelse i munnen. Plakk ser ut som et hvitt og klebrig belegg som kan skapes av med fingerneglene eller kjennes med tungen. Har du plakk, kan dette føre til dårlig ånde og skade emaljen, og til slutt kan plakken bli hard og forkalket, noe vi kaller tannstein.

Tannstein derimot er et hardt belegg på tennene langs tannkjøttet eller under tannkjøttskanten og dannes typisk på baksiden av fortennene i underkjeven og på forsiden av de store kinntennene i overkjeven. Tannstein oppstår vanligvis ved at bakteriebelegget (plakk og/eller biofilm) som har ligget på tannen over tid forkalkes /forsteines når mineraler i spyttet binder seg til belegget.

Les mer om plakk her.

 

Hvordan kan jeg vite om jeg har tannstein? 

Det vanligste tegnet på tannstein er et hardt gult eller brunt belegg langs tannkjøttsranden. Den kan lett ses og kan også tydelig føles med tungespissen. Hvis du vil være helt sikker på at du ikke har tannstein og i så fall få det fjernet, må du oppsøke en tannklinikk eller et tannlegekontor.     

Tannstein fører også lett til misfarginger på tennene og dårlig ånde.

 

Hvordan kan jeg hindre at det dannes tannstein?

Effektiv munnhygiene med fjerning av plakk og samtidig bruk av en tannkrem som er spesielt rettet mot tannstein vil være en av de beste måtene å forebygge tannsteinsdannelse på. Det anbefales å fjerne tannstein hos tannlege eller tannpleier én gang i året.

Når tannstein først er dannet, er det faktisk bare tannlegen eller tannpleieren som kan fjerne den. Fjerning av tannstein og plakk kalles tannrens. Ved tannrensing bruker tannlegen eller tannpleieren spesielle instrumenter for å fjerne tannstein både over og under tannkjøttsranden.

TarterTeeth Scaling

Tannstein kan skape problemer i munnen og gjøre smilet mindre flott

 

Tannstein og munnsykdommer

Kanskje lurer du på hva som skjer hvis man ikke fjerner tannstein? Tannstein kan som sagt ikke fjernes ved hjelp av vanlig tannbørste. Dette må gjøres av tannpleier eller tannlege med instrumenter som er laget spesielt for tannsteinsfjerning. Om man ikke fjerner tannstein, og tannkjøttet blir betent over mange år, kan man få det som heter tannløsningssykdom (periodontitt.)

Tannstein og røyking kan øke risikoen for tannkjøttbetennelse, som kan gå fra å være reversibel gingivitt til alvorlig periodontitt hvis du ikke får behandling. I verste fall kan dette føre til tannløsning. Røyking kan i tillegg dekke over symptomene på sykdom i munnhulen slik at det tar lengre tid å oppdage og behandle dem.

 

Tannsteinsforebygging gjennom kosthold og livsstil 

Ifølge forskning.no er det ikke nødvendigvis genenes skyld at du får tannverk. Studier har konkludert at arv ikke har betydning når det gjelder bakterier som kan gi hull i tennene. Vær derfor nøye med munnhygienen, og husk at når tannstein først er dannet, kan den kun fjernes med en profesjonell rensing. Det er dessverre ikke mulig å fjerne tannstein selv med andre ord.      

 

 

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.