Badge field

Hva er sportsskinner/tannskinner?

Published date field

 

Hva er sportsskinner/tannskinner?

Sportsskinner, tannskinner og munnbeskyttere er forskjellige navn for det samme: en enhet som plasseres over tennene for å beskytte dem ved slag til ansiktet eller hodet. Munnbeskyttere er en viktig del av sportsutstyret til alle utøvere av sport som innebærer fall, kroppskontakt eller utstyr som kastes. Dette inkluderer amerikansk fotball, basketball, baseball, fotball, hockey, skateboarding, turn og terrengsykling som kan føre til skader i munnen.

Munnbeskyttere dekker vanligvis overtennene og er utformet for å beskytte mot brudd på tenner, kutt i lepper og andre munnskader. Dersom de har tannregulering eller andre faste tannanordinger (f.eks. en bro) på den nedre kjeven, kan tannlegen foreslå en munnbeskyttelse for disse tennene også.

Hva er de ulike type munnbeskyttelsene?

Uansett hvilken type munnbeskyttelse du velger, må det være en som er fleksibel, slitesterk og komfortabel. Den bør også passe riktig og ikke begrense tale eller pust. De tre typene munnbeskyttelse er:

  • Spesialtilpasset munnbeskyttelse  – Disse er individuelt utformet og laget hos tannlegen eller av et tannteknisk laboratorium. Ikke overraskende, er det sannsynlig at disse gir den mest komfortable passformen og beste beskyttelsen. Tannlegen tar et avtrykk av tennene og former deretter en munnbeskyttelsemodell av avtrykket. Fordi de passer og føles bedre, foretrekker de fleste idrettsutøvere tilpassede munnbeskyttere. Men de er også de dyreste.
  • Koke- og bite-munnbeskyttere  – Disse kommer i en forhåndsformet utførelse som kan endres ved å koke dem i vann og deretter ved å bite i den varme plasten for å tilpasse passformen. De kan kjøpes i mange sportsbutikker og kan gi en bedre passform enn en standard munnbeskytter. Følg instruksjonene nøye for å unngå å ende opp med en munnbeskyttelse som passer dårlig.
  • Standard munnbeskytter – Disse er rimelige og kommer ferdigformede, klar til bruk. Dessverre passer de ofte ikke så godt. De kan være klumpete og kan gjøre det vanskelig å puste og snakke.

Hvor lenge bør en munnbeskytter vare?

Munnbeskyttere bør ideelt sett byttes ut etter hver sesong fordi de kan slites ned over tid, noe som gjør de mindre effektive. Utskifting er spesielt viktig for unge, fordi munnen fortsetter å vokse og tenner fortsetter å utvikle seg frem til man blir voksen. Mange idrettsutøvere som er aktive i flere sportsgrener får nye munnbeskyttere laget hver gang de går til undersøkelse hos tannlegen, hver sjette måned.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.