Badge field

Hva er plakk?

Published date field

 


Plakk er et klebrig, hvitt belegg av bakterier som til stadighet dannes på tannoverflatene. Plakk er årsaken til hull i tennene (karies), tannkjøttbetennelse (gingivitis) og periodontitt. Når det felles ut kalk i plakket fra spyttet blir det til tannsten. Tannsten er med andre ord forkalket plakk.

Hvordan kan jeg vite om jeg har plakk?

Alle utvikler bakterielt plakk på tannoverflatene og det dannes hele tiden nye bakterier i munnen. Disse bakteriene lever og formerer seg ved hjelp av de næringsstoffer som finnes i spyttet og i maten vi spiser. Plakk kan gi hull i tennene fordi det dannes syrer, når bakteriene omsetter sukker fra mat vi spiser. Ved gjentatte syreangrep kan tannemaljen brytes ned og det kan oppstå et hull. Plakk, som ikke fjernes, kan også påvirke tannkjøttet og medføre tannkjøttsbetennelse (gingivitis) med rødhet, hevelse og blødning . Det er enkelt å konstatere at man har plakk. Med tungespissen kan man føle at tennene er ru langs tannkjøttsranden, og med en fingernegl kan man skrape belegg av tannoverflaten. Det er også mulig å kjøpe spesielle fargestoffer i butikken beregnet på å gjøre plakk synlig på tannoverflaten.

Hvordan kan jeg hindre at det dannes for mye plakk?

Det kan du enkelt forhindre med en god generell munnhygiene. Sørg for å:

  • pusse tennene grundig to ganger om dagen.
  • Mellomrommet mellom tennene holdes rene ved bruk av tannstikker, mellomromsbørste eller tanntråd
  • Kontrollere at tennene er rene når man er ferdig med å pusse. Føl f. eks. etter på tannoverflatene med tungespissen.
  • Begrens antall søte mellommåltider.
  • Avtale regelmessige besøk hos tannlegen/tannpleier for kontroll og tannrens.
Scaling

Ved en tannrens fjernes plakk og tannsten fra tannens krone og rot.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.