Badge field

Hva er plakk på tenner?

Published date field

Hva er plakk?

Plakk er et klebrig, hvitt belegg av bakterier som til stadighet dannes på tannoverflaten. Det er en seig, fargeløs til lysegul substans dannet av rester av plakk. Dette kan skrapes av med en fingernegl eller kjennes med tungen. Dersom plakket får bli liggende, kan det føre til dårlig ånde eller skade emaljen, og plakket vil etter hvert forkalkes og danne tannstein. Tannstein oppstår fordi mineralene fra spyttet binder seg med plakket (belegget) på tennene og deretter forsteines. Plakk er årsaken til hull i tennene (karies), tannkjøttbetennelse (gingivitis) og periodontitt. Et annet ord for plakk er «biofilm».

 

Hvordan kan jeg vite om jeg har plakk? 

Alle utvikler bakterielt plakk på tannoverflatene og det dannes hele tiden nye bakterier i munnen. Disse bakteriene lever og formerer seg ved hjelp av de næringsstoffene som finnes i spyttet og i maten vi spiser. Plakk kan gi hull i tennene fordi det dannes syrer, når bakteriene omsetter sukker fra mat vi spiser. Ved gjentatte syreangrep kan tannemaljen brytes ned og det kan oppstå et hull. Plakk, som ikke fjernes, kan også påvirke tannkjøttet og føre til tannkjøttsbetennelse (gingivitt) med rødhet, hevelse og blødning.

Det er enkelt å konstatere at man har plakk. Med tungespissen kan man føle at tennene er ru langs tannkjøttsranden og med en fingernegl kan man skrape belegg av tannoverflaten. Det er også mulig å kjøpe spesielle fargestoffer i butikken beregnet på å gjøre plakk synlig på tannoverflaten. Oppbygging av tannstein varierer veldig fra person til person, men vanligvis blir du mer utsatt for tannstein når du blir eldre.

 

Hvordan kan jeg hindre at det dannes for mye plakk?

Ettersom plakk er et mykt bakteriebelegg, kan du fjerne det selv med en tannbørste, tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster. Hvis plakket får ligge lenge, kan det forkalkes og bli til tannstein. Tannstein må fjernes hos tannlege eller tannpleier.

Du kan enkelt forhindre at plakk fester seg på tennene ved å fjerne plakket selv:

 • Husk å pusse tennene grundig to ganger om dagen.
 • Mellomrommet mellom tennene holdes rene ved bruk av tannstikker, mellomromsbørste eller tanntråd.
 • Kontroller at tennene er rene når man er ferdig med å pusse, ved å for eksempel kjenne etter på tannoverflatene med tungespissen.     
 • Begrens småspising og søte mellommåltider.
 • Avtal regelmessige besøk hos tannlegen / tannpleier for kontroll og rensing av tennene.
Scaling

Ved tannrens fjernes plakk og tannsten fra tannens krone og rot.

Tannpleieprodukter for effektiv plakkreduksjon

Det anbefales å fjerne plakk så ofte så mulig, og du kan selv bidra til å forhindre tannstein:

 • Bestill time hos tannlegen to ganger i året for å få en grundig rengjøring.
 • Puss tennene med en antibakteriell fluortannkrem som er utarbeidet for å bekjempe bakteriene i munnen.
 • Tanntråd bør brukes hver dag for å fjerne matrester og plakk mellom tennene.
 • Bruk en tannbørste av god kvalitet og husk å skifte den ut hver tredje måned.
 • Bruk munnskyllevann i tillegg til tannpuss og tanntråd. Dette bidrar til å beskytte mot plakk og tannkjøttbetennelse.
 • Unngå sukkerholdige matvarer og puss tennene etter at du har spist.

Tannstein kan oppstå på to måter: Enten blander mineraler i spyttet ditt seg med plakk og forkalkes over tid. Eller så kan kalsium og fosfor i spyttet ditt krystalliseres og binde seg til plakket på tennene dine og forsteines. Det er bare fagpersoner som kan fjerne tannstein. Behandlingen hos tannlege eller tannpleier kalles tannrens. En tannrens forebygger og bidrar til god munnhelse ved å fjerne belegg, tannstein og misfarging fra mat / drikke med pussepasta eller saltvannspartikler.

 

Konsekvenser av ubehandlet plakk

Oppsamling av plakk kan føre til tannkjøttbetennelse og tannkjøttsykdom, så det er viktig å behandle og forebygge det. Det er spesielt mengden plakk som spiller en rolle i sykdomsutviklingen. Hvis det finnes mange syredannende streptokker i plakket, kan man få karies, og hvis det finnes spesielle anaerobe bakterier i plakket, kan man få periodontitt. Hvis en urørt mengde plakk får bygge seg opp på tannoverflaten tannkjøttet (gingiva) får man alltid gingivitt. Heldigvis kan plakket lett pusses bort med en god tannpuss og bruk av tanntråd.

 

Plakk og tannkjøtthelse

Ettersom plakk og tannstein spesielt oppstår på steder med ujevne overflater og / eller i områder med mangelfull rengjøring, er det viktig med god munnhygiene for å fjerne plakket på slike områder. Det er i bakteriebelegget det dannes karies, og ved å fjerne bakteriebelegget fjernes også muligheten for hulldannelse. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannstein, er å ha en god munn- og tannhygiene og å fjerne bakteriebelegget så raskt som mulig. Puss tennene grundig med fluortannkrem morgen og kveld, minst 2 minutter hver gang. Husk å pusse ovenfra og ned fra tannkjøttskanten. Med god tannhygiene kan du unngå tannkjøttproblemer som blødende tannkjøtt, tannkjøttbetennelse og tannkjøttsmerter. Hovent tannkjøtt, betennelse i tannkjøttet, blødende tannkjøtt, sopp på tungen og infeksjoner kan være svært plagsomme, så det anbefales å være på vakt ovenfor symptomer på dette i tillegg til plakk.

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.