Badge field

Hva er god munnhygiene?

Published date field

 

God munnhygiene gir deg en frisk munn og god ånde. Det betyr at:

  • Tennene dine er rene og uten belegg (plakk) eller matrester.
  • Tannkjøttet er lyserødt. Det blør ikke og gjør ikke vondt når du pusser tennene eller renser mellomrommene med tanntråd, tannstikker eller en mellomromsbørste.
  • Dårlig ånde forekommer sjelden.


Hvis tannkjøttet ditt blør eller gjør vondt når du pusser tennene eller bruker tanntråd, eller hvis du ofte har dårlig ånde, bør du gå til tannlegen. Ét eller flere av disse tegnene kan bety at du har et problem med munnhygienen din.

Tannlegen eller tannpleieren din kan vise deg måter å oppnå en god munnhygiene og de kan vise deg de stedene i munnen som kanskje krever ekstra oppmerksomhet fra din side.

Hvordan får du en god munnhygiene?

God munnhygiene er det viktigste du kan gjøre for å holde tenner og tannkjøtt friskt og sunt. Friske tenner føles godt og gir et pent utseende. Med friske tenner kan du tygge og snakke uten problemer. En frisk munn er viktig for å føle seg vel.

Riktig tannpuss og bruk av tanntråd/tannstikker hver dag kan forhindre at det oppstår problemer med tenner og tannkjøtt. Har problemene derimot fått rom til å utvikle seg, kan behandlingen ofte bli litt ubehagelig og dessuten kostbar.

Imellom de regelmessige besøkene hos tannlegen eller tannpleieren er det noen enkle regler alle kan følge for effektivt å minske risikoen for utvikling av hull (karies), tannkjøttbetennelse og andre tannproblemer. Disse er som følger:

  • Puss tennene grundig to ganger om dagen med fluortannkrem.
  • Rens mellomrommene mellom tennene med tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørste hver dag.
  • Spis en ernæringsmessig riktig kost og unngå sukkerholdige mellommåltider.

 

Korrekt pusseteknikk

 

brush1 brush2 brush3

"Rullemetoden" : Hold en myk tannbørste i en vinkel på 45 grader i kontakt med tannoverflaten og tannkjøtt og fei med en rullende bevegelse ned over tannoverflaten.

"Skrubbemetoden": Med en myk tannbørste skrubbes det med små frem og tilbake bevegelser. Det er viktig at også tannoverflaten langs tannkjøttsranden blir pusset ren. Gjør det systematisk, så du ikke hopper over eller glemmer tannflater. Puss f. eks. først tennenes forsider, deretter baksidene og til sist tyggeflatene.

Har du tilbøyelighet til dårlig ånde og smak, kan det være en god idé å pusse tungens overside forsiktig med tannbørsten.

 

Korrekt bruk av tanntråd

 

floss1 floss2 floss3

Ta et stykke tanntråd og tvinn tråden rundt dine to pekefingre, slik at det blir en avstand på mellom 5 og 10 cm. 

Styr så tråden med tomlene forsiktig ned i tannmellomrommet. Med små frem og tilbakebevegelser av tanntråden renses først den ene tannflaten og så den andre.

Man kan rense under tannkjøttranden ved å føre tanntråden ned i tannkjøttlommen. Unngå å "sage" tanntråden ned på tannkjøttet. Gjør det vondt å bruke tanntråd, er det mye som tyder på at du gjør det feil.

 

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.