Hva er god munnhygiene?
God munnhygiene og godt munnstell bidrar til en frisk munn og god ånde.
Selve definisjonen på god munnhygiene er rene tenner uten belegg (plakk) eller matrester. Det finnes også andre indikasjoner på at munnen din har det godt:
- Tannkjøttet bør være lyserødt.
- Det skal ikke blø eller gjøre vondt når du pusser tennene eller renser mellomrommene med tanntråd, tannstikker eller en mellomromsbørste.
- En sunn munn har sjelden dårlig ånde.
- Tannlegen eller tannpleieren din kan vise deg måter å oppnå en god munnhygiene på, samt indikere de stedene i munnen som kanskje krever ekstra oppmerksomhet fra din side.
- Hvis tannkjøttet ditt blør eller gjør vondt når du pusser tennene eller bruker tanntråd, eller hvis du ofte har dårlig ånde, bør du be tannlegen om råd. Ett eller flere av disse tegnene kan bety at du har et problem med munnhygienen din.
Dersom du opplever blødende tannkjøtt, bør du også ta kontakt med lege. Du kan lese mer om unormale blødninger i munnen her.
Dårlig munnhygiene og feil pusseteknikk kan føre til kronisk dårlig ånde, vondt i tannkjøttet (smerter i tannkjøttet) og at du blør i tannkjøttet ved tannpuss.
Hvordan får du en god munnhygiene?
Det er viktig med god munnhygiene for å holde tenner og tannkjøtt friskt og sunt. Friske tenner føles godt og gir et pent utseende. Med friske tenner kan du tygge og snakke uten problemer. En frisk munn er også viktig for å føle seg vel.
Riktig tannpuss og bruk av tanntråd / tannstikker hver dag kan forhindre at det oppstår problemer med tenner og tannkjøtt. Har problemene derimot fått rom til å utvikle seg, kan behandlingen ofte bli litt ubehagelig og i tillegg svært kostbar.
Imellom de regelmessige besøkene hos tannlegen eller tannpleieren er det noen enkle regler alle kan følge for effektivt å minske risikoen for utvikling av hull (karies), tannkjøttbetennelse og andre tannproblemer.
For å opprettholde en god munnhygiene er det viktig å følge disse rådene:
- Puss tennene grundig to ganger om dagen med fluortannkrem.
- Rens mellomrommene mellom tennene med tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørste hver dag.
- Spis ernæringsmessig riktig kost og unngå sukkerholdige mellommåltider.
I tillegg lurer du kanskje på hvordan du pusser tennene riktig?
Korrekt pusseteknikk
|
||
"Rullemetoden" : Hold en myk tannbørste i en vinkel på 45 grader i kontakt med tannoverflaten og tannkjøtt og fei med en rullende bevegelse ned over tannoverflaten. |
"Skrubbemetoden": Med en myk tannbørste skrubbes det med små bevegelser frem og tilbake. Det er viktig at også tannoverflaten langs tannkjøttsranden blir pusset ren. Gjør det systematisk, så du ikke hopper over eller glemmer tannflater. Puss etter et fast skjema, for eksempel først tennenes forsider, deretter baksidene og til sist tyggeflatene. |
Har du tilbøyelighet til dårlig ånde og smak i munnen, kan det være en god idé å pusse tungens overside også forsiktig med tannbørsten. |
Korrekt bruk av tanntråd
|
||
Ta et stykke tanntråd og tvinn tråden rundt de to pekefingrene dine, slik at du oppnår en avstand på mellom 5 og 10 cm. |
Styr så tråden med tomlene forsiktig ned i tannmellomrommet. Med små bevegelser av tanntråden frem og tilbake renses først den ene tannflaten og så den andre. |
Man kan rense under tannkjøttranden ved å føre tanntråden ned i tannkjøttlommen. Unngå å «sage» tanntråden ned på tannkjøttet. Gjør det vondt å bruke tanntråd, kan det være en indikasjon på at du bruker feil teknikk. |
Valg av tannkrem og munnskyll
Colgate tilbyr både tannkrem og munnskyll som passer til ulike behov.
De aller fleste tannkremene i Norge inneholder fluor. Det finnes tannkremer med ulikt fluorinnhold som du kan bruke for å tilpasse fluormengden til behovet ditt. Hvis du er mindre tolerant ovenfor såpestoffene i tannkremen, bør du velge tannkrem etter hvor mye såpestoffer (SLS) tannkremen inneholder.
Har du ingen spesielle behov eller plager kan du fritt velge den tannkremen du trives best med. Har du derimot plager, kan riktig valg være alfa og omega for tannhelsen din.
Munnskyll eller munnskyllevann er et supplement for å opprettholde god munnhygiene og er beregnet til å rense munnen for bakterier. En god munnskyllevæske bidrar til å beskytte tennenes emalje, gir deg friskere pust om du har problemer med dårlig ånde, og beskytter tennene dine mot syreskade.
Husk at bruk av munnskyll rett etter du har pusset tennene føre til at effekten av tannkremen blir redusert. Du bør derfor la det gå en halvtime mellom tannpussen og munnskyllingen slik at du får best resultater.
Det er også viktig å bruke riktig mengde munnskyll (se bruksanvisningen), lukke munnen og rotere munnskyllet godt i munnen, spytte ut alt og ikke svelge væsken.
For å få best utbytte av munnskyll med fluor bør du unngå å spise, drikke og røyke i minst 30 minutter etter skyllingen, så du ikke vasker bort fluoren.
Kostholdets rolle i munnhelse
Kosthold og ernæring er nøye knyttet til en rekke helseplager og folkesykdommer. Spesielt relevant er kostholdet for forekomsten av karies (hull i tennene) og erosjonskader (syreskader). Et dårlig kosthold kan føre til tannkjøttsykdom og tannråte. Mat som inneholder mye karbohydrater, sukker og stivelse bidrar i sterk grad til produksjon av plakksyrer som angriper tannemaljen. Disse syrene kan etterhvert føre til at tannemaljen brytes ned og danner hull i tennene.
Disse 6 rådene for god munnhelse er hentet fra Den norske tannlegeforening:
- Begrens sukkerinntaket gjennom mat og drikke
- Vann er den beste tørstedrikken
- Puss tennene to ganger daglig med myk tannbørste og fluortannkrem
- Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste mellom tennene
- Spis regelmessige måltider og unngå småspising mellom måltidene
- Besøk tannlegen regelmessig for å oppdage forandringer som krever behandling