Badge field

Tanntrekking/ekstraksjoner

Published date field

 

Hvorfor trekkes tenner?

Tenner trekkes av en rekke årsaker:

  • Tannråte har nådd dypt inn i tannen
  • Infeksjon har ødelagt store deler av tannen eller omkringliggende ben
  • Det er ikke nok plass til alle tennene i munnen

Mange tannleger anbefaler å trekke tenner som bare delvis er kommet ut. Bakterier kan samle seg rundt en tann som bare delvis er kommet ut og føre til infeksjon, noe som kan utvikle seg til å omfatte omliggende ben og bli svært alvorlig. Tennene fortsetter å forsøke å komme ut gjennom tannkjøttvevet selv om det ikke er nok plass til disse. Det kontinuerlige trykket som forårsakes av dette forsøket, kan til slutt skade røttene til andre omliggende tenner. Å trekke en tann som er berørt kan ofte hindre infeksjon, skader på nærliggende tenner og bein og man unngår smerter i årene som kommer.

Hvordan trekkes tenner?

Før en tann trekkes, vil tannlegen grundig gjennomgå medisinsk og odontologisk historikk og ta røntgenbilder.

Røntgenbilder avdekker lengde, form og stilling på tannen og omliggende bein. Ut fra denne informasjonen, kan tannlegen estimere graden av problemer knyttet til prosedyren og avgjøre om du må henvises til en spesialist, som kalles en oralkirurg.

Før tannen fjernes, blir området rundt tannen bedøvd. Tannleger bruker en lokal bedøvelse for å gjøre området i munnen der ekstraksjonen vil ta sted følelseløst.

For en enkel ekstraksjon, når området er bedøvet, vil tannen løsnes ved hjelp av et verktøy som kalles en heis, og deretter trekkes ut med dentalpinsett. Det kan hende tannlegen også vil jevne og korrigere det underliggende benet. Når han eller hun er ferdig, kan det hende de vil lukke såret med ett eller flere sting.

Hva kan jeg forvente etter tannen er trukket?

Det er svært viktig å holde området rent og unngå infeksjon umiddelbart etter at en tann er trukket. Tannlegen vil be deg om å bite forsiktig i et tørt, sterilt kompress som du må holde på plass i opp til 30 til 45 minutter for å begrense at du blør mens koagulasjonen finner sted. I de neste 24 timene bør du ikke røyke, skylle munnen grundig eller rengjøre tennene ved siden av ekstraksjonssåret.

En viss mengde smerte og ubehag kan forventes etter at en tann er trukket. I noen tilfeller kan tannlegen anbefale smertestillende eller foreskrive en resept for deg. Det kan hjelpe å legge en ispose på ansiktet i 15 minutter per gang. Du kan også drikke gjennom et sugerør, begrense anstrengende aktivitet, og unngå varme væsker. Dagen etter at tannen er trukket, kan tannlegen foreslå at du begynner forsiktig å skylle munnen med varmt saltvann (ikke svelg vannet). Under normale omstendigheter, vil ubehag reduseres i løpet av tre dager til to uker. Hvis du har langvarig eller alvorlig smerte, hevelse, blødning eller feber, må du kontakte tannlegen umiddelbart.

Tanntrekking/ekstraksjon
Numb Elevator
Området rundt tannen bedøves før den trekkes. En «heis» brukes til å løsne tannen.
Forceps
Dentalpinsett brukes til å fjerne tannen.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.