Friends having pizza together
Badge field

Hva er visdomstenner?

Published date field

 

Visdomstennene er de bakerste kinntennene på hver side både i over- og underkjeven. Det er normalt de siste tennene som bryter frem, normalt i 16-20 års alderen eller enda senere. Det sene frembruddet har nettopp derfor gitt tennene navnet - visdomstenner. Det er ikke alltid at man får visdomstennene sine, anlegget til visdomstennene er det som hyppigst mangler hos oss mennesker.

Da visdomstennene er de siste blivende tennene som bryter frem, er det ofte ikke nok plass til dem i tannbuen. Det kan medføre at visdomstennene ikke har plass til å bryte frem på vanlig vis. De kan da bli liggende mer eller mindre frembrutt i kjeven. Halvfrembrutte visdomstenner kan være årsak til ømhet og betennelse med hevelse.

Visdomstenner kan ligge i kjeven i mange forskellige stillinger. På et røntgenbilde kan tannlegen se hvordan tannen ligger og om den overhode kan komme frem. Er det smerter eller tegn på betennelse må visdomstannen eventuelt fjernes.

Hvordan fjernes visdomstenner?

Hvis visdomstannen er brutt frem i munnen så hele kronen kan sees kan tannen fjernes ved en vanlig tannuttrekking. Etter bedøvelsen løsnes tannen forsiktig med egnede instrumenter. Dette gjør ikke vondt, men du kan merke at tannlegen rører tannen.

Når tannen er fjernet, blir du kanskje bedt om å bite sammen på et stykke gassbind inntil blødningen er stanset. Blødningen stopper i løpet av få minutter. Når bedøvelsen "går ut" vil det forekomme litt ømhet og hevelse, men det vil normalt forsvinne etter et par dager. Tannlegen vil fortelle deg om du trenger noe smertestillende medisiner, og hvordan du ellers skal forholde deg i tilhelingsperioden. Enkelte tannleger leverer ut en skriftlig informasjon. Får du problemer skal du henvende deg til tannlegen. Hvis det oppstår infeksjon kan tannlegen gi deg resept på antibiotika.

Visdomstenner som ikke bryter frem på vanlig vis kan gi smerter og hevelse. Så snart den minste del av en visdomstann er kommet gjennom tannkjøttet, så er det i virkeligheten åpent hele veien omkring kronen. Det betyr at det er god plass for bakteriene, men ingen mulighet for å fjerne dem. Slike tenner må eventuelt fjernes ved et mindre kirurgisk inngrep. Fjernes visdomstannen før 20 års alderen er røttene ikke ferdigutviklet. Inngrepet er derfor enklere og gir derfor sjeldnere og mindre komplikasjoner. Behandlingen skjer under lokalbedøvelse.

HorizontalImpaction Horisontalt leie
 
AngularImpaction   Skråstilt leie
 
VerticalImpaction   Vertikalt leie, men likevel ikke frembrutt (retinert).

 

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.