Badge field

Tannhelse for barn

Published date field

 

Å lære barnet å passe på tennene i tidlig alder er en investering i barnets helse, som vil lønne seg gjennom hele livet. Du kan begynne med å være et godt eksempel for barnet. Passer du selv godt på dine tenner er det et signal om at friske og hele tenner er viktig. Alle de tingene som gjør det hyggelig å passe på tennene f.eks. å pusse tenner sammen med barnet eller å la barnet selv velge sin tannbørste, oppmuntrer til god munnhygiene.

Gi barnet en bevissthet rundt nytten av å passe på tenner og tannkjøtt. Det vil i seg selv senke risikoen for å få hull og dårlig tannkjøtt. Du kan følge disse enkle punktene:

  • Puss tenner to ganger om dagen med en fluortannkrem, så plakket fjernes. Plakket er det klebrige belegget på tennene, som er en forutsetning for hull (karies) og tannkjøttbetennelse (gingivitis).
  • Bruk tanntråd hver dag, hvis tannlegen eller tannpleieren har anbefalt det. Tanntråd kan fjerne plakk mellom tennene og under tannkjøttsranden.
  • Spis en ernæringsmessig riktig kost med et begrenset innhold av sukker og klebrige stivelsesprodukter. Disse kan omdannes til syre i plakket og kan derfor gi hull. Man bør ideelt sett bare spise sukkerholdig mat i forbindelse med hovedmåltider og ikke som mellommåltider. Det ekstra spyttet som dannes under et måltid, hjelper til med å skylle sukkerstoffene ut av munnen og nøytraliserer den syren som dannes i plakket.
  • Bruk alltid en fluortannkrem.
  • Følg tannlegens/tannpleierens anvisninger hvis det skal brukes andre fluorprodukter som f. eks. fluorsugetabletter, fluortyggegummi eller fluorskylling.
  • Ta med barnet til regelmessige kontroller på tannklinikken.


Hvilke børsteteknikker bør jeg lære barnet?

Du må overvåke og hjelpe med barnets pussing helt til barnet selv kan mestre det følgende:

  • Bruk en mengde tannkrem som svarer til størrelsen på barnets lillefingernegl.
  • Bruk en myk tannbørste og start pussen på baksiden av tennene hvor det samler seg mest plakk. La børsten peke mot tannkjøttet og puss forsiktig frem og tilbake.
  • Puss forsidene på samme måte.
  • Puss kinntennenes tyggeflater.
  • Det er vanskelig å komme til bak fortennene, derfor kan spissen av tannbørsten med fordel brukes her, både i over- og underkjeven.

Vær oppmerksom på at barnet bør være minst 9-10 år før det med sikkerhet kan pusse effektivt selv.

Skal barnet begynne å bruke tanntråd?

Spør tannlegen/tannpleier om du skal bruke tanntråd på ditt barn.

Hva er fissurforsegling? Hvordan kan jeg vite om mitt barn har behov for det?

Fissurforsegling betyr at furene (fissurene) mellom tyggeknutene spesiellt på seksårjekselen (den første store kinntannen) fylles med et tannfarget plastmateriale. Behandlingen er en meget effektiv beskyttelse mot hull i tyggeflatene, hvor de fleste hullene dannes. Behandlingen gjør ikke vondt og kan utføres av tannlegen eller tannpleieren. Tannlegen din vil fortelle deg om ditt barn har behov for fissurforsegling.

Hva er fluor? Hvordan kan jeg vite om barnet mitt får den riktige mengden?

Fluor er en av de beste måtene å forebygge hull (karies) på. Alle bør bruke fluortannkrem. Tannlegen/tannpleier vil fortelle deg om det er behov for ytterligere bruk av fluormidler.

Hvor viktig er ernæringen for barnets tannhelse?

En ernæringsmessig balansert kost er nødvendig for at barnet kan utvikle sterke tenner, som er motstandsdyktige mot hull (karies). I tillegg til alle vitaminer og mineraler bør barnets kost inneholde rikelig med kalsium (kalk), fosfor og en korrekt mengde fluor.

Fluor er barnets beste beskyttelse mot hull (karies). Hyppige og søte mellommåltider utgjør den største trusselen for tennene. Forskjellige kullhydrater (sukker) som finnes i mange matvarer som f.eks. kjeks, godteri, tørket frukt, brus, kaker og chips, omdannes til plakk eller syre på tennene, som igjen angriper tannemaljen og kan føre til hull.

Hvert "plakkangrep" eller "syreangrep" kan vare i opp til 20 minutter etter et måltid eller mellommåltid. Selv en liten bit er nok til å sette gang i syreproduksjonen. Derfor er det best å begrense mellommåltidene.

Hva skal jeg gjøre hvis barnet slår en flis av en tann, brekker en tann eller slår ut en tann?
Du bør straks kontakte tannlegen. Tannlegen kan undersøke skaden og finne den riktige behandlingen. Hvis barnet har vondt etter skaden, skal du straks oppsøke lege. Du kan evt. gi barnet et reseptfritt smertestillende medisin frem til besøket hos tannlegen/lege. Les nøye anvisningene for bruk av det smertestillende preparat. Hvis en del av en tann er brukket av, bør du hvis mulig, ta tannbiten med til tannlegen.

Hvis en tann er slått helt ut av munnen, bør tannlege oppsøkes så fort som mulig. Vær forsiktig med tannen, ikke tørk av eller rens den på noen måte. Dersom det er mulig kan tannen settes tilbake på plass i barnets munn hos tannlegen. For at dette skal lykkes er det viktig at tannen ikke tørker ut, den må oppbevares fuktig. Har man mulighet til å oppbevare tannen i et glass melk, er det gunstig. Skjer uhellet langt fra hjemmet og barnet forstår situasjonen, kan barnet oppbevare tannen i munnen. For å unngå ufrivillig svelging, kan barnet forsøke å holde tannen under tungen eller i kinnet. Alternativt kan en av foreldrene ha tannen i munnen. En nødløsning er å oppbevare tannen i vanlig vann. Utslåtte melketenner settes aldri tilbake på grunn av risikoen for å skade det permanente tannanlegget.

 

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.