Badge field

Skjære tenner: Tegn og symptomer

Published date field

 

Hva betyr det å skjære tenner?

Hvis du våkner med såre kjevemuskler eller hodepine, kan det hende du skjærer tenner. Å skjære tenner kan føre til at tennene blir vonde eller løse, og noen ganger slipes bokstavelig talt deler av tennene ned. Å skjære tenner kan til syvende og sist ødelegge omkringliggende bein og tannkjøttvev. Det kan også føre til problemer som involverer kjeveleddet, for eksempel kjeveleddsdysfunksjon (temporomandibular joint disorder, TMJ).

Hvordan vet jeg om jeg skjærer tenner?

For mange er å skjære tenner en ubevisst vane. Det kan hende at de ikke oppdager at de gjør det før noen forteller dem at de lager en forferdelig skrapelyd mens de sover. Andre oppdager at tennene deres er slitte eller at tannemaljen er fragmentert under et rutinebesøk hos tannlegen.

Andre mulige tegn på at man skjærer tenner, er smerte i ansiktet, hodet og nakken. Tannlegen din kan stille en nøyaktig diagnose og avgjøre om årsaken til ansiktsmerte er et resultat av å skjære tenner.

Hvordan behandles skjæring av tenner?

Den riktige behandlingen for deg vil avhenge av hva som forårsaker problemet. Ved å stille spørsmål og grundig undersøkelse av tennene, kan tannlegen hjelpe deg til å finne den potensielle årsaken til at du skjærer tenner. Basert på mengden av tannskade og den sannsynlige årsaken, kan tannlegen foreslå:

  • Bruke en tannskinne når du sover. Disse spesialtilpasses for å passe tennene dine og plasseres på den øvre tannraden og forhindrer at de gnisser mot undertennene. Mens en tannskinne er en god måte å forhindre at man skjærer tenner, er det likevel ikke en kur.
  • Finne måter å slappe av på. Fordi hverdagstress ser ut til å være en viktig årsak til at mange skjærer tenner, bør man forsøke å finne en metode for redusere stress, for eksempel å lytte til musikk, lese en bok, gå en tur eller et avslappende bad. Å søke hjelp for å lære effektive måter å håndtere stressende situasjoner på, kan også gi positive utslag. Å legge en varm, våt klut på siden av ansiktet kan bidra til at musklene slapper av og man unngår å skjære tenner.
  • Reduksjon av «utstikkere» av en eller flere tenner for å gjøre tannstillingen jevn. Et unormal bitt eller tannstilling, hvor en eller flere tenner ikke er plassert godt sammen med andre tenner, kan også korrigeres med nye fyllinger, kroner eller tannkirurgi.
Appliance
Bruk av tannskinne når du sover vil beskytte tennene dine, men er ikke en kur.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.