Badge field

Hva er tannkjøttbetennelse? Tegn og symptomer

Published date field

 

Hva er tannkjøttbetennelse?  
Gingivitt – betennelse i tannkjøttet – er det første steget i en tannkjøttsykdom og er den enkleste å behandle. Den direkte årsaken til tannkjøttbetennelse er plakk – det myke, klebrige og fargeløse bakteriebelegget som hele tiden dannes på tennene og tannkjøttet.

Dersom plakk ikke blir fjernet ved daglig tannpuss og bruk av tanntråd, produserer den toksiner (giftstoffer) som kan irritere tannkjøttvevet og lede til tannkjøttbetennelse (gingivitt). På dette tidlige stadiet i tannkjøttsykdommen kan skaden reverseres, siden bein og bindevev som holder tennene på plass ennå ikke er berørt. Dersom sykdommen ikke behandles, kan imidlertid gingivitt gå over til å bli periodontitt og føre til permanente skader på tenner og kjeve.

Hvordan vet jeg om jeg har tannkjøttbetennelse?  
Klassiske tegn og symptomer på tannkjøttbetennelse er et rødt, hovent og ømt tannkjøtt som blør når du pusser tennene. Et annet tegn på tannkjøttsykdommer er tannkjøtt som har redusert i størrelse eller trukket seg bort fra tennene og som gir tennene et avlangt utseende. Tannkjøttsykdom kan føre til at lommer formes mellom tennene og tannkjøttet, der plakk og matrester samler seg. Enkelte mennesker kan oppleve tilbakevendende dårlig ånde eller en vond smak i munnen, selv om sykdommen ikke har kommet særlig langt i sykdomsforløpet.

Hvordan kan jeg forhindre tannkjøttbetennelse?  
God munnhygiene er svært viktig. Profesjonell rengjøring er også veldig viktig. Når plakk er herdet og bygget opp, eller blir til tannsten, kan kun en tannlege eller tannpleier fjerne det.

Slik kan du bidra til å stanse gingivitt før den utvikler seg:

  • Riktig tannpuss og bruk av tanntråd for å fjerne plakk og matrester, og for å kontrollere oppbygging av tannsten
  • Spis riktig for å sikre riktig ernæring for friske kjeveben og tenner
  • Unngå sigaretter og andre former for tobakk
  • Gå til regelmessige kontroller hos tannlegen din

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.