Badge field

Hva er tannimplantater?

Published date field

 

Tannimplantater er metallkonstruksjoner som kirurgisk settes inn i kjevebenet. Vanligvis brukes små, hule titaniumsylindre. Prinsippet er å etablere en "kunstig rot" hvor tannlegen etter tilheling kan montere på en krone. Metoden brukes for å erstatte manglende tenner.

Hvordan fungerer tannimplantater?

Vi anser kun behandlingen som vellykket dersom implantatet har vokst fast i kjevebenet. Da kan implantater brukes som et stabilt fundament for ulike tannerstatninger. På implantater kan man feste kroner eller broer. I tillegg lages ofte festeanordningen for avtagbare proteser. Da kan det være enklere å få protesen til å sitte fast. Det er en stor fordel når man skal spise og snakke. Mange mennesker med proteser setter stor pris på den sikkerheten som implantatene gir dem.

For enkelte mennesker som mangler noen eller alle tennene, er det veldig ubehaglig eller kanskje nærmest umulig å bruke vanlige avtagbare proteser. Årsaken kan være tørre, ømme områder på proteseunderlaget eller sterke brekningsreflekser. En vanlig fastsementert bro kan ofte lages ved å bruke tennene på hver side av de manglende tennene. Av og til finnes ikke tilgjengelige pillartenner som kreves for å lage en bro. Dessuten kan det føles galt å slipe friske, hele tenner ned til bropillarer når man i stedet kan benytte et implantat.

Behandling med implantater krever at det er tilstrekkelig kjeveben der implantatet skal settes. I spesielle tilfeller kan man bygge opp kjevekammen. En meget omhyggelig munnhygiene og regelmessige kontroller er viktig for at implantatbehandlingen skal lykkes på lang sikt.

Implantatbehandling er kostbar og krevende. For den motiverte, flinke pasient kan implantater gi et meget godt og holdbart resultat.

Hvor lenge holder tannimplantater?

Implantater holder vanligvis meget lenge, kanskje hele livet. Det er imidlertid avhengig av hvor nøye pasienten er med den daglige munnhygienen og med regelmessige tannlegebesøk.

Tannimplantater


Posts Artificial
Stolper er kirurgisk plassert nede i tannkjøttet. Kunstige tenner gruppert på en bro, er montert på stolpene.
Implants Replacement
Implantater er ofte veldig stabile samt at de lett passer inn i munnen. Implantater fungerer som erstatning for enkelte tenner.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.