Badge field

Hvordan skal jeg bruke tanntråd?

Published date field

 

Korrekt bruk av tanntråd fjerner plakk og matrester på steder hvor en tannbørste ikke kan komme til - først og fremst i mellomrommet mellom tennene, men også under tannkjøttranden. Siden plakk kan føre til hull og tannkjøttsbetennelse er det viktig at også mellomrommet mellom tennene holdes rene. For den unge hvor mellomrommet mellom tennene oftest er fylt av tannkjøtt (tannkjøttspapillen) vil tanntråd være et godt valg. For voksne hvor tannkjøttspapillen sjeldnere fyller hele mellomrommet mellom tennene kan tannstikker eller spesielle mellomromsbørster være aktuelle. Spør tannlegen/tannpleieren om hvilke hjelpemidler du bør bruke mellom tennene.

Når du skal bruke tanntråd, gjør følgende:

  • Ta et så langt stykke tanntråd at du kan tvinne den rundt hver pekefinger et par runder og at det fortsatt er 5-10 cm tråd mellom pekefingrene.
  • Hold tanntråden utspent mellom de to pekefingrene , styr tråden med tomlene ned mellom tennene med en forsiktig frem og tilbake-bevegelse. (se illustrasjon).
  • Tanntråden føres med frem og tilbakebevegelser i kontakt med den ene tannflate og deretter med den andre. Bruk tomlene og ha et lett trykk, slik at så mye som mulig av tannens krumme flate renses. Tanntråden kan forsiktig føres ned i den øverste del av tannkjøttslommen. Rens forsiktig og unngå å sage i tannkjøttet. Husk: det skal ikke gjøre vondt å bruke tanntråd.
  • Når tanntråden fjernes fra mellomrommet, brukes den samme frem- og tilbakebevegelse.

Hvilken type tanntråd skal jeg bruke?

Alle tanntråder på det norske marked består av mange tynne hvite nylontråder. Nylontanntråd fåes med eller uten voks og med flere forskjellige typer smak. Voksen er tilsatt for å holde de tynne nylontråder sammen, men den gjør også at tråden glir lettere mellom tennene. Tanntråd uten voks fåes som rund tråd som blir flat når den brukes i tannmellomrommene. Den voksede tanntråd fåes både rund og flat (tapeformet). Her ligger de tynne nylontråder side om side. Den flate tanntråden kan dekke en større del av tannoverflaten og noen foretrekker derfor denne typen tanntråd. Tanntråden kan gå i stykker eller trevles opp, særlig mellom tettsittende tenner. Hvis du setter fast et stykke tanntråd, kan man ofte fjerne denne ved å "skyve" tanntrådbiten tilbake mot det åpne tannmellomrommet med en ny tanntråd . Begge typer tanntråd, vokset eller uvokset, er fremragende til å fjerne plakk og matrester med.

floss1 floss2 floss3

Ta et stykke tanntråd og tvinn tråden rundt dine to pekefingre, slik at det blir en avstand på mellom 5 og 10 cm. Med tomlene styres så tråden.

Før tanntråden forsiktig ned i mellomrommet mellom tennene. Med små bevegelser frem og tilbake renser tanntråden først den ene tannflaten, så den andre.

Man kan rense under tannkjøttranden ved å føre tanntråden ned i tannkjøttlommen. Unngå å "sage" tanntråden ned på tannkjøttet. Gjør det vondt å bruke tanntråd, er det mye som tyder på at du gjør det feil.

Andre metoder for å rense mellomrommet mellom tennene
Her kommer mer informasjon om tannstikkere og mellomromsbørster:

Tannstikker

Mange mennesker oppfatter tannstikker som et redskap som skal brukes til å fjerne matrester etter måltidet. Det kan de naturligvis også brukes til, men når tannlegen eller tannpleieren snakker om tannstikker så er det mere som en "liten tannbørste" som kan brukes mellom tennene for å rense de steder den vanlige tannbørsten ikke når. Tannstikker skal ha en trekantet profil slik at at den passer i mellomrom mellom tennene. Bruk av tannstikker vil ofte være en god metode for den voksne med litt åpne mellomrom mellom tennene. Tannstikker lages oftest i tre, men finnes også i plast. Tretannstikken bør "bløtgjøres" før bruk. Det gjøres enklest ved å suge på den i ett minutt. Når tretannstikken er blitt myk er den mer behagelig å bruke, samtidig som den ikke så lett brekker eller fliser seg opp. Hvis du kjøper tannstikkere vil du få med instruksjoner. Følg disse nøye, slik at du ikke påfører tenner og tannkjøttet skader.

Mellomromsbørster

I mange tilfeller vil noen mellomrom mellom tennene bli meget store. Hvis mellomrommene blir så store at tannstikker ikke gir tilstrekkelig friksjon mot tannoverflaten, er mellomromsbørster et riktig valg. Børsten ligner en liten flaskekost. Enkelte modeller er utstyrt med et lilte plasthåndtak. Det finnes mange størrelser og design på slike børster og det er fornuftig å la tannlegen eller tannpleieren vise deg hvilken modell som er best for dine tenner.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.