Badge field

Hvordan pusser du på riktig måte?

Published date field

 

En grundig og effektiv tannpuss tar minst to minutter - ja, helt sant, 120 sekunder! De fleste bruker mye kortere tid enn det. Prøv å ta tiden selv når du pusser tennene. Hvor lang tid bruker du? Når tennene skal pusses kan du bruke "rullemetoden" eller "skrubbemetoden" (se illustrasjonene). Vær ekstra oppmerksom på å gjøre rent langs tannkjøttranden. Tennene langs kinnet kan være vanskelige å pusse effektivt, fordi de er vanskeligere å nå på grunn av mindre plass til børsten. Fyllinger og andre former for tannreparasjoner f. eks. kroner skal også pusses rene. Man må være nøye og konsentrere seg så man ikke hopper over eller glemmer å pusse noen av tennene: Husk at du har 28-32 tenner, og hver av disse har 5 flater!

Du kan pusse etter dette mønsteret:

  • Puss forsiden på tennene i overkjeven og deretter forsiden på tennene i underkjeven.
  • Puss så baksiden av tennene i overkjeven og baksiden av tennene i underkjeven.
  • Puss til slutt tyggeflatene til tennene som ligger langs kinnet.
  • Eventuelt kan man også pusse tungens overflate
brush1 brush2 brush3

"Rullemetoden": Hold busten til en myk tannbørste i en vinkel på 45 grader, i kontakt med tannoverflaten og tannkjøtt, og fei med en rullende bevegelse nedover tannoverflaten.

"Skrubbemetoden": Med en tannbørste med myk bust skrubbes det med små frem og tilbakebevegelser. Det er viktig at også tannoverflaten langs tannkjøttranden blir pusset ordentlig ren. Gjør det systematisk, slik at du ikke hopper over eller glemmer noen tannflater. Puss f. eks. først tennenes forsider, deretter baksidene og til slutt tyggeflatene.

Er du utsatt for dårlig ånde og vond smak i munnen, kan det være en god idé å pusse tungens overside forsiktig med tannbørsten.

Hvilken type tannbørste skal jeg velge?

De fleste tannleger og tannpleiere er enige om at en myk tannbørste er best egnet til å fjerne plakk og matrester fra tennene på en skånsom måte. Dessuten bør størrelsen på tannbørstens hode være tilpasset munnen din så den kommer til i alle områder av munnen. Spesielt de bakerste tennene kan være vanskelige å få pusset grundig. En elektrisk tannbørste kan være et godt valg for mange, og kan gjøre det enklere å få til en effektiv tannpuss. Synes du det det er vanskelig å få til et godt resultat med en alminnelig tannbørste? Da kan en elektrisk tannbørste være et godt alternativ. Spør din tannlege eller tannpleier om du har en tilstrekkelig god munnhygiene!

Hvor viktig er tannkremen?

Det er viktig å bruke en tannkrem som passer ditt behov. Det finnes i dag et stort utvalg av tannkremer. Alle fluortannkremer gir effektiv beskyttelse mot hull i tennene, men kan samtidig være effektiv mot tannkjøttbetennelse, tannsten, misfargede tenner og ising i tennene. Den tannkremen du velger bør alltid inneholde fluor. Spør eventuelt tannlegen eller tannpleieren hvilken tannkrem som er den riktige for deg.

Hvor ofte skal jeg bytte tannbørste?

Du bør bytte tannbørste når den begynner å vise tegn på slitasje, f. eks. når børstehårene begynner å stritte i forskjellige retninger. Ved normal bruk kan du regne med at en tannbørste holder i ca. 3 måneder.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.