Badge field

Tannlegebesøk og hva man kan forvente

Published date field

 

Hva skjer under et tannlegebesøk?

For det første er det viktig å finne en tannlege du føler deg komfortabel med. Når du har funnet en tannlege du liker, er ditt neste trinn å planlegge en kontroll - før det oppstår problemer.

Ved ditt første besøk hos en tannlege vil det foretas en fullstendig helsehistorie. Hvis helsestatusen din har endret seg på påfølgende besøk, sørg for å fortelle om dette.

De fleste tannlegebesøk er bare kontroller. Regelmessige kontroller (helst hver sjette måned) vil hjelpe tennene med å holde seg rene, vare lenger og kan forhindre at smertefulle problemer utvikler seg.

En grundig rengjøring

Tannlegekontroller inkluderer nesten alltid fullstendig rengjøring, enten gjort av tannlegen din eller en tannpleier. Ved hjelp av spesialinstrumenter vil en tannpleier skrape under tannkjøttlinjen, fjerne plakk og tannsten som kan forårsake tannkjøttsykdom, hull i tennene, dårlig ånde og andre problemer. Din tannlege kan også pusse og bruke tanntråd.

En full undersøkelse

Tannlegen din vil utføre en grundig undersøkelse av tennene, tannkjøttet og munnen din, for å se etter tegn på sykdom eller andre problemer. Hans eller hennes mål er å bidra til å opprettholde god munnhelse og å forhindre at problemer blir alvorlige, ved å identifisere og behandle dem så snart som mulig.

Røntgen

Avhengig av alder, sykdomsrisiko og symptomer, kan tannlegen anbefale røntgen. Røntgenstråler kan diagnostisere problemer som ellers ikke blir lagt merke til, for eksempel skade på kjeveben, berørte tenner, abscesser, cyster eller svulster og forfall mellom tennene. Et moderne tannlegekontor bruker maskiner som praktisk talt ikke avgir stråling - ikke mer enn du ville mottatt fra en dag i solen eller en helg foran TV’en. Som en forholdsregel, bør du alltid bruke et blyforkle når du tar røntgen. Og hvis du er gravid, informer tannlegen din, da røntgen bare bør tas i nødssituasjoner.

Tannlegen din kan be om en panoramisk røntgen eller et tannpantomogram. Denne typen film gir et komplett bilde av over- og underkjeven i et enkelt bilde, og hjelper tannlegen til å forstå bittet ditt og forholdet mellom de forskjellige tennene og buen din.

Hvor lenge skal det gå mellom hvert besøk?

Hvis tennene og tannkjøttet er i god form, trenger du sannsynligvis ikke å komme tilbake på seks måneder. Hvis ytterligere behandling er nødvendig - for eksempel å fylle et hull, fjerne en visdomstann eller reparere en ødelagt krone - bør du avtale en time før du forlater kontoret. Og ikke glem å stille tannlegen din eventuelle spørsmål du har - dette er din sjanse til å få svarene du trenger.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.