Badge field

Hvordan kan jeg holde tennene mine sunne når jeg blir eldre?

Published date field

 

Tennene dine kan holde hele livet ut med god pleie og regelmessige kontroller hos tannlege/tannpleier. Uansett hvor gammel du er, kan tennene dine og tannkjøttet holdes friskt ved å pusse tenner to ganger hver dag med fluortannkrem og samtidig rense mellomrommene mellom tennene (tannstikker eller mellomromsbørste). De regelmessige kontrollene hos en tannlege har stor betydning for din tannhelse, men det viktigste er det du gjør hjemme hver dag.

Kan eldre ha spesielle tannproblemer?

Selv om du pusser tennene og renser mellomrommene mellom tennene kan det pga. andre helseforhold opptre problemer med din tannhelse. Tannproteser, medikamenter og den generelle helsetilstanden din kan gjøre det vanskelig å opprettholde friske tenner. Heldigvis kan tannlegen/tannpleier hjelpe deg med å løse de fleste av disse problemene.

 • Hull (karies) på tannhalser/rotoverflaterer forkommer hyppig hos eldre. Derfor er det viktig å pusse tennene med fluortannkrem 2 ganger hver dag. I tillegg bør tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste brukes hver dag. Regelmessige kontroller hos tannlegen er viktig for å kontrollere at de forebyggende tiltakene man gjør er effektive nok.

 • Tannkjøttet kan ha trukket seg tilbake og blottlagt deler av rotoverflaten. Slike rotoverflater kan gjøre vondt/ise ved inntak av kald eller varm mat eller drikke. I noen tilfeller kan tennene også være følsomme for kald luft samt sur og søt mat. I så fall kan du prøve en tannkrem som er beregnet for følsomme tenner. Oppsøk tannklinikken hvis problemet ikke raskt avtar. Følsomheten/isingen/smerten kan nemlig også være tegn på et hull eller en begynnende skade på tannens nerve f. eks på grunn av en sprekk/brist i tannen.

 • Munntørrhet er ikke uvanlig hos eldre. Årsaken kan være nødvendige medisiner eller visse sykdommer. Munntørrhet øker risikoen for tannproblemer betraktelig. Derfor bør munntørrhet behandles. Tannlegen og legen din vil kunne anbefale forskjellige metoder for å øke spyttproduksjonen og dermed fuktigheten i munnen din og kan sette i gang behandlinger eller gi deg medikamenter som kan hjelpe deg med å forebygge problemene i forbindelse med munntørrhet.

 • Generelle sykdommer som sukkersyke, hjerte-karlidelser eller kreft kan påvirke munnen og tennene. Fortell tannlegen/tannpleieren om eventuelle generelle helseproblemer slik at det kan tas hensyn til dette i behandlingen din.

 • Tannproteser er en hjelp for mange eldre, men de krever en spesiell pleie. Følg nøye din tannleges veiledning og råd, og oppsøk tannlegen hvis det oppstår problemer. Tannlegen/tannpleieren kan bedømme hvor hyppig du bør komme til undersøkelse/kontroll.

 • Tannkjøttproblemer blir ofte mer alvorlig med stigende alder. En rekke faktorer kan forsterke utviklingen av periodontitt. Det dreier seg bl.a. om:

 1. Dårlig munnhygiene
 2. Røyking
 3. Sukkersyke, hjerte-karlidelser og kreft
 4. Visse typer medisiner
 5. I sjeldne tilfeller feil ernæring


Lidelser i tannkjøttet som periodontitt kan stanses hvis det behandles i tide og man kan da bevare et funksjonsdyktig tannsett. De regelmessige kontrollene sikrer at tannkjøttsykdommen oppdages og behandles tidlig. Det må understrekes at lidelser i tannkjøttet kan forhindres med en effektiv munnhygiene.

 • Kroner og broer brukes for å erstatte skadde eller tapte tenner. En krone omslutter det som er igjen av den skadede tannen. Kroner kan også brukes til å forbedre tannens utseende, form eller farge. Broer brukes for å erstatte en eller flere manglende tenner. Det sitter en tann i hver ende av en bro, og broen er festet til disse tennene. For å erstatte tapte tenner kan man også sette inn kunstige røtter laget av metallet titanium. Disse kunstige røttene kalles implantater. Implantater kan bære kroner og broer.

 

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.