Badge field

Kan jeg bleke tennene mine?

Published date field

Kan jeg bleke tennene mine?

Er du interessert i å lære mer om de ulike metodene som tilbys for å bleke tennene dine? Kanskje du også lurer på om tannbleking hos tannlegen eller bleking hjemme er noe for deg?

Nesten alle med naturlige, permanente tenner har muligheten til å gjennomføre tannbleking. Tannlegen din kan vurdere om munnhelsen din er egnet til profesjonell bleking samt anbefale den tannblekemetoden som er best for deg. Avhengig av typen og alvorlighetsgraden av farging eller misfarging på tennene dine, kan tannlegen foreslå én eller flere av følgende behandlinger:

  • en profesjonell rengjøring for å fjerne eksterne flekker forårsaket av mat og tobakk
  • bruk av en blekende tannkrem for å fjerne overflateflekker mellom tannlegebesøk
  • bleking (hos tannlegen eller hjemme i samråd med tannlegen) for mer vanskelig misfarging
  • porselensfinér eller tannfargede restaureringer for å rette opp i uregelmessige eller skadede tenner eller oppnå spesifikke resultater

   Merk deg gjerne følgende viktig informasjon om tannbleking:

  • Tenner som er gule, reagerer best på bleking. Brune eller grå tenner og stripete eller flekkete tenner som har fått skader fra tetracyklin eller for mye fluor, blir kanskje ikke jevnt hvite når de blekes.
  • Personer med periodontal sykdom eller spesielt følsomme tenner bør unngå kjemiske blekingsteknikker som kan irritere ømt tannkjøtt.
  • Bleking fungerer på naturlige tenner og anbefales ikke hvis du har tannfargede fyllinger, kroner, hetter eller liming i fortennene.
  • I noen tilfeller, hvis tannbleking ikke er aktuelt, kan det å sette inn en krone, porselensfasett eller hette resultere i et hvitere og mer tiltalende smil.

Spør tannlegen din om hvilken metode som kan gi nettopp deg de beste resultatene hvis du har brune eller ødelagte tenner eller misfarging mellom tennene.

 

Alternativer for bleking av tenner

Det finnes flere valg hvis du ønsker hvitere tenner. Du kan pusse tennene regelmessig med en tannkrem som bidrar til hvitere tenner, eller velge profesjonell tannbleking hos tannlegen eller tannbleking hjemme.

Tidligere var det vanlig med full tannbleking hos tannlege, men det har nå blitt mer vanlig med bleking av tennene hjemme under oppfølging fra tannlege. Grunnen til det er at de sterkeste tannblekingsmidlene har blitt forbudt på det norske markedet, og man oppnår svært gode resultater med tilpassede tannskinner og blekemiddel som brukes hjemme over lengre tid.

 

Medisinske tilstander som påvirker tannbleking

Hvis du har brune tenner, kan tannbleking bidra til et penere smil og høyere selvfølelse, men i enkelte tilfeller bør man ikke bleke tennene. Dette gjelder blant annet hvis du har hull, sensitive tenner, tannkjøttsbetennelse, åpne rotfyllinger eller andre problemer som kan innvirke på resultatet eller helsen din.

Du kan bleke tennene selv om du har tannfyllinger, men fyllingene må være tette. Du bør konsultere med tannlege før du starter en blekeprosess, for å forsikre deg om at fyllingene er tette. Merk at hver gang tennene blekes, fjernes litt av det ytterste skallet (emaljen) på tannen, og derfor bør du være sikker på at tennene dine tåler behandlingen før du starter.

Merk at det kan oppstå noen mindre bivirkninger i tilknytning til tannbleking, og at det vanligste er ising i tennene. Hvis isingen blir verre under tannblekingen, bør du ta 1–2 dagers pause hvis du bleker tennene hjemme eller avslutte blekingsprosessen helt. 

Andre bivirkninger fra tannbleking kan være forbigående hvite, sviende flekker på tannkjøttet der tannblekemiddelet har kommet direkte i kontakt med huden. Disse flekkene forsvinner vanligvis innen få minutter etter at blekemiddelet er fjernet.

 

Aldersrelaterte hensyn for tannbleking

Emaljen blir tynnere etter hvert som vi blir eldre, og det mer gulaktige dentinet som er under emaljen skinner dermed mer      gjennom. Tannbleking vil påvirke emaljen slik at dentinet under ikke blir like synlig, men det er viktig å ta kontakt med tannlege før blekingen starter. Merk at det er vanskeligere å bleke tenner som endrer farge med alderen enn tenner hos yngre som har blitt misfarget på grunn av kaffe, te, rødvin, snus osv.

Dessverre er det slik at ikke alle kan bleke tennene sine. Dersom du har store hull i tennene eller har tannkjøttproblemer, bør du ikke bleke tennene dine før disse problemene er løst. Dersom du har misfarging på grunn av medisinske årsaker, er det mulig at tannbleking ikke er den rette løsningen for deg. Disse problemene forekommer nok oftere hos eldre personer, og det kan være lurt å ta kontakt med tannlege før du starter en slik behandling.

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.