Badge field

Piercinger i munnen og riktig tannhygiene

Published date field

Piercing i munnen kan innebære at det lages hull i tunge, lepper eller kinn for å feste forskjellige former for metalsmykker. I de seneste år er munnen blitt et nytt sted på kroppen for piercing. Akkurat som med piercing i ørerne, brukes forskellige metallsmykker utformet som staver eller ringer. Men det er større helsefare ved å pierce tunge, lepper eller kinn, enn med et hull i øreflippen. Rådfør deg med tannlegen før du setter inn piercing i munnen.

Hvilke risiko er det ved piercing i munen?

Du kjenner kanskje ikke de aktuelle risiko med piercing i munnen? Det dreier seg bl.a. om:

  • Infeksjoner - I munnen finnes millioner av bakterier, som kan føre til infeksjon etter piercing i munnen. Smykkerne vil mekanisk irritere slimhinnen i munnen og øker derfor risikoen for en infeksjon.
  • Langvarige blødninger - Hvis et blodkar punkteres av nålen under piercingen, kan resultatet være en blødning, som er vanskelig å kontrollere. Dette kan gi et alvorlig blodtap.
  • Smerter og hevelser - Smerter og hevelser er alminnelige bivirkninger ved piercing i munnen. I visse tilfeller kan peircing utløse hevelser som er så store at de kan true med å lukke for luftveiene og hindre pusting.
  • Skader på tenner - Metallsmykkene virker forstyrrende på den normale tygging. Det er stor risiko for ufrivillig å tygge i smykket. Dette kan medføre at tannkroner kan brekke eller det kan gi sprekker i tennene.
  • Skader på tannkjøttet - Metallsmykker kan ikke bare mekanisk skade tannkjøttet , men også få det til å trekke seg tilbake, sånn at rotoverflatene blottlegges. Årsaken er sannsynligvis at metallsmykket forhindrer en effektiv munnhygiene. Dette er ikke vakkert å se på og dessuten er de blottede rotoverflater mindre motstandsdyktig mot hull (karies).
  • Forstyrrelse av munnens normale funksjoner - munnsmykkene kan gi økt spyttsekresjon. Da kan du få vansker med å uttale ord korrekt. Tygge- og svelgeproblemer kan også forekomme.
  • Blodoverførte sykdommer - Piercing i munnen er registrert hos helsemyndighetene som en mulig risiko for smitte av hepatitis B, C, D og G.
  • Endocarditis - Piercing i munnen innebærer en risiko for endocarditis, som er en bakteriell infeksjon som rammer hjerteklaffene og ødelegger deres funksjon. Det såret som dannes ved piercing i munnen gir munnens bakterier mulighet til å trenge inn i blodbanen. Da kan de nå hjertet.

Hvor lenge holder munnpiercing?

Så lenge det ikke er infeksjoner i munnen og munnpiercingene ikke påvirker de normale funksjoner kan de bli i munnen i ubegrenset tid. Men sørg for å gå til tannlegen ved det første tegn på smerter eller ømhet i munnen. De regelmessige kontroller bør overholdes. Det tryggeste er å unngå piercing i munnen, fordi piercing gir økt risiko for betennelse i munnen (også etter at piercingsåret er tilhelt) og for skader på tenner og tannkjøtt. Som sagt kan man også komme i skade for å sluke smykket.

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.