Badge field

Hvordan kan jeg bevare sunne tenner på eldre dager?

Published date field

Dine tenner kan holde hele livet med omhyggelig pleie og regelmessige kontroller hos tannlege/tannpleier. Uannsett hvor gammel du er, kan tennene dine og tannkjøttet holdes friskt ved ø pusse tenner to ganger pr. dag med fluortannkrem og samtidig rense tannmellomrommene (tannstikker eller mellomromsbørste). De regelmessige kontrollene med professsjonell tannrens har stor betydning for din tannhelse, men det viktigste er det du gjør hjemme hver dag.

Kan eldre ha spesielle tannproblemer?

Selv om du pusser tennene og renser tannmellomrommene kan det på grunn av andre helseforhold opptre problemer med din tannhelse. Tannproteser, medikamenter og den generelle helsetilstand kan gjøre det vanskelig å opprettholde friske tenner. Heldigvis kan tannlegen/tannpleier hjelpe deg med å løse de fleste av disse problemene.

 • Hull (karies) på tannhalser/rotoverflaterer forkommer hyppig hos eldre. Derfor er det viktig å pusse tennene med fluortannkrem 2 ganger pr. dag. I tillegg bør tannstikker eller mellomromsbørste brukes hver dag. Regelmessige kontroller hos tannlegen er viktig for å kontrollere at de forebyggende tiltak man gjør er effektive nok.

 • Tannkjøttet kan ha trukket seg tilbake og blottlagt deler av rotoverflaten. Slike rotoverflater kan gjøre vondt/ise ved inntak av kald eller varm mat eller drikke. I noen tilfeller kan tennene også være følsomme for kald luft samt sur og søt mat. I så fall kan du prøve en tannkrem som er beregnet for følsomme tenner. Oppsøk tannklinikken hvis problemet ikke snarlig avtar. Følsomheten/isingen/smerten kan nemlig også være tegn på et hull eller en begynnende skade på tannens nerve f. eks på grunn av en sprekk/brist i tannen.

 • Munntørrhet er ikke uvanlig hos eldre. Årsaken kan være nødvendige medisiner eller visse sykdommer. Munntørrhet øker risikoen for tannproblemer radikalt. Derfor bør virkningen av munntørrhet minskes. Tannlege og legen din vil kunne anbefale forskjellige metoder for å øke spyttsekresjonen og derved fuktigheten i munnen din og kan sette i gang behandlinger eller gi deg medikamenter som kan hjelpe deg med å forebygge problemene i forbindelse med munntørrhet.

 • Generelle sykdommer som sukkersyke, hjerte-karlidelser eller cancer kan påvirke munnen og tennene. Fortell tannlegen/tannpleieren om eventuelle generelle helseproblemer slik at det kan tas hensyn til dette i behandlingen av deg.

 • Tannproteser er en hjelp for mange eldre, men de krever en spesiell pleie. Følg omhyggelig din tannleges veiledning og råd, og oppsøk tannlegen hvis det oppstår problemer. Tannlegen/tannpleieren kan bedømme hvor hyppig du bør komme til undersøkelse/kontroll.

 • Tannkjøttsproblemer blir ofte alvorligere med stigende alder. En rekke faktorer kan forsterke utviklingen av periodontitt. Det dreier seg bl.a. om:

 1. Dårlig munnhygiene
 2. Røyking
 3. Sukkersyke, hjerte-karlidelser og kreft
 4. Visse typer medisiner
 5. I sjeldne tilfeller feil ernæring


Tannkjøttslidelser som periodontitt kan stanses, hvis det behandles i tide og man bevarer et funksjonsdyktig tannsett. De regelmessige kontrollene sikrer at tannkjøttsykdommen oppdages og behandles tidlig. Det må understrekes at tannkjøttslidelser kan forhindres med en effektiv munnhygiene.

 • Kroner og broer brukes for å erstatte skadde eller mistede tenner. En krone omslutter det som er igjen av den skadde tannen. Kroner kan også brukes til å forbedre tannens utseende, form eller farve. Broer brukes for å erstatte en eller flere manglende tenner. Det sitter en tann i hver ende av en bro, og broen er festet til disse tenner. For å erstatte tapte tenner kan man også sette inn kunstige røtter laget av metallet titanium. Disse kunstige røttene kalles implantater. Implantater kan bære kroner og broer.

 

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.