Badge field

Hvordan kan jeg stelle tennene til spedbarnet mitt best mulig?

Published date field

 

God munnhygiene bør læres så tidlig som mulig. Allerede før barnet har fått sin første tann finnes det faktorer som kan påvirke tennenes fremtidige utseende og tilstand/oppbygning. Har moren under svangerskapet bruker et antibiotikum som tetracyklin kan barnets tenner bli misfarget. Derfor bør ikke tetracyklin brukes som antibiotikum i siste halvdel av svangerskapet eller av ammende mødre. Barn under 8 år bør heller ikke behandles med tetracyklin. Norske leger er oppmerksomme på dette.

Foreldre bør kjenne til den type stell som spedbarnets tenner og munn trenger. Tennene må holdes rene og man skal være på vakt mot hull (karies) som lett oppstår etter uforsiktig bruk av tåteflaske (se nedenfor). Puss barnets tenner 2 ganger daglig med fluortannkrem fra barnet får sin første tann.

Start tannpussing når den første tann bryter frem.

Ved å pusse vekk bakteriebelegg (plakk) fra barnets tenner, minsker risikoen for å utvikle hull. Derfor skal en voksen pusse barnets tenner 2 ganger daglig med fluortannkrem i forbindelse med morgenstellet og kveldsstellet. Bruk en mengde tannkrem som tilsvarer størrelsen på barnets lillefingernegl. Du vil se at det er en svært liten mengde. Ofte kan det være vanskelig å pusse barnets tenner. La en tannpleier eller tannlege vise deg hvordan du bl.a. kan støtte barnets hode mens du pusser tennene dems.

Tannpussen om kvelden er ekstra viktig fordi det dannes lite spytt når man sover, både hos barn og voksne. Det øker risikoen for hull i tennene.

Så snart den første tannen bryter frem bør man forsiktig begynne å pusse tennene til barnet. På den måten venner barnet seg tidlig til å pusse tennene to ganger om dagen. Tannbørsten som brukes bør ha et lite hode og myk kost.

Det oppstår lett karies langs tannkjøttsranden på fortennene i overkjeven. Derfor bør man være ekstra nøye når man pusser der.

Hull pga. tåteflaske, hvordan unngår jeg det?

Hull (karies) pga. tåteflaske skyldes at barnet ofte og i lang tid bruker tåteflaske med sukkerholdig innhold. Både saft, juice og til og med melk inneholder nok sukker til å lage hull i tennene dersom tiden de får virke på tennene er lang nok. Sukkerholdige væsker i en munn med lite spytt over lang tid f. eks. når barnet sover, gir alltid det samme resultatet: hull. Ofte sees dette på fortennene i overkjeven. Derfor bør du ikke la barnet falle i søvn med en flaske saft, juice eller melk i munnen. Når barnet legges for å sove kan det derfor få en flaske med vann eller den smokken tannlegen din har anbefalt. Hvis du ammer, skal du unngå å la barnet få mange små "mellommåltider".

 

 

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.