Badge field

Hvordan steller jeg best mitt spedbarn tenner?

Published date field

God munnhygiene bør innlæres så tidlig som mulig. Allerede før barnet har fått sin første tann finnes det faktorer som kan påvirke tennenes fremtidige utseende og tilstand / oppbygning. Har moren under svangerskapet brukt et antibiotikum som tetracyklin kan barnets tenner bli misfarget. Derfor bør ikke tetracyklin brukes som antibiotikum i siste halvdel av svangerskapet eller av ammende mødre. Barn under 8 år bør heller ikke behandles med tetracyklin. Norske leger er oppmerksomme på dette.

Foreldre bør kjenne til den oppmerksomhet/stell som spebarnets tenner og munn trenger. Tennene holdes rene og man skal være på vakt mot hull (karies) som lett oppstår etter uforsiktig bruk av tåteflaske (se nedenfor). Puss barnets tenner 2 ganger daglig med fluortannkrem fra barnet får sin første tann.

Start tannpussing når den første tann bryter frem.

Ved å pusse vekk bakteriebelegg (plakk) fra barnets tenner , minskes risikoen for å utvikle hull.Derfor skal en voksen pusse barnets tenner 2 ganger daglig med fluortannkrem i forbindelse med et stell om morgenen og et om kvelden. Bruk en mengde tannkrem som svarer til barnets lillefinger negl. Du vil oppdage at det er en svært liten mengde.Ofte kan det være vanskelig å pusse barnets tenner. La en tannpleier eller tannlege vise deg hvordan du bl. a. kan støtte barnets hode mens du pusser.

Tannpussen om kvelden er viktig fordi det dannes lite spytt når man sover,både hos barn og voksne. Det øker risikoen for hull i tennene.

Så snart den første tann bryter frem bør man forsiktig begynne å puss barnets tenner. På den måten venner barnet seg tidlig vanen med 2 tannpuss med børste hver dag. Tannbørsten bør ha en lite hode og myk kost.

Det oppstår lett karies langs tannkjøttsranden på fortennene i overkjeven. Derfor bør man være ekstra omhyggelig med å pusse der.

Hull pga. tåteflaske, hvordan unngår jeg det?

Hull (karies) pga. tåteflaske skyldes at barnet ofte og i lang tid bruker tåteflaske med sukkerholdig innhold. Både saft, juice til og med melk inneholder nok sukker til å lage hull i tennene dersom tiden de får virke på tennene er lang nok. Sukkerholdige væsker i en munn med lite spytt over lang tid f. eks. når barnet sover, gir alltid det samme resultatet: hull. Ofte sees dette på fortennene i overkjeven. Derfor bør du ikke la barnet falle i søvn med en flaske saft, juice eller melk i munnen. Når barnet legges for å sove kan det derfor få en flaske med vann eller den smokken tannlegen din har anbefalt. Hvis du ammer, skal du unngå å la barnet få mange små "mellommåltider".

 

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.