Badge field

Ofte stilte spørsmål om småbarn og tannhelse

Published date field

 

Er amming bedre enn å mate med flaske for å forhindre hull i tennene hos små barn?

Mange eksperter anbefaler å amme i stedet for å mate med flaske da dette er bedre for den generelle helsetilstanden til barnet. Å amme kan likevel føre til hull i tennene hos små barn på samme måte som å mate med flaske kan.
Slik unngås hull i tennene hos små barn:

  • Unngå å mate i løpet av natten, for eksempel å legge babyen i sengen sammen med deg, slik at han/hun kan amme når de vil. Melk kan «samle seg opp» i barnets munn og føre til at syre dannes kontinuerlig hele natten igjennom. Denne syren fører til tannråte.
  • Unngå å la babyen gå rundt med en flaske.
  • American Dental Association anbefaler at du lærer barnet til å drikke fra en kopp når det er ett år gammelt.

Er det greit at barnet mitt suger på tommelen?

Å suge på tommelen er normalt for spedbarn. De fleste slutter av seg selv når de er rundt 2 år gamle.

  • Hvis barnet suger på tommelen etter fylte 2 år, bør du prøve å forhindre dette ved 4-årsalderen.
  • Å suge på tommelen etter fylte 4 år, kan føre til skjeve, kryssende tenner og/eller biteproblemer.

Er det greit at babyen min bruker smokk?

Ja, men ikke dypp den i sukker, honning eller sukrede væsker. I tillegg:

  • Prøv å få barnet ditt til å slutte med smokken etter at det har fylt 2 år.
  • Husk at det ikke er noen helsemessig forskjell på smokk og tommelsutting, men en smokk kan være et bedre alternativ fordi det kan være enklere å avvenne barnet fra en smokk enn fra å suge på tommelen.

Hva er den beste måten å pusse tennene på små barn på?

Bruk en liten børste med myk bust. Bruk sirkulære eller vuggende bevegelser på alle tannoverflatene, spesielt der tennene møter tannkjøttet. Så snart barnet vet hvordan man spytter ut, bruker du en klatt fluortannkrem på størrelse med en ert på tannbørsten. Familier bør be tannlegen om å demonstrere riktig tannpuss når barnet har tannlegetime.

Kan jeg overføre skadelige bakterier som kan påvirke babyens tenner?

Ja. Bakterier som forårsaker hull i tennene kan overføres gjennom kontakt – som når barnet stikker hendene sine i munnen din og deretter stikker hånden i sin egen munn. Dette er grunnen til at det er så viktig å holde dine egne tenner og tannkjøtt friske.

Forskning har vist at siden en gravid kvinne deler blod med den ufødte babyen, kan infeksjoner i munnen – for eksempel hull i en tann eller tannkjøttsykdom (periodontal sykdom) – påvirke babyen. I henhold til amerikanske National Institute for Dental and Craniofacial Research ved National Institutes of Health, har munnsykdomer/infeksjoner også blitt knyttet til hendelser som for tidlig fødsel og lav fødselsvekt hos babyer.

Når bør barnet starte med fluorbasert tannkrem for barn?

Når barnet er i stand til å spytte. Fluor er trygt og nødvendig for å holde tennene sterke, men kun i riktige doser. Småbarn har en tendens til å svelge for mye tannkrem, og dette kan føre til fluorose, som forårsaker misfarging av tennene.

 

 

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.