kvinne med oral piercing
Badge field

Piercinger i munnen og riktig tannhygiene

Published date field

 

Piercing i munnen betyr at det lages hull i tunge, lepper eller kinn for så å feste forskjellige former for metallsmykker. De siste årene er munnen blitt et nytt sted på kroppen for piercing. Akkurat som med piercing i ørene, brukes forskellige metallsmykker utformet som staver eller ringer. Men det er større helsefare ved å pierce tunge, lepper eller kinn, enn ved et hull i øreflippen. Rådfør deg med tannlegen før du tar piercing i munnen.

Hvilke risiko er det ved å ta piercing i munnen?

Du kjenner kanskje ikke til de aktuelle risikoene som kan følge med å ta piercing i munnen? Det dreier seg bl.a. om:

  • Infeksjoner - I munnen finnes det millioner av bakterier, som kan føre til infeksjon ved å ta piercing i munnen. Smykkene vil mekanisk irritere slimhinnen i munnen, og øker derfor risikoen for en infeksjon.
  • Langvarige blødninger - Hvis et blodkar punkteres av nålen under piercingen, kan resultatet være en blødning som er vanskelig å kontrollere. Dette kan gi et alvorlig blodtap.
  • Smerter og hevelser - Smerter og hevelser er alminnelige bivirkninger ved å ta piercing i munnen. I visse tilfeller kan piercing utløse hevelser som er så store at de kan true med å blokkere luftveiene og dermed hindre deg i å puste,
  • Skader på tenner - Metallsmykkene virker forstyrrende på normal tygging. Det er stor risiko for ufrivillig å tygge på smykket. Dette kan medføre at tannkroner kan brekke eller det kan gi sprekker i tennene.
  • Skader på tannkjøttet - Metallsmykker kan ikke bare mekanisk skade tannkjøttet, men også få det til å trekke seg tilbake, slik at rotoverflatene blottlegges. Årsaken er sannsynligvis at metallsmykket forhindrer en effektiv munnhygiene. Dette er ikke vakkert å se på, og dessuten er de blottede rotoverflatene mindre motstandsdyktig mot hull (karies).
  • Forstyrrelse av munnens normale funksjoner - munnsmykkene kan gi økt spyttsekresjon. Da kan du få vansker med å uttale ord korrekt. Tygge- og svelgeproblemer kan også forekomme.
  • Blodoverførte sykdommer - Piercing i munnen er registrert hos helsemyndighetene som en mulig risiko for smitte av hepatitt B, C, D og G.
  • Endocarditis - Piercing i munnen innebærer en risiko for endocarditis, som er en bakteriell infeksjon som rammer hjerteklaffene og ødelegger deres funksjon. Det såret som dannes ved å ta piercing i munnen gir munnens bakterier mulighet til å trenge inn i blodbanen. Da kan de også nå hjertet.

Hvor lenge varer en munnpiercing?

Så lenge det ikke er infeksjoner i munnen og munnpiercingene ikke påvirker de normale funksjonene kan de bli værende i munnen i ubegrenset tid. Men sørg for å gå til tannlegen ved det første tegn på smerter eller ømhet i munnen. De regelmessige kontrollene bør overholdes. Det tryggeste er å unngå å ta piercing i munnen, fordi piercing gir økt risiko for betennelse i munnen (også etter at piercingsåret er grodd) og for skader på tenner og tannkjøtt. Som sagt kan man også komme i skade for å sluke smykket.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.