Badge field

Hvordan pusser jeg tennene til barnet mitt?

Published date field

 

Feil bruk av tåteflaske kan gi hull i tennene, men hullene kan lett unngås. Hullene skyldes at at tennene utsettes for sukker i lange perioder. Sukker finnes i saft og juice, men også i vanlig melk. For mange vil det være overraskende at det naturlig forekommende sukkeret i melk kan være skadelig for tennene. Innholdet i tåteflasken forblir i munnen i lang tid og det betyr at plakkets bakterier kan begynne å omsette sukkerinnholdet til syre. Skjer dette tilstrekkelig ofte vil det kunne dannes hull i tennene.

Barnet kan få hull hvis det ofte:

 • Legges i sengen med en tåteflaske som inneholder melkeerstatning, melk, saft, brus eller andre sukkerholdige væsker. Tåteflasken bør kun inneholde vanlig vann.
 • Får en tåteflaske med sukkerholdig væske eller melk for å berolige eller trøste barnet flere ganger i løpet av dagen.
 • Får en smokk som er dyppet i sukker, honning eller en annen søt væske.

Naturlig brystmelk vil ikke i seg selv skape hull i tennene, men sammen med andre former for kullhydrater (sukker) kan også brystmelk bidra til skade. Det er ikke så viktig alene akkurat hva barnet drikker, men heller hvor ofte.

Jo oftere barnet drikker sukkerholdige væsker, jo større er risikoen for at barnet får hull. Det er derfor svært uheldig å la barnet sovne med tåteflaske, eller å bruke tåteflasken som trøst mange ganger om dagen. Det er fortennene i overkjeven som hyppigst får hull på grunn av tåteflasken.

Hull pga. tåteflaske-bruk forekommer bare hvis bakterietypen Streptococcus mutans (S. mutans) finnes i barnets munn. Bakterien S. mutans er vanlig forekommende og overføres fra foreldrene til barna. Hvis du holder dine egne tenner rene og kariesfri minsker du risikoen for at dine barn får karies (hull).

Karies som skyldes bruk av tåteflaske angriper normalt fortennene i overkjeven først. Deretter angripes kinntennene i overkjeven og siden kinntennene i underkjeven. Fortennene i underkjeven angripes normalt ikke. Det er litt uklart hvorfor disse tennene sjeldnere får hull, men det er et fenomen som også sees hos voksne.

Hull som ikke blir behandlet kan på et eller annet tidspunkt gi smerter og være årsak til infeksjon, f. eks. tannbyll. Behandlingen kan være omfattende og det kan det være nødvendig å fjerne/trekke tannen for å stanse infeksjonen. Hvis ikke infeksjonen behandles kan infeksjonen skade anlegget til de blivende tennene, som er under utvikling i kjevene rett under melketennene.

Alle drikker som inneholder sukker kan være en årsak til hull i tennene, spesielt hvis væsken får lov til å bli i munnen i lengre tid. Det gjelder f.eks. morsmelkserstatning, saft, brus og alle andre søte drikke. Selv det naturlige sukkerinnholdet i melk brytes ned til sukkerarter, som bakteriene kan omsette til syrer. Vann er den eneste form for væske som barnet kan ha i munnen i lengre tid uten risiko for hull.

Her er noen tips som kan forhindre at barn som bruker tåteflaske får hull:

 • Ikke legg barnet i sengen med en tåteflaske som inneholder sukkerholdig væske. Bruk vanlig vann. Husk at også saft og melk fortynnet med vann kan gi hull.
 • Avvenn barnet fra tåteflaske når det er 12-14 måneder gammelt. Snakk med legen om det riktige tidspunktet for ditt barn.
 • Ikke bruk tåteflasken som trøst for barnet i løpet av dagen, med mindre den er fylt med vanlig vann.
 • Ikke dypp barnets smokk i sukker eller sukkerholdig væske.
 • Ikke tilsett sukker i maten til barnet.
 • Puss tennene til barnet med fluortannkrem 2 ganger om dagen eller etter hvert måltid.
 • Ta med barnet til tannlegen så snart den første tannen bryter frem.
 • Lær barnet å drikke av kopp innen 1-års alderen.
 • Snakk med tannlegen eller tannpleieren om det er behov for ekstra fluor.

 

 

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.