Badge field

Hvordan kan tenåringer bevare friske og flotte tenner?

Published date field

Den beste måten en tenåring kan bevare et flott smil og friske tenner på er å fortsette med den gode munnhygienen, som forhåpentligvis startet allerede i barndommen. Det er derfor viktig å:

  • pusse tenner to ganger om dagen med fluortannkrem for å fjerne plakk. Plakk er hovedårsaken til hull (karies) og tannkjøttssykdom(gingivitis/periodontitt).
  • bruke tanntråd for å fjerne plakk i tannmellomrommene. Hvis plakk ikke fjernes daglig, kan det bli til forkalket - bli tannsten - et hardt, belegg.
  • begrense inntaket av sukkerholdig mat - spesiellt i form av klebrige "søtsaker".
  • få tennene undersøkt/kontrollert regelmessig.


En ren munn vil gi deg en god følelse og vil hjelpe deg å beholde tennene hele livet. Det gir deg også frisk pust og et flott smil.

Er tenåringer utsatt for spesielle tannproblemer?

Tenårene er preget av den kroppslige utvikling og hos mange stor fysiske aktivitet. Det er derfor viktig at man vet noe om de forhold som kan påvirke tannhelsen. Gjør man det kan man, er det enklere å ta de riktige beslutninger.

  • Tannregulering (Ortodonti) - En del unge får behov for tannregulering på grunn av uregelmessig tannstilling eller uheldig utvikling av kjevene f.eks. uttalt over- eller underbitt. Uregelmessig tannstilling gjør det vanskeligere å holde tennene rene og kan av og til være årsak til problemer med tyggemuskulaturen. Tannlegen din følger utviklingen av dine tenner og vil fortelle deg om du har behov for tannregulering. Hvis du får tannreguleringsapparatur på tennene, skal du være ekstra omhyggelig med munnhygienen.
  • Tannbeskytter - Hvis du dyrker sport, spesielt de mer voldsomme som boksing eller ishockey bør du bruke en tannbeskytter. En tannbeskytter dekker vanligvis tennene i overkjeven og vil forebygge at tennene brekker. · Kost - God kost har stor betydning for bevaring av friske tenner. Kullhydrater (sukkerstoffer) i mellommåltider og leskedrikker fremmer dannelsen av plakk og dermed syredannelsen, som er årsaken til hull i tennene. Begrens de søte mellommåltider og husk at hver gang du spiser og drikker noe søtt vil syreangrepet på tennene vare helt opp til 20 minutter. Spis en ernæringsmessig riktig sammensatt kost. Hvis det er behov for et mellommåltid velg så f. eks. ost, rå grønnsaker, yoghurt naturel eller frisk frukt.· Røyking - Hvis du ikke røyker, bruker snus eller skrå, så fortsett med det ! Ikke begynn. Røyking er helsefarlig. Røyking vil også gi misfargning av tennene og dårlig ånde. På lengre sikt gir røyking økt risiko for utvikling av tannkjøttssykdommer og kreft i munnen. Tannlegen kan i de fleste tilfeller se både på tenner og slimhinner i munnen, hvis det røykes. Du må forvente, at tannlegen tar opp røykingen og forvente en oppfordring til å slutte.· Piercing i munnen - Piercing i munnhulen er forbundet med stor risiko for betennelser i munnen. I tillegg kommer ofte alvorlige skader på tennene, fordi man tygger på metalsmykkene. Man kan heller ikke se bort fra risikoen for at deler av metallsmykket kommer ned i luftveiene. Dette kan være livstruende. Piercing i munnhulen er meget uhygienisk og bør frarådes. · Spiseforstyrrelser - Både bulemi ( spiseforstyrrelse med overspising med påfølgende oppkast) og anorexi (spiseforstyrrelse med lite inntak av mat) er alvorlige lidelser. Oppkast innebærer at det kommer mavesyre i munnen og spesielt på tennenes baksider vil man kunne se, at tannens emalje er gått i oppløsning. Det er til en viss grad mulig å reparere disse skadene. Spiseforstyrrelser er livstruende lidelser. Disse pasientene krever profesjonelll medisinsk behandling.


Hva kan jeg gjøre for å få tennene mine til å se hvitere ut?

Grundig tannrens hos tannlegen eller tannpleieren kan fjerne de fleste utvendige misfarginger, som stammer fra mat, drikke eller røyk. Det finnes tannkrem som er spesielt beregnet på å holde tennene fri for misfargninger. Hvis misfargningerne har sittet på tennene i lang tid klarer du ikke selv å fjerne dem. Det bør gjøres av tannlege/tannpleier.

Sitter misfargningen inni tannen vil tannlegen kunne veilede deg med den mest skånsomme metode for å oppnå et godt resultat.

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.