Badge field

Hva er fluor?

Published date field

Hva er fluor?

Fluor et et naturlig mineral som finnes på jordskorpen og distribueres i naturen. Enkelte mattyper og vannforsyninger inneholder fluor.

Fluor tilføres ofte i drikkevann for å redusere forekomsten av tannråte. I 1930-årene fant forskere at personer som vokste opp og drakk vann tilsatt naturlig fluor hadde opptil to tredjedeler færre hull enn personer som bodde i områder hvor vannet ikke ble tilsatt fluor. Senere studier har påvist gjentatte ganger at tannråte reduseres i samfunn der fluor er tilsatt vannforsyningen. The American Dental Association, The World Health Organization og The American Medical Association er blant de mange organisasjonene som støtter bruken av fluor i vannforsyninger på grunn av effekten på tannråte.

Hvordan fungerer fluor?

Fluor bidrar til å hindre hull på to ulike måter:

  • Fluorkonsentrasjoner i voksende ben og utvikling av tenner hos barn, bidrar til å styrke emaljen på barnetenner og voksne tenner før de kommer frem
  • Fluor bidrar til å styrke emaljen på voksne tenner som allerede er kommet frem

Fluor fungerer under de naturlige demineraliserings- og remineraliseringsprosessene i munnen.

  • Etter å ha spist, inneholder spyttet syrer som forårsaker demineralisering – en oppløsning av kalsium og fosfat under tannens overflate
  • Andre ganger, når spyttet ikke er så syreholdig, gjør det akkurat det motsatte, tilfører kalsium og fosfat som holder tennene harde. Denne prosessen skyldes remineralisering. Når fluor finnes under remineralisering, er mineralene hardere enn de ellers ville være, og bidrar til å styrke tennene og hindre oppløsning under neste demineraliseringsfase

Hvordan vet jeg om jeg får nok fluor?

Hvis drikkevannet er fluorisert, vil pussing av tenner med en fluortannkrem anses som tilstrekkelig for voksne og barn til å bevare sunne tenner med lav risiko for tannråte.

Hvis drikkevannet ikke er fluorisert, og ikke inneholder tilstrekkelig naturlig fluor (1 del per million anses som optimalt), kan tannlegen eller barnelegen foreskrive fluortabletter eller -dråper som barnet skal ta daglig. Tannlegen eller barnelegen kan informere deg om hvor stor mengde fluor som er nødvendig for din familie. Sørg derfor for å be om råd.

Hvis vannet kommer fra en offentlig vannforsyning, kan du finne ut om det er fluorisert ved å kontakte det lokale vannanlegget for informasjon. Hvis vannet kommer fra en privat forsyning, kan du få det analysert av et uavhengig selskap for miljømessig testing som tilbyr testing av vann.

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.