Badge field

Tannhelse for barn

Published date field

Å lære barnet å passe på tennene i tidlig alder er en investering i barnets helse, som vil betale seg gjennom hele livet . Du kan begynne med å være et godt eksempel. Passer du selv godt på dine tenner er det et signal om at friske og hele tenner er viktig. Alle de ting som gjør det hyggelig å passe på tennene f.eks. å pusse tenner sammen med barnet eller å la barnet selv velge sin tannbørste, oppmuntrer til god munnhygiene.

Gi barnet en bevissthet om nytten av å passe på tenner og tannkjøtt. det vil i seg selv senke risikoen for å få hull og dårligt tannkjøtt. Følg disse enkle punkter:

 • Puss tenner to ganger om dagen med en fluortannkrem, så plakket fjernes. Plakket er det klebrige belegget på tennene, som er en forutsetning for hull (karies) og tannkjøttbetennelse (gingivitis).
 • Bruk tanntråd hver dag, hvis tannlegen eller tannpleieren har anbefalt det. Tanntråd kan fjerne plakk mellom tennene og under tannkjøttsranden.
 • Spis en ernæringsmessig riktig kost med et begrenset innhold av sukker og klebrige stivelsesprodukter. Disse kan omdannes til syre i plakket og kan derfor gi hull. Man bør ideelt sett bare spise sukkerholdig mat i forbindelse med de alminnelige måltider og ikke som mellommåltider. Det ekstra spytt som dannes under et måltid, hjelper til å skylle sukkerstoffene ut av munnen og nøytralisere den syre som dannes i plakket.
 • Bruk alltid en fluortankrem.
 • Følg tannlegens/tannpleierens anvisninger hvis det skal brukes andre fluorprodukter som f. eks. fluorsugetabletter, fluortyggegummi eller fluorskylling.
 • La barnet gå till regelmessige kontroller på tannklinikken.


Hvilke børsteteknikker kan jeg lære barnet?

Du skal overvåke og hjelpe med barnets pussing helt til barnet selv kan mestre det følgende:

 • Bruk en mengde tannkrem som svarer til størrelsen på barnets lillefingernegl.
 • Bruk en myk tannbørste og start pussen på baksiden av tennene hvor det samler seg mest plakk. La børsten peke mot tannkjøttet og puss forsiktig frem og tilbake.
 • Puss forsidene på samme måte.
 • Puss kinntennenes tyggeflater.
 • Det er vanskelig å komme til bak fortennene, derfor kan spissen av tannbørsten med fordel brukes her, både i over- og underkjeven.

Vær oppmerksom på at barnet bør være minst 9-10 år før det med rimelig sikkerhet kan pusse effektivt selv.

Skal barnet begynne å bruke tanntråd?

Spør tannlegen/tannpleier om du skal bruke tanntråd på ditt barn.

Hva er fissurforsegling? Hvordan kan jeg vite om mitt barn har behov for det?

Fissurforsegling betyr at furene (fissurene) mellom tyggeknutene spesiellt på seksårjekselen (den første store kinntann) fylles med et tannfarget plastmateriale. Behandlingen er en meget effektiv beskyttelse mot hull i tyggeflatene, hvor de fleste hull dannes. Behandlingen gjør ikke vondt og kan utføres av tannlegen eller tannpleieren. Tannlegen din vil fortelle deg om ditt barn har behov for fissurforsegling.

Hva er fluor? Hvordan kan jeg vite om mitt barn får den riktige mengde?

Fluor er en av de beste måter å forebygge hull (karies). Alle bør bruke fluortannkrem. Tannlegen/tannpleier vil fortelle deg om det er behov for ytterligere bruk av fluormidler.

Hvor viktig er ernæringen for barnets tannhelse?

En ernæringsmessig balansert kost er nødvendig for at barnet kan utvikle sterke tenner, som er motstandsdyktige mot hull (karies). I tillegg til alle vitaminer og mineraler bør barnets kost inneholde rikelig med kalsium( kalk), fosfor og en korrekt mengde fluor.

Fluor er barnets beste beskyttelse mot hull (karies). Hyppige og søte mellommål utgjør den største trusselen mot tennene. Forskellige kullhydrater (sukker) som finnes i mange matvarer f. eks. kjeks, gotteri, tørket frukt, brus, kager og chips, omdannes i tennenes plakk til syrer. Disse syrer angriper tannemaljen og kan føre til hull.

Hvert "plakkangrep" eller "syreangrep" kan vare i opp til 20 minutter etter et måltid eller mellommåltid. Selv en lilten bit er nok til å sette gang i syreproduksjonen. Derfor er det best å begrense mellommåltidene.

Hva skal jeg gjøre hvis barnet slår en flis av en tann, brekker en tann eller slår ut en tann ?Du bør straks kontakte tannlegen. Tannlegen kan undersøke skaden og finne den riktige behandlingen.

Hvis barnet har vondt etter skaden, skal du straks oppsøke tannlegen. Du kan evt. gi barnet et reseptfritt smertestillende medisin frem til besøket hos tannlegen. Les nøye anvisningene for bruk av det smertestillende preparatet. Hvis en del av en tann er brukket av, bør du, hvis det er mulig , ta tannbiten med til tannlegen.

Hvis en tann er slått helt ut av munnen, bør tannlege oppsøkes så fort som mulig. Vær forsiktig med tannen, ikke tørk av eller rens den på noen måte. Dersom det er mulig kan tannen settes tilbake på plass i barnets munn hos tannlegen. For at dette skal lykkes er det viktig at tannen ikke tørker ut , den må oppbevares fuktigt. Har man mulighet til oppbevare tannen i et glass melk, er det gunstig. Skjer uhellet langt fra hjemmet og barnet forstår situasjonen, kan barnet oppbevare tannen i munnen . For å unngå ufrivillig svelging , kan barnet forsøke å holde tannen under tungen eller ute i kinnet. Alternativt kan en av foreldrene ha tannen i munnen. En nødløsning er oppbevaring i vanlig vann. Utslåtte melketenner settes aldri tilbake på grunn av risikoen for å skade det permanente tannanlegg.

 

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.