Badge field

Hva er tannkjøttbetennelse? Tegn og symptomer

Published date field

Hva er tannkjøttbetennelse? 
Gingivitt – betennelse i tannkjøttet – er første trinn av tannkjøttsykdom og er den enkleste å behandle. Den direkte årsaken til tannkjøttbetennelse er plakk – det myke, klebrige og fargeløse bakteriebelegget som hele tiden dannes på tennene og tannkjøttet.

Dersom plakk ikke blir fjernet ved daglig tannpuss og bruk av tanntråd, produserer den toksiner (giftstoffer) som kan irritere tannkjøttvevet og lede til tannkjøttbetennelse (gingivitt). På dette tidlige stadiet i tannkjøttsykdommen kan skaden reverseres, siden bein og bindevev som holder tennene på plass ennå ikke er berørt. Dersom sykdommen ikke behandles, kan imidlertid gingivitt gå over til å bli periodontitt og føre til permanent skade på tenner og kjeve.

Hvordan vet jeg om jeg har tannkjøttbetennelse? 
Klassiske tegn og symptomer på tannkjøttbetennelse er rødt, hovent og ømt tannkjøtt som blør når du pusser tennene. Et annet tegn på tannkjøttsykdommer er tannkjøtt som har minsket eller trukket seg bort fra tennene og som gir tennene et avlangt utseende. Tannkjøttsykdom kan føre til at lommer formes mellom tennene og tannkjøttet, der plakk og matrester samler seg. Enkelte personer kan oppleve tilbakevendende dårlig ånde eller en vond smak i munnen, selv om sykdommen ikke har avansert.

Hvordan kan jeg forhindre tannkjøttbetennelse? 
God munnhygiene er svært viktig. Profesjonell rengjøring er også ekstremt viktig. Når plakk er herdet og bygget opp, eller blir til tannstein, kan kun en tannlege eller tannpleier fjerne dette.

Slik kan du bidra til å stanse gingivitt før den utvikler seg:

  • Riktig tannpuss og bruk av tanntråd for å fjerne plakk og rester og kontrollere oppbygging av tannstein
  • Spise riktig for å sikre riktig ernæring for friskt kjeveben og tenner
  • Unngå sigaretter og andre former for tobakk
  • Gå til regelmessige kontroller hos tannlegen din

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.