Badge field

Hva er plakk?

Published date field


Plakk er det klebrige og hvitlige belegg av bakterier som til stadighet dannes på tannoverflatene. Plakket er årsaken til hull i tennene (karies), tannkjøttsbetennelse (gingivitis) og periodontitt. Når det felles ut kalk fra spyttet i plakket blir det til tannsten.Tannsten er med andre ord forkalket plakk.

Hvordan kan jeg vite om jeg har plakk?

Alle utvikler bakterielt plakk på tannoverflatene og det dannes hele tiden nye bakterier i munnen. Disse bakteriene lever og formerer seg ved hjelp av de næringsstoffer som finnes i spyttet og i maten vi spiser. Plakk kan gi hull i tennene fordi det dannes syrer, når bakteriene omsetter sukker fra mat vi spiser. Ved gjentatte syreangrep kan tannemaljen brytes ned og det kan oppstå et hull. Plakk, som ikke fjernes, kan også påvirke tannkjøttet og medføre tannkjøttsbetennelse (gingivitis) med rødhet, hevelse og blødning . Det er enkelt å konstatere at man har plakk. Med tungespissen kan man føle at tennene er ru langs tannkjøttsranden. Med en fingernegl kan man skrape belegg av tannoverflaten. Det finnes også forskellige farvestoffer i handelen beregnet på å gjøre plakket synlig på tannoverflaten.

Hvordan kan jeg hindre at det dannes for mye plakk?

Det gjøres simpelten ved å holde en god munnhygiene. Sørg for å:

  • pusse tennene grundig to ganger om dagen.
  • Tannmellomrommene holdes rene ved bruk av tannstikker, mellomromsbørste eller tanntråd
  • Kontrollere at tennene er rene når man er ferdig med å pusse. Føl f. eks. etter på tannoverflatene med tungespissen.
  • Begrens antallet av søte mellommåltider.
  • Avtale regelmessige besøk hos tannlegen/tannpleier for kontroll og tannrens.
Scaling

Ved en tannrens fjernes plakk og tannsten fra tannens krone og rot.

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.