Badge field

Hva er sportsskinner/tannskinner?

Published date field

Hva er sportsskinner/tannskinner?

Sportsskinner, tannskinner og munnbeskyttere er forskjellige navn for det samme: en enhet som plasseres over tennene for å beskytter dem ved slag til ansiktet og hodet. Munnbeskyttere er en viktig del av sportsutstyret for alle utøvere av sport som innebærer fall, kroppskontakt eller utstyr som kastes. Dette inkluderer amerikansk fotball, basketball, baseball, fotball, hockey, skateboarding, turn og terrengsykling som kan føre til skade i munnen.

Munnbeskyttere dekker vanligvis overtennene og er utformet for å beskytte mot brudd på tenner, kutt i lepper og andre munnskader. Dersom har har tannregulering eller andre faste tannanordinger (f.eks. en bro) på den nedre kjeven, kan tannlegen foreslå en munnbeskyttelse for disse tennene også.

Hva er de ulike typene munnbeskyttelse?

Uansett hvilken type munnbeskyttelse du velger, må det være en som er fleksibel, slitesterk og komfortabel. Den bør også passe riktig og ikke begrense tale eller pust. De tre typene munnbeskyttelse er:

  • Spesialtilpasset munnbeskyttelse – Disse er individuelt utformet og laget hos tannlegen eller av et tannteknisk laboratorium. Ikke overraskende, er det sannsynlig at disse gir den mest komfortable passformen og beste beskyttelsen. Tannlegen tar et avtrykk av tennene og former deretter en munnbeskyttelsemodell av avtrykket. Fordi de passer og føles bedre, foretrekker de fleste idrettsutøvere tilpassede munnbeskyttere. Men de er også de dyreste.
  • Koke- og bite-munnbeskyttere – Disse kommer i en forhåndsformet utførelse som kan endres ved å koke dem i vann og deretter ved å bite i den varme plasten for å tilpasse passformen. De kan kjøpes i mange sportsbutikker og kan gi en bedre passform enn standardmunnbeskyttere. Følg instruksjonene nøye for å unngå å ende opp med en munnbeskyttelse som passer dårlig.
  • Standardmunnbeskyttere – Disse er rimelige og kommer ferdigformede, klar til bruk. Dessverre passer de ofte ikke så godt. De kan være klumpete og kan gjøre det vanskelig å puste og snakke.

Hvor lenge bør en munnbeskyttelse vare?

Munnbeskyttelser bør ideelt sett byttes ut etter hver sesong fordi de kan slites ned over tid, noe som gjør dem mindre effektive. Utskifting er spesielt viktig for unge, fordi munnen fortsetter å vokse og tenner fortsetter å utvikle seg frem til man blir voksen. Mange idrettsutøvere som er aktive i flere sportsgrener får nye munnbeskyttelser laget hver gang de går til undersøkelse hos tannlegen, hver sjette måned.

*The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.