Badge field

Hvordan skal jeg bruke tanntråd?

Published date field

Korrekt bruk av tanntråd fjerner plakk og matrester på steder hvor en tannbørste ikke kan komme til - først og fremst i tannmellomrommene, men også under tannkjøttranden. Siden plakk kan føre til hull og tannkjøttsbetennelse er det viktig at også tannmellomrommene holdes rene. For den unge hvor tannmellomrommene oftest er fylt av tannkjøtt (tannkjøttspapillen) vil tanntråd være et godt valg. For voksne hvor tannkjøttspapillen sjeldnere fyller hele tannmellomrommet kan tannstikker eller spesielle mellomromsbørster være aktuelle. Spør tannlegen/tannpleieren om hvilke hjelpemidler du bør bruke mellom tennene.

Når du skal bruke tanntråd, gjør følgende:

  • Ta et så langt stykke tanntråd at du kan tvinne den rundt hver pekefinger et par runder og at det fortsatt er 5-10 cm tråd mellom pekefingrene.
  • Hold tanntråden utspent mellom de to pekefingrene , styr tråden med tomlene ned mellom tennene med en forsiktig frem og tilbake-bevegelse. (se illustrasjon).
  • Tanntråden føres med frem og tilbakebevegelser i kontakt med den ene tannflate og deretter med den andre.Bruk et lett trykk og bruk tomlene slik at så stor en del av tannens krumme flate som mulig renses. Tanntråden kan forsiktig føres ned i den øverste del av tannkjøttslommen. Rens forsiktig og unngå å sage i tannkjøttet. Husk: det skal ikke gjøre vondt å bruke tanntråd.
  • Når tanntråden fjernes fra mellomrommet, brukes den samme frem- og tilbakebevegelse.

Hvilken type tanntråd skal jeg bruke?

Alle tanntråder på det norske marked består av mange tynne hvite nylontråder. Nylontanntråd fåes med eller uten voks og med flere forskjellige typer smak. Voksen er tilsatt for å holde de tynne nylontråder sammen, men den gjør også at tråden glir lettere mellom tennene. Tanntråd uten voks fåes som rund tråd som blir flat når den brukes i tannmellomrommene. Den voksede tanntråd fåes både rund og flat (tapeformet). Her ligger de tynne nylontråder side om side. Den flate tanntråden kan dekke en større del av tannoverflaten og noen foretrekker derfor denne typen tanntråd. Tanntråden kan gå i stykker eller trevles opp, særlig mellom tettsittende tenner. Hvis du setter fast et stykke tanntråd, kan man ofte fjerne denne ved å "skyve" tanntrådbiten tilbake mot det åpne tannmellomrommet med en ny tanntråd . Begge typer tanntråd, vokset eller uvokset, er fremragende til å fjerne plakk og matrester med.

floss1 floss2 floss3

Ta et stykke tanntråd og tvinn tråden rundt dine to pekefingre, slik at det blir en avstand på mellom 5 og 10 cm. Med tomlene styres så tråden.

forsiktig ned i tannmellomrommet. Med små frem og tilbakebevegelser av tanntråden renses først den ene tannflate og så den andre.

Man kan rense under tannkjøttranden ved å føre tanntråden ned i tannkjøttlommen. Unngå å "sage" tanntråden ned på tannkjøttet. Gjør det vondt å bruke tanntråd, er det mye som tyder på at du gjør det feil.

Andre metoder til rense tannmellomrommene.

I ovenstående avsnitt er bruk av tannstikker og mellomromsbørster bare nevnt. Her kommer litt mer informasjon om disse hjelpemidler.

Tannstikker

Mange mennesker oppfatter tannstikker som et redskap som skal brukes til å fjerne matrester etter måltidet. Det kan de naturligvis også brukes til, men når tannlegen eller tannpleieren snakker om tannstikker så er det mere som en "liten tannbørste" som kan brukes mellom tennene for å rense de steder den vanlige tannbørsten ikke når. Tannstikker skal ha en trekantet profil slik at at den passer i tannmellomrommene. Bruk av tannstikker vil ofte være en god metode for den voksne med litt åpne tannmellomrom. Tannstikker lages oftest i tre, men finnes også i plast. Tretannstikken bør "bløtgjøres" før bruk. Det gjøres enklest ved å suge på den i ett minutt. Når tretannstikken er blitt myk er den mer behagelig å bruke, samtidig som den ikke så lett brekker eller fliser seg opp. Kjøper du en eske tannstikker vil du samtidig få en trykt instruksjon i bruken. Den skal du følge nøye, så du ikke påfører tenner og tannkjøtt skader.

Mellomromsbørster

I mange tilfeller vil noen tannmellomrom bli meget store. Hvis mellomrommene blir så store at tannstikker ikke gir tilstrekkelig friksjon mot tannoverflaten, er mellomromsbørster et riktig valg. Børsten ligner en liten flaskekost. Enkelte modeller er utstyrt med et lilte plasthåndtak. Det finnes mange størrelser og design på slike børster og det er fornuftig å la tannlegen eller tannpleieren vise deg hvilken modell som er best for dine tenner.

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.