Badge field

Hvordan pusser du på riktig måte?

Published date field

En grundig og effektiv tannpuss tar minst to minutter - ja, det er sant., 120 sekunder! De fleste bruker mye kortere tid. Prøv å ta tiden selv ! Hvor lang tid bruker du ? Når tennene skal pusses kan du bruke "rullemetoden" eller "skrubbemetoden" (se illustrasjonene). Vær ekstra oppmerksom på å gjøre rent langs tannkjøttranden. Kinntennene kan være vanskelige å pusse effektivt, fordi de er vanskeligere å nå på grunn av mindre plass til børsten. Fyllinger og andre former for tannreparasjoner f. eks. kroner skal også pusses rene. Man må være nøye og konsentrere seg så man ikke hopper over eller glemmer tenner ,: Husk at du har 28 - 32 tenner. Hver av disse har 5 flater !

Du kan pusse etter dette mønsteret:

  • Puss forsiden på tennene i overkjeven og deretter forsiden på tennene i underkjeven.
  • Puss så baksiden av tennene i overkjeven og baksiden av tennene i underkjeven.
  • Puss til slutt kinntennenes tyggeflater.
  • Eventuelt kan man også pusse tungens overflate.
brush1 brush2 brush3

"Rullemetoden": Hold den myke børsten i en vinkel på 45 grader i kontakt med tannoverflaten og tannkjøtt og fei med en rullende bevegelse ned over tannoverflaten.

"Skrubbemetoden": Med den myke tannbørste skrubbes det med små frem og tilbake bevegelser. Det er viktig at også tannoverflaten langs tannkjøttranden blir pusset ren. Gjør det systematisk, så du ikke hopper over eller glemmer tannflater. Puss f. eks. først tennenes forsider, deretter baksidene og til sist tyggeflatene.

Har du tilbøyelighet til dårlig ånde og smak, kan det være en god idé å pusse tungens overside forsiktig med tannbørsten.

Hvilken type tannbørste skal jeg velge?

De fleste tannleger og tannpleiere er enige om at en myk børste er best egnet til å fjerne plakk og matrester fra tennene på en skånsom måte. Dessuten bør størrelsen på tannbørstens hode være tilpasset så den kan komme til i alle områder av munnen. Spesiellt de bakerste tenner kan være vanskelige å få pusset grundig. En elektrisk tannbørste kan være et godt valg for mange. Den elektriske tannbørsten kan gjøre det enklere å få til en effektiv tannpuss. Synes du det det er vanskelig å få til et godt resultat med en alminnelig tannbørste ? Er det vanskelig å utføre de fine tannpussebevegelser , så kan en elektrisk tannbørste være et godt alternativ. Spør din tannlege eller tannpleier om du har en tilstrekkelig god munnhygiene!

Hvor viktig er tannkremen?

Det er viktig å bruke en tannkrem som passer ditt behov. Det finnes i dag et stort utvalg av tannkremer. Alle fluortannkremer gir effektiv beskyttelse mot hull i tennene, men kan samtidig ha effekt mot tannkjøttbetennelse, tannsten, misfargede tenner og følsomme tannhalser. Den tannkrem du velger bør alltid inneholde fluor. Spør eventuelt tannlegen eller tannpleieren hvilken tannkrem som er den riktige for deg.

Hvor ofte skal jeg bytte tannbørste?

Du bør bytte tannbørste når den begynner å vise tegn på slitasje f. eks. når børstehårene begynner å stritte i forskjellige retninger. Ved normal bruk kan du regne med at en tannbørste holder ca. 3 måneder.

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.