Utfordringer i ungdomstiden
Den beste måten en tenåring kan bevare et flott smil og friske tenner på, er å fortsette med den gode munnhygienen de forhåpentligvis startet med allerede i barndommen. Det er derfor viktig å:
- pusse tenner to ganger om dagen med fluortannkrem for å fjerne plakk. Plakk er hovedårsaken til hull (karies) og tannkjøttsykdom (gingivitt/periodontitt).
- bruke tanntråd for å fjerne plakk i mellomrommene mellom tennene. Hvis plakket ikke fjernes daglig, kan det forkalkes og bli til tannstein, som er et svært hardt belegg som kun kan fjernes av tannlege.
- begrense inntaket av sukkerholdig mat, spesielt i form av klebrige «søtsaker» og godteri.
- undersøke tennene regelmessig hos tannlege
I tillegg gir en ren munn en god følelse, og det kan også bidra til at de beholder tennene sine hele livet. For ikke å glemme at god munnhelse også gir frisk pust og et flott smil.
Forebyggende praksis for tenåringers tannhelse
Foreldre lurer ofte på om tenåringer er utsatt for spesielle tannproblemer.
Tenårene er preget av kroppslig utvikling og hos mange, stor fysisk aktivitet. Det er derfor viktig at man kjenner til de forholdene som kan påvirke tannhelsen til ungdommen slik at man kan ta de riktige beslutningene.
Tannregulering (Ortodonti)
En del unge har behov for tannregulering på grunn av uregelmessig tannstilling eller uheldig utvikling av kjevene, som for eksempel over- eller underbitt. Uregelmessig tannstilling gjør det vanskeligere å holde tennene rene og kan av og til være årsak til problemer med tyggemuskulaturen. Tannlegen følger utviklingen til tennene og kan informere om det er behov for tannregulering. Hvis det blir nødvendig med tannregulering, er det svært viktig å være ekstra nøye med munnhygienen.
Tannbeskytter
Hvis du driver med sport, spesielt de mer voldsomme som boksing eller ishockey, bør du bruke en tannbeskytter. En tannbeskytter dekker vanligvis tennene i overkjeven og vil forebygge at tennene brekker.
Kost
God kost har stor betydning for bevaring av friske tenner. Kullhydrater (sukkerstoffer) i mellommåltider og leskedrikker fremmer dannelsen av plakk og dermed syredannelsen, som er årsaken til hull i tennene. Begrens de søte mellommåltidene og husk at hver gang du spiser og drikker noe søtt, vil syreangrepet på tennene vare i helt opp til 20 minutter. Spis en ernæringsmessig riktig sammensatt kost. Hvis det er behov for et mellommåltid, velg så f. eks. ost, rå grønnsaker, yoghurt naturell eller frisk frukt.
Røyking
Hvis du ikke røyker eller snuser, så fortsett med det! Ikke begynn. Røyking er helsefarlig. Røyking vil også gi misfarging av tennene og dårlig ånde. På lengre sikt gir røyking økt risiko for utvikling av tannkjøttssykdommer og kreft i munnen. Tannlegen kan i de fleste tilfeller se på både tenner og slimhinner i munnen, hvis det røykes. Du må forvente at tannlegen snakker om røykingen og en oppfordring til å slutte.
Piercing i munnen
Piercing i munnen er forbundet med stor risiko for betennelser i munnen. I tillegg kommer ofte alvorlige skader på tennene, fordi man tygger på metallsmykkene. Man skal heller ikke se bort fra risikoen for at deler av metallsmykket kommer ned i luftveiene. Dette kan være livstruende. Piercing i munnen er meget uhygienisk og bør frarådes.
Spiseforstyrrelser
Både bulimi (overspising med påfølgende oppkast) og anoreksi (for lite inntak av mat) er alvorlige lidelser. Oppkast innebærer at det kommer magesyre i munnen, og spesielt på tennenes baksider vil man kunne se at tennenes emalje går i oppløsning. Det er til en viss grad mulig å reparere disse skadene. Spiseforstyrrelser er livstruende lidelser. Slike tilfeller krever profesjonell medisinsk behandling.
Skjev tannstilling
Trangstilte tenner og skjev tannstilling kan føre til et behov for kjeveortopedisk behandling. Dette er aktuelt når tennene avviker fra ideell tannstilling.
Misfarging av tenner
For å unngå misfarging av tennene er det viktig å pusse tennene med fluortannkrem morgen og kveld samt bruke tanntråd. Det er også lurt å gå til sjekk hos tannlege eller tannpleier. På tannlegekontoret eller klinikken kan de fjerne belegg som fester seg til tennene, for eksempel misfarging fra snus, røyk, kaffe, te og rødvin.
Kosthold og livsstilens innvirkning på tenåringer
Spiseforstyrrelser og psykiske belastninger
For mange som strever med spiseforstyrrelser og har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt samt andre psykiske belastninger, kan det være utfordrende å forholde seg til tannhelse. Kanskje er personen redd for at tannlegen skal finne ut at de har en spiseforstyrrelse, de føler seg sårbare, de føler angst, har tannlegeskrekk og er redde for ikke å få dekket utgifter til behandling og dermed «være» en økonomisk belastning for familien.
Når det gjelder spiseforstyrrelser er de fleste kjent med at oppkast over lengre perioder gir tannskader, på lik linje med overspising, småspising, høyt sukkerinntak og uregelmessig tannhygiene. Dessverre orker rett og slett mange unge ikke å forholde seg til dette når livet er så krevende fra før. Kliniske undersøkelser viser at pasienter med spiseforstyrrelser har ni ganger så høy risiko for etseskader på tennene sammenliknet med dem som ikke har det. Det er viktig å fremheve at det finnes forebyggende tannbehandling og enkle grep man kan gjøre selv for å bevare tannhelsen sin.
Skjev tannstilling
Trangstilte tenner og skjev tannstilling kan føre til et behov for kjeveortopedisk behandling. Dette er aktuelt når tennene avviker fra ideell tannstilling.
Misfarging av tenner
For å unngå misfarging av tennene er det viktig å pusse tennene med fluortannkrem morgen og kveld samt bruke tanntråd. Det er også lurt å gå til sjekk hos tannlege eller tannpleier. På tannlegekontoret eller klinikken kan de fjerne belegg som fester seg til tennene, for eksempel misfarging fra snus, kaffe, te og rødvin.
Viktigheten av regelmessige tannlegebesøk for tenåringer
Barn og unge i Norge har krav på gratis tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten (DOT). Mer informasjon om denne tjenesten finnes her.