Badge field

Hvordan kan tenåringer holde tennene friske og flotte?

Published date field

 

Den beste måten en tenåring kan bevare et flott smil og friske tenner på er å fortsette med den gode munnhygienen, som forhåpentligvis startet allerede i barndommen. Det er derfor viktig å:

  • pusse tenner to ganger om dagen med fluortannkrem for å fjerne plakk. Plakk er hovedårsaken til hull (karies) og tannkjøttssykdom (gingivitis/periodontitt).
  • bruke tanntråd for å fjerne plakk i mellomrommene mellom tennene. Hvis plakk ikke fjernes daglig, kan det bli forkalket, og føre til tannsten, et hardt belegg.
  • begrense inntaket av sukkerholdig mat - spesielt i form av klebrige "søtsaker".
  • få tennene undersøkt/kontrollert hos tennlege regelmessig.


En ren munn vil gi deg en god følelse og vil hjelpe deg å beholde tennene hele livet. Det gir deg også frisk pust og et flott smil.

Er tenåringer utsatt for spesielle tannproblemer?

Tenårene er preget av den kroppslige utvikling og hos mange stor fysisk aktivitet. Det er derfor viktig at man vet noe om de forholdene som kan påvirke tannhelsen. Slik er det enklere å ta de riktige beslutningene.

  • Tannregulering (Ortodonti) - En del unge har behov for tannregulering på grunn av uregelmessig tannstilling eller uheldig utvikling av kjevene, f.eks. over- eller underbitt. Uregelmessig tannstilling gjør det vanskeligere å holde tennene rene og kan av og til være årsak til problemer med tyggemuskulaturen. Tannlegen din følger utviklingen av dine tenner og vil fortelle deg om du har behov for tannregulering. Hvis du får tannreguleringsapparatur på tennene, må du være ekstra nøye med munnhygienen.
  • Tannbeskytter - Hvis du driver med sport, spesielt de mer voldsomme som boksing eller ishockey bør du bruke en tannbeskytter. En tannbeskytter dekker vanligvis tennene i overkjeven og vil forebygge at tennene brekker.
  • Kost - God kost har stor betydning for bevaring av friske tenner. Kullhydrater (sukkerstoffer) i mellommåltider og leskedrikker fremmer dannelsen av plakk og dermed syredannelsen, som er årsaken til hull i tennene. Begrens de søte mellommåltidene og husk at hver gang du spiser og drikker noe søtt vil syreangrepet på tennene vare i helt opp til 20 minutter. Spis en ernæringsmessig riktig sammensatt kost. Hvis det er behov for et mellommåltid velg så f. eks. ost, rå grønnsaker, yoghurt naturell eller frisk frukt.
  • Røyking - Hvis du ikke røyker, bruker snus eller skrå, så fortsett med det! Ikke begynn. Røyking er helsefarlig. Røyking vil også gi misfargning av tennene og dårlig ånde. På lengre sikt gir røyking økt risiko for utvikling av tannkjøttssykdommer og kreft i munnen. Tannlegen kan i de fleste tilfeller se på både tenner og slimhinner i munnen, hvis det røykes. Du må forvente at tannlegen snakker om røykingen og en oppfordring til å slutte.
  • Piercing i munnen -Piercing i munnen er forbundet med stor risiko for betennelser i munnen. I tillegg kommer ofte alvorlige skader på tennene, fordi man tygger på metallsmykkene. Man skal heller ikke se bort fra risikoen for at deler av metallsmykket kommer ned i luftveiene. Dette kan være livstruende. Piercing i munnen er meget uhygienisk og bør frarådes.
  • Spiseforstyrrelser -Både bulimi (overspising med påfølgende oppkast) og anoreksia (for lite inntak av mat) er alvorlige lidelser. Oppkast innebærer at det kommer magesyre i munnen, og spesielt på tennenes baksider vil man kunne se at tennenes emalje går i oppløsning. Det er til en viss grad mulig å reparere disse skadene. Spiseforstyrrelser er livstruende lidelser. Disse pasientene krever profesjonell medisinsk behandling.


Hva kan jeg gjøre for å få tennene mine til å se hvitere ut?

Grundig tannrens hos tannlegen eller tannpleieren kan fjerne de fleste utvendige misfarginger som stammer fra mat, drikke eller røyk. Det finnes tannkrem som er spesielt beregnet på å holde tennene fri for misfarginger. Hvis misfargingen har sittet på tennene i lang tid klarer du ikke selv å fjerne dem. Det bør gjøres av tannlege/tannpleier. Sitter misfargingen inne i tannen vil tannlegen kunne veilede deg til den mest skånsomme metoden for å oppnå et godt resultat.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.