Hvorfor blir jeg tørr i munnen?
De fleste har opplevd tørr munn på et tidspunkt i livet, og dette er faktisk en hyppig plage. Ifølge NHI oppga 21 prosent av svenske menn og 27 prosent av svenske kvinner at de vanligvis følte seg tørre i munnen. Munntørrhet forekom hos rundt 10 prosent av 30-åringer som ikke tok medisin, til 44 prosent hos kvinner 60-årene som jevnlig tok medisin.
Munntørrhet, eller xerostomi, er en tilstand hvor man ikke har nok spytt i munnen til å holde munnen fuktig. Det kan skyldes enten for liten spyttproduksjon eller at sammensetningen av spyttet ikke er som den skal.
Spyttet fungerer blant annet som et smøremiddel som gjør at tunge, kinn og tenner glir uhindret og friksjonsløst mot hverandre. Hvis man er nervøs og skal holde en tale, eller blir skremt og stresset, kan man fort bli tørr i munnen. Angsttilstander kan også gi munntørrhet. Enkelte opplever å bli tørre i munnen om natten mens de sover, fordi de ligger med åpen munn og slimhinnene «tørker». Spytt er også kroppens eget forsvar mot hull i tennene, og det forebygger også infeksjoner ved å regulere bakteriene i munnhulen. I spyttet finnes også enzymer som starter fordøyelse av maten. Sist, men ikke minst, spyttet er meget viktig når man skal svelge mat.
Årsaker til tørr munn
Uansett hva årsaken til munntørrheten er, dersom du opplever munntørrhet over lengre perioder, bør du henvende deg til lege for å finne årsaken. Det kan være flere grunner til at spyttkjertlene ikke fungerer riktig, som for eksempel medisinbivirkninger.
- Den vanligste årsaken til ubehagelig munntørrhet anslås å være bivirkninger av medisiner. Det antas at ca. 500 medisintyper kan føre til munntørrhet (antihistaminer, prevensjonsmidler, smertestillende midler, vanndrivende midler, blodtrykksregulerende midler og legemidler for psykologiske lidelser). Legen kan i så fall vurdere om medisineringen kan endres. Kanskje kan medisindosen reduseres, eller doseringsskjemaet endres, slik at du kan ta medisinen på andre tidspunkter av dagen for å unngå de periodene hvor munntørrhetsplagene er størst?
- Sykdommer som vi vet innvirker på spyttkjertlenes funksjon er bl.a. diabetes og Sjøgrens syndrom.
- Strålebehandling påvirker også spyttproduksjonen. Spyttkjertlene kan bli skadet hvis hode eller hals i behandlingsmessig sammenheng bestråles. Spyttproduksjonen kan forsvinne helt eller delvis – og det permanent.
- Kjemoterapi kan endre spyttets sammensetning på en slik måte at det blir tykkere og mer «trådaktig og seigt». Resultatet er at munnen føles tørr.
- Overgangsalderen hos kvinner kan føre til en vedvarende fornemmelse av munntørrhet sammen med tørrhet i alle kroppens slimhinner.
- I tillegg kan røyking være en medvirkende faktor til tørrhet i munnen.
Les mer om medisiners effekt på tannhelse.
Hvordan kan jeg vite om jeg lider av munntørrhet?
De fleste opplever munntørrhet på et eller annet tidspunkt, men dette blir kun et problem hvis munntørrheten ikke opphører. Symptomer på munntørrhet kan blant annet være:
- En klebrig, tørr følelse i munnen
- Svelgevansker
- En brennende følelse på tungen
- En tørr følelse i halsen
- Tørre lepper med sprekker
- Redusert smaksevne eller metallsmak i munnen
- Sårdannelse på munnhulens slimhinner
- Ofte dårlig ånde
- Vansker med å tygge/snakke
Konsekvenser av tørr munn på den orale helsen
Det er viktig å merke seg at forhold ved tenner og munnhule kan påvirke andre deler av kroppen og derfor også den generelle helsetilstanden. Ikke bare er det ubehagelig å være tørr i munnen, men det fører også til større risiko for å få soppinfeksjon i munnen og for å utvikle hull i tennene. Heldigvis finnes det en rekke ting du selv kan gjøre for å stimulere spyttproduksjonen:
- Stimulere spyttproduksjonen ved hjelp av sukkerfrie sugetabletter eller tyggegummi. Du kan be om råd om fluoriddoser på apoteket.
- Rengjør og puss tennene, tungen og munnhulen grundig (ved hjelp av tannbørste, tanntråd og tannstikker).
- Prøv å skifte til en fluortannpasta som ikke skummer. Overflateaktive stoffer kan bidra til å ødelegge den beskyttende spytthinnen i munnen.
- Du bør pusse tennene etter at du har spist.
- Unngå søte matvarer og sukkerholdig saft og drikke da slike produkter forverrer munntørrheten.
- Unngå sure drikker – spesielt mellom måltidene – fordi et vedvarende lavt pH-nivå i munnen kan ha ugunstig effekt på tannemaljen.
- Drikk mye vann ofte. Hvis du opplever munntørrhet om natten, bør du la vannet rotere litt i munnen før du svelger det.
- Det finnes spraypreparater med kunstig spytt til å fukte munnen med på apotek, selv om vann ofte gir like gode resultater.
- Husk at tannproteser må rengjøres grundig. Hvis helproteser løsner på grunn av munntørrhet, kan festemidler bidra til et bedre feste.
- Oppsøk tannlege og be om personlige råd for hvordan du bør ta vare på tennene og munnhulen din.
- Duraphat®5 mg/g fluortannpasta inneholder 3 ganger mer fluor enn vanlig tannpasta, og kan bidra til å støtte din helhetlige tannhelse. Duraphat finnes reseptfritt på apotek, og du kan lese mer om den her.
Hvordan behandles munntørrhet?
Du lurer kanskje på hva som hjelper mot munntørrhet?
Det beste er å finne og fjerne årsaken til munntørrheten. Skyldes det visse medisiner, kan legen endre den reseptbelagte medisinen eller doseringen. Hvis spyttkjertlene ikke produserer nok spytt, kan legen gi deg reseptbelagt medisin som stimulerer kjertlene til å produsere mer spytt.
Hvis årsaken til munntørrheten ikke kan behandles, finnes det forskjellige andre tiltak som kan hjelpe på situasjonen. Tannlegen din kan orientere deg om spytterstatningsmidler. Det finnes også munnskyll som er spesielt utviklet for å bekjempe munntørrhet, samt tannpasta med ekstra høyt fluorinnhold som kan hjelpe. Du kan også selv hjelpe til ved å:
- Drikke vann eller sukkerfri drikke ofte.
- Unngå kaffe, te og sukkerholdige leskedrikker. Enkelte stoffer som koffein nedsetter spyttproduksjonen.
- Stimulere spyttproduksjonen ved å tygge sukkerfri tyggegummi eller suge på sukkerfri pastiller.
- Ikke røyke sigaretter eller drikke alkohol.
- Bruke et luftfuktningsapparat på soverommet.