Badge field

Hva er tannsten?

Published date field

Tannsten (calculus dentalis) er plakk hvor det er felt ut kalk. Tannsten dannes på tannoverflaten over tannkjøttsranden. Prosessen kan sammenliknes med utfelling av kalk fra vann i vannrør. Kalken i tannstenen stammer ikke fra drikkevannet men fra spyttet. Det er stor forskjell fra person til person med hensyn til den mengde tannsten som dannes. Det kan også danne seg tannsten under tannkjøttsranden. Kalken i denne tannsten stammer ikke fra spyttet, men fra den væskeutsiving og blødning som skjer i tannkjøttslommen på grunn av periodontitt. Begge typer av tannsten har en ru overflate, som vil gi bra feste for plakket. Tannsten skal fjernes for å hindre at mer alvorlige tilstander utvikler seg.

Tannsten kan ikke bare true tannkjøttets og tennenes helsetilstand, men det kan også være et kosmetisk problem. Tannsten er porøs og blir derfor hurtigere misfarget.

Hvordan kan jeg vite om jeg har tannsten?

De store tannstensforekomstene dannes typisk på baksiden av fortennene i underkjeven og på forsiden av de store kinntenner i overkjeven. Det mest alminnelige tegn på tannsten er en gul eller brunt hardt belegg langs tannkjøttsranden. Den kan lett ses og kan også tydelig føles med tungespissen. Vil du være helt sikker på at du ikke har tannsten og at du i så fall får den fjernet må du oppsøke l tannklinikken.

Hvordan kan jeg hindre at det dannes tannsten?

En effektiv munnhygiene med fjerning av plakket og samtidig bruk av en tannkrem som er spesielt rettet mot tannsten (tannstenkontrol tannkrem) vil være en av de beste måter å forebygge tannstensdannelse.

Når tannsten først er dannet, er det bare tannlegen eller tannpleieren som kan fjerne den. Fjerning av tannsten og plakk kalles tannrens. Under tannrensing bruker tannlegen eller tannpleieren spesielle instrumenter for å fjerne tannsten både over og under tannkjøttsranden.

TarterTeeth Scaling

Tannsten kan skape problemer i munnen og gjøre smilet mindre flott

Når tannsten først er dannet kan den kun fjernes med en profesjonell rensing.

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.