Badge field

Hva er god munnhygiene?

Published date field

God munnhygiene gir deg en frisk munn og en god ånde. Det betyr, at:

  • Dine tenner er rene og uten belegg (plakk) eller matrester .
  • Tannkjøttet er lyserødt. Det blør ikke og gjør ikke vondt når du pusser tennene eller renser mellomrommene med tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørste.
  • Dårlig ånde forekommer sjelden.


Hvis tannkjøttet ditt blør eller gjør vondt når du pusser tennene eller bruker tanntråd, eller hvis du ofte har dårlig ånde, bør du gå til tannlegen. Ét eller flere av disse tegn kan bety at du har et problem med din munnhygiene.

Tannlegen eller tannpleieren kan vise deg måter å oppnå en god munnhygiene og de kan vise deg de steder i munnen, som kanskje krever ekstra oppmerksomhet fra din side.

Hvordan får du en god munnhygiene?

God munnhygiene er det viktigste du kan gjøre for å beholde friske tenner og sunt tannkjøtt. Friske tenner føles godt og gir et pent utseende. Med friske tenner kan du tygge og snakke uten problemer. En frisk munn er viktig for å føle seg vel.

Riktig tannpuss og bruk av tanntråd/tannstikker hver dag kan forhindre at det oppstår problemer med tenner og tannkjøtt. Har problemene derimot fått lov til å utvikle seg , kan behandlingen ofte bli litt ubehagelig og dessuten kostbar.

Imellom de regelmessige besøk hos tannlegen eller tannpleieren er det 2 enkle regler alle kan følge for effektivt å minske risikoen for utvikling av hull (karies), tannkjøttsbetennelse og andre tannproblemer. Reglene er:

  • Puss tennene grundig to ganger om dagen med fluortannkrem.
  • Rens tannmellomrommene med tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørste hver dag.
  • Spis en ernæringsmessig riktig kost og unngå sukkerholdige mellommåltider.
Korrekt pusseteknikk
brush1 brush2 brush3

"Rullemetoden" : Hold den myke børsten i en vinkel på 45 grader i kontakt med tannoverflaten og tannkjøtt og fei med en rullende bevegelse ned over tannoverflaten.

"Skrubbemetoden": Med den myke tannbørsten skrubbes det med små frem og tilbake bevegelser. Det er viktig at også tannoverflaten langs tannkjøttsranden blir pusset ren. Gjør det systematisk, så du ikke hopper over eller glemmer tannflater. Puss f. eks. først tennenes forsider, deretter baksidene og til sist tyggeflatene.

Har du tilbøyelighet til dårlig ånde og smak, kan det være en god idé å pusse tungens overside forsiktig med tannbørsten.

Korrekt bruk av tanntråd
floss1 floss2 floss3

Ta et stykke tanntråd og tvinn tråden rundt dine to pekefingre, slik at det blir en avstand på mellom 5 og 10 cm. Styr så tråden med tomlene

forsiktig ned i tannmellomrommet. Med små frem og tilbakebevegelser av tanntråden renses først den ene tannflate og så den andre.

Man kan rense under tannkjøttranden ved å føre tanntråden ned i tannkjøttlommen. Unngå å "sage" tanntråden ned på tannkjøttt. Gjør det vondt å bruke tanntråd, er det mye som tyder på at du gjør det feil.

 

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.