Badge field

Hva er tannproteser?

Published date field

Tannproteser er erstatninger for manglende tenner. Når tannleger snakker om proteser, er det to ulike typer: de fastsittende og de avtagbare proteser. For tannlegen er en fastsittende bro også en protese. I vanlig daglig tale tenker nok de fleste på de avtagbare proteser, når ordet - proteser- brukes. Proteser vil aldri helt føles som ens egne tenner. Man må venne seg til dem og lære seg å bruke dem. Proteser kan i våre dages lages meget naturtro og ofte mer komfortable enn i "gamle dager".

Det finnes to typer avtagbare tannproteser: hel- og delproteser. Tannlegen vil selvfølgelig gi deg råd om hvilken protese som egner seg best for deg. Har du et resttannsett som kan brukes til å feste en delprotese til, vil det ofte være en stor fordel. Kan ingen av tennene bevares, trenger du en helprotese.

Hvordan fungerer tannproteser?

En helprotese i overkjeven er laget etter et nøyaktig avtrykkk av gane og kjevekam. Det brukes et tannkjøttfarget akrylmateriale hvor kunstige tenner i plast eller porselen festes. Protesen til underkjeven er hesteskoformet fordi det skal være plass til tungen. Tungen er med på å holde protesene fast. Det er bl. a. derfor man skal lære seg å bruke proteser.

Tannproteser lages på et tannteknisk laboratorium etter avtrykk av kjevene dine. Det er i prinsippet tre ulike protesetyper:

 • Alminnelig helprotese
  En helprotese erstatter alle tennene i en kjeve. En ny helprotese lages vanligvis som erstatning for en gammel helprotese.
 • Immediat helprotese
  En immediat (øyeblikkelig) helprotese er den første helprotese som lages for denne kjeven. Den settes inn samme dag som de siste tenner er trukket. Også i dette tilfelle er de på forhånd tatt avtrykk av over- og underkjeven. Disse proteser har den fordel at man slipper en "tannløs" periode. Til gjengjeld må man senere "underfore" protesenes innvendige flater, fordi gummene/kjevekammene endrer seg under tilhelingen etter at alle tennene er fjernet. Dårlig tilpasning til kjevekam, betyr løse proteser.
 • Delprotese
  En delprotese kalles også en partiell protese. Denne type proteser lages ofte på et støpt metalskjelett som har kroker som fester protesen til de naturlige, gjenværende tenner. Av og til lages spesielt utformede kroner til resttannsettet for å gi ekstra feste til en delprotese. Delproteser kan også lages i akryl uten metallskjelett. Delproteser kan være et godt alternativ til fastsittende broer.

 

Hvor lang tid tar det før jeg blir vant med å bruke protese?

Nye proteser er for de fleste en fremmed følelse. Det kan være meget ubehagelig i lang tid etter innsetting av protesene. Regn med at det vil kreve øvelse for å kunne spise og snakke med protese. Det er ikke uvanlig at man føler at hele munnen er fylt opp av protesene. Protesene kan løsne under spising og tale, men etterhvert lærer musklene i kinn og tunge å holde protesen på plass. Økt spyttskresjon, gnag eller irritasjon av proteseunderlaget og manglende plass til tungen føler man ofte. La tannlegen kontrollere protesene. Små korreksjoner kan ha stor betydning for protesenes funksjon.

Hvor lenge holder tannproteser?

Det skjer løpende små forandringer i munnen og protesen vil med med tiden passe dårligere og dårligere. Det betyr at den blir vanskeligere å tygge med, at den løsner når man snakker og at gommene som protesen hviler på kan bli irriteret og til og med gi sete for infeksjon (candidainfeksjon). Tannlegen kan "underfore" protesen på innsiden eller kanskje fornye innsiden (rebaserere) den lyserøde plast(akryl) som tennene sitter i. Da selve protesetennene ikke "feiler" noe kan med fordel beholdes. Disse tennene har den fordel at pasienten kjenner dem og ikke trenger å venne seg til helt nye tenner. Du bør gå til kontroll hos tannlegen minst én gang i året.

Her er et par gode råd om hvordan du holder protese ren:

 • La det være vann i vasken når du pusser protesen. Faller protesen i en tom vaskeservant kan det fort knekke biter av den.
 • La ikke protesen tørke ut. Legg den i et proteserensemiddel eller i vanlig vann når du ikke har dem i munnen. Bruk aldri vann hvor temperaturen er mye over 37 grader. Oppvaskmaskinen er ikke å anbefale. For høy varme kan få protesen til å vri/slå seg. Den blir skjev og passer ikke lenger til gommene.
 • Du bør pusse protesen hver dag for å fjerne matrester og plakk. Spesiellt viktig er det å pusse protesens innside nøye. Renholdet forhindrer at protesen misfarges, men i lengden vil likevel noe tannsten og misfarging dukke opp. Dette kan tannlegen hjelpe deg med. Vanligvis er det ikke nødvendig med noen type kjemisk rens av protesen.
 • Puss gummer, tunge og gane hver morgen med en myk børste. Det sikrer at proteseunderlaget bevares betennelsesfritt og friskt.
 • Gå til tannlegen hvis protesen brekker, sprekker, plutselig blir løs eller hvis det skjer annet unormalt. Forsøk ikke selv å slipe eller rette på protesen. Resultatet kan bli at protesen må kasseres.

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.