Badge field

Hvordan kan jeg vite om jeg har bruk for behandling?

Published date field

Hvis du ikke er sikker på at det er snakk om en bagatell bør du oppsøke tannlege for å få nødvendig behandling.

Hvis du har vondt p.g.a. en brukket eller sprukket tann, kan du ta et smertestillende middel som er til salgs på apoteket. Pass på den del av tannen som er brukket av og ta den med til tannlegen.

Hvis en tann er slått helt ut av kjeven bør du legge den i melk eller under tungen. Den må ikke tørke ut. Oppsøk tannlege så fort som mulig. Tannen kan i mange tilfeller settes inn igjen på plass i kjeven. Melketenner settes aldri tilbake, i frykt for å skade de blivende tenner som ligger over melketennene i kjevebeinet.

Hvordan behandles dette?

Tann hvor et lite stykke er brukket av - Hvis du ikke har vondt og det manglende stykke er lite, er det ikke så voldsomt hastverk med å oppsøke tannlege. I mange tilfeller kan den oppståtte ujevnhet fjernes med en lett avpussning. Er skaden litt større og uheldig kosmetisk kan den repareres med en plastfylling. La tannlegen vurdere optimal behandling. Hvis det manglende stykke stammer fra en fylling, vil ofte hele fyllingen legges om/revideres.

Sprukket eller brukket tann - Sprukkede eller brukkede tenner skal repareres så fort som mulig for å hindre ytterligere skade. Det kan være nødvendig med rotbehandling eller kanskje tannuttrekking, hvis skaden er omfattende. Det kan ofte være den beste behandling å lage en en krone. Sprekker er ikke alltid synlige - heller ikke på røntgenbildet. Smerte kan utløses når du tygger. Følsomhet for kalde og varme mat- og drikkevarer og kald luft sees ofte.

Tann som er slått ut av kjeven - I mange tilfeller kan tannen settes tibake i kjeven. Et vellykket resultat avhenger av hvor fort man kan få tannen på plass igjen. Jo lengere tid det går etter at tannen ble slått ut, jo dårligere vil tilstanden til de levende cellene på rotoverflaten være. Legg tannen i melk eller legg den under tungen og oppsøk tannlegen så fort som mulig. Hvis tannen er ren ( ikke falt ned på bakken e.l.), kan du selv prøve å sette tannen på plass straks. Hold i tannens krone og ikke rør roten. Størst sjanse for et vellykket resultat er hvis tannen settes på plass i løpet av de første 30 minutter etter at tannen er slått ut. Det kan bli nødvendig å rotbehandle tannen på et senere tidspunkt.

Permanente (blivende) tenner som mistes, enten ved at tannlegen har fjernet dem, eller de er tapt ved et uhell, bør i de fleste tilfeller erstattes med bro, protese eller implantat. Dette gjøres for å unngå problemer med tygging eller tale og for å hindre at de resterende tenner skifter stilling. Tilslutt kan dette føre til problemer med kjeveleddet.

Kjeven er brukket - Hvis du har mistanke om at kjeven er brukket, bør du forsøke å holde kjeven på plass ved å binde et lommetørkle, et slips eller et håndkle rundt om hodet. Kjeven kan brekke ved et fall hvor haken treffer jorden. Kald kompress (ispose )kan brukes for å minske en eventuell hevelse. Oppsøk straks legevakt.

ChippedEt stort stykke av en fortann er slått av

 

RepairedEn blivende fortann er slått ut

 

ReinsertedSett forsiktig tannen som er slått ut, tilbake på plass og oppsøk straks tannlege.

 

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.