Badge field

Forbedre smilet mitt

Published date field

Hvilke faktorer påvirker fargen på tennene mine?
Enkelte er født med tenner som er gulere enn andres tenner. Andre får gulere tenner med alderen. Den naturlige tannfargen din kan også påvirkes av mange faktorer. Overflateflekker (kalt ekstern misfarging av tannleger) og misfarging kan forårsakes av:

 • Tobakk (røyket eller tygd)
 • Å drikke kaffe, te, eller rødvin
 • Å spise pigmentert mat slik som kirsebær og blåbær
 • Akkumulering av tannstein, som er resultat av plakk som er herdet

Interne flekker (kalt intern misfarging av tannleger) kan forårsakes av:

 • Behandling med antibiotika i perioden når tennene dannes
 • Tennene blir gulere eller gråere som en del av aldringsprosessen
 • Slag mot tennene som kan føre til at tannnerven dør, noe som gir tannen en brun, grå eller svart farge
 • Inntak av for mye fluor når tennene dannes (fra fødsel til fylte 16 år), noe som gir tennene et «marmorert» utseende
Discolored ToothWhitening

Misfargede eller flekkete tenner

Tenner etter tannbleking

Hva er metodene for å få hvitere tenner?
Grundig rengjøring av en tannlege eller tannpleier vil fjerne de fleste eksterne flekker forårsaket av mat og tobakk. Bruk av en blekende tannkrem kan også bidra til å fjerne disse overflateflekkene mellom tannlegetimene. Hvis du har hatt flekkene i år, kan det hende du må få tennene dine profesjonelt bleket for å fjerne disse vanskelige eksterne flekkene.

Interne flekker kan blekes, bondes eller dekkes med kroner. Selv om hver av disse metodene er trygge og effektive, vil tannlegen anbefale hvilken behandling som er riktig for deg, avhengig av tilstanden på tennene og de ​​resultatene du ønsker å oppnå. Tannlegen vil vurdere:

 • Graden av og typen flekker
 • Hvor mye av tannstrukturen som er igjen (har tannen en eller flere store fyllinger? Er endringer på tannformen nødvendig eller ønskelig?) 

Hvordan fungerer tannbleking?
Prosessen for å få hvitere tenner (bleking) kan enten gjøres hos tannlegen eller hjemme, ved hjelp av et system som tannlegen tilrettelegger. Begge metodene bruker tannblekings-geler som oksiderer bort flekken. Det er ikke uvanlig at tennene blir litt sensitive under tannblekingsprosessen.

 • Få hvitere tenner hjemme
 • Å bleke tennene hjemme er nå den mest populære metoden. Tannlegen tar et avtrykk av tennene dine og lager en tilpasset skinne som du fyller med en blekingsgel og bruker i ca to timer om dagen eller om natten i omlag to uker. Mange tannblekingssett som foreskrives av tannleger inneholder en løsning med 10-15 % karbamidperoksid. Når dette brukes under tilsyn av tannlegen, kan hjemmebleking av tennene være svært effektiv.
 • Profesjonell bleking av tennene
 • Denne prosedyren er mindre brukt og også dyrere, og tar fra 30 minutter til én time per besøk, og du må komme tilbake for flere behandlinger for å oppnå ønsket hvithet på tennene. For å beskytte munnen din, kan det hende at et gellignende middel smøres på tannkjøttet og en «gummibeskyttelse» plasseres rundt tannhalsene. Et oksidasjonsmiddel (blekingsløsning) brukes deretter på tennene dine. Noen ganger brukes et spesielt lys i intervaller på fem minutter for å øke effektiviteten til blekemiddelet. 

Hvordan fungerer bonding?
Til bonding brukes komposittharpiks eller porselens-/komposittskallfasetter til å dekke overflaten av flekkede tenner og gir et fint og jevnt utseende til ødelagte eller misdannede tenner. Det finnes to grunnleggende bondingteknikker:

 • Komposittbonding
 • Først blir fremsiden av tannen redusert litt for å hindre at den «nye» tannen blir for klumpete. Mikroskopiske sporer etses deretter inn i tannoverflaten med en mild syre. En sammensatt harpiks som er blitt tilpasset fargen til de omkringliggende tennene plasseres på tannen, formtilpasses, festes til tannen med en lysherdigslampe og til slutt jevnes og poleres.
 • Skallfasettbonding
 • En skallfasett utformes for å samsvare med fargen og formen på tannen. Porselenskallfasetter er generelt sterkere, mens komposittskallfasetter er rimeligere. Med porselenskallfasetter, tar tannlegen et avtrykk av tannen og sender det til et tannlaboratorium for utvikling av skallfasetten, vanligvis etter at forsiden av tannen har blitt redusert. For begge metodene blir tannen klargjort for bonding ved å gjøre overflaten på forsiden ruere med en mild etseløsning. Skallfasetten kan deretter festes til tannen ved hjelp av en dentalbondingsement. 

Til tross for at dette er dyrere, gir en porselensskallfasett en bedre fargetilpassing til omkringliggende tenner og varer vanligvis i fem til ti år.

BeforeBonding AfterBonding

Før bonding

Etter bonding

Vil det nye hvite smilet mitt bli flekkete?
Alle tenner kan bli flekkete, inkludert skallfasetter og bondingløsninger som er nevnt ovenfor. For å forhindre at flekker kommer tilbake, bør man unngå røyking, kaffe, te, rødvin og sterkt farget mat. Og puss tennene to ganger daglig med en blekende tannkrem.

*The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.