Badge field

Familieveiledning til tannhelse

Published date field

 

Ved å følge informasjonen i denne veiledningen, kan du og familien din holde tenner og tannkjøttet friskt hele livet. Som forelder kan du bistå barna dine ved å hjelpe dem å forstå hvorfor god tannhygiene er viktig – og vise dem hvordan dette gjøres riktig.

Fire trinn til et flott smil

  1. Puss tennene minst to ganger om dagen med tannkrem, spesielt etter å ha spist frokost og før leggetid.
  2. Bruk tanntråd hver dag.
  3. Begrens antall ganger du spiser snacks hver dag.
  4. Gå til tannlegen regelmessig.

Det er enkelt å veilede familien i god tannhelse. Det eneste man trenger er riktig informasjon og litt øvelse for å lede dem i riktig retning!

I dette avsnittet, lærer du mer om:

Hvordan du pusser tennene
Hvordan du bruker tanntråd
Fluor
Småspising og tannråte 
Kontroll av tennene
Unngå hull i tennene hos små barn

Hvordan pusse tennene

Husk at hver tann har 5 overflater: 4 vegger og 1 tyggeoverflate. Alle må bli børstet individuelt og nøye.

parfam_1f parfam_2f
parfam_3f parfam_4f
parfam_5f

Tilbake til toppen

Hvordan bruke tanntråd

parfam_floss1 parfam_floss2

Tilbake til toppen

Fluor – familiens beste forsvar

Husk at fluor er det beste forsvaret mot hull i tennene når du veileder familien din til flotte, varige smil. Den holder hele familiens tenner sterke – uansett hvor gammel man er.

Slik fungerer fluor
Hver dag blir emaljen på tennene angrepet av syrer som produseres i tannplakk. Disse syrene kan gjøre tennene svakere, og kan resultere i tannråte.
Det er her fluor kommer inn i bildet. Tennene absorberer nemlig fluoren inn i emaljen. Den bidrar til å reparere emaljen og hindre tannråte. Den kan også bidra til å stoppe tannråteprosessen.

Slik inntas fluor
Du kan dra fordelene av fluor på forskjellige måter. Den kan arbeide fra utsiden av tennene dine og fra innsiden av kroppen. For å fungere optimalt, må du innta fluor på begge måtene. Hjemme må du og familien pusse tennene med tannkrem minst to ganger om dagen, spesielt etter å ha spist frokost og før leggetid.

Tilbake til toppen

Småspising og tannråte
Hvis fluor er våre største beskyttelse mot tannråte, er hyppig småspising tennenes største fiende. Hver eneste dag utsettes du og familien din for utfordringer knyttet til småspising. Her er det du trenger å vite:

Det er hvor ofte du spiser snacks som teller
Sannheten er at det er ikke så viktig hva slags snacks familien spiser, men når og hvor ofte de spiser snacks! Dette har med «plakkreaksjon» å gjøre, og dette fungerer slik:

Plakkreaksjonen
Alle har plakkbakterier i munnen. Men når disse plakkbakteriene kommer sammen med sukker og stivelse som finnes i snacks, for eksempel kjeks, søtsaker, tørket frukt, brus eller potetgull, reagerer plakken med å produsere syre, og et «plakkangrep» oppstår.

Å bekjempe plakk
Den gode nyheten er at du kan ta opp kampen mot plakk! Ved å pusse tennene to ganger daglig med en tannkrem og ved å redusere antall ganger du småspiser hver dag, kan du og familien din forhindre tannråte.

Når det kommer til småspising, er det best å velge mat som er næringsrik og å spise snacks med moderasjon. Det er også bedre å spise all snacksen på én gang! Dette er grunnen: Å spise fem biter av en type snacks på èn gang utsetter tennene for plakkangrep i rundt 20 minutter. Å småspise på de samme fem bitene fem forskjellige ganger, utsetter tennene for plakkangrep i rundt 100 minutter. Det er en stor forskjell!

Du må passe på hvilke søtsaker en baby spiser også.
Spedbarn er like utsatte for tannråte som eldre barn og voksne. Hull i tennene hos små barn kan faktisk være en svært alvorlig tilstand. Se delen Unngå hull i tennene hos små barn nedenfor for mer informasjon.

Tilbake til toppen

Kontroll av tennene
Tannlegen er familiens måte på å sikre flotte smil. Sørg for å avtale regelmessige tannlegetimer for hele familien. Et barns første tannlegebesøk bør gjennomføres før han eller henne fyller tre år.

Tannlegeundersøkelser når barnet forsatt er lite, gir barnet en positiv tannhelseopplevelse.

TIPS: Ta med deg barnet til din egen tannlegetime først. På den måten blir tannlegekontoret et kjent sted.

Tannlegetimen: hva du kan forvente

Fluorbehandlinger:
Tannlegen kan behandle barnets tenner med ekstra fluor i form av en gelé for å gjøre tennene sterkere. Denne gelén plasseres i en skinne som passer inn i munnen til barnet og blir satt inn i noen minutter slik at fluoren synker ned i tennene deres. Den kommer med en smak som barn liker!

parfam_bluechart

Tanntetningsmasser:
Dette er tynne, beskyttende plastbelegg som brukes av tannlegen til de permanente jekslene. De fyller gropene på tyggeflatene på tennene der mat og bakterier kan sette seg fast og forårsake hull i tennene. Når dette anvendes, kan tetningsmassen vare i flere år.

Røntgen:
Røntgenbilder viser tannlegen hva som er på innsiden av tennene og under tannkjøttkanten. Under røntgenfotograferingen, vil barnet bruke en blyfrakk for å unngå unødvendig eksponering.

Tilbake til toppen

Unngå hull i tennene hos små barn
(kan bli forårsaket av bruk av tåteflaske)

Hull i tennene hos små barn er en barnesykdom som kan forebygges. Følgende trinn kan bidra til å beskytte babyen mot denne smertefulle tilstanden – og spør tannlegen eller legen din om mer informasjon.

Det er best å unngå å legge en flaske i sengen med babyen. Men hvis du må ha en flaske i sengen med babyen, bør det bare være vanlig vann i den. Alle væsker unntatt vann, til og med melk og juice, kan føre til hull i tennene.

Du kan bruke en flaske til å mate babyen til faste måltider, men å bruke flasken som en smokk, kan føre til hull i tennene.

  • Hold babyen mens du ammer han/henne. Hvis babyen sovner, fjerner du flasken og legger babyen i sengen.
  • Unngå å legge barnet til sengs med en flaske.
  • Unngå å la babyen gå rundt med en flaske.

Tilbake til toppen

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.