Badge field

Familieveiledning til tannhelse

Published date field

Ved å følge informasjonen i denne veiledningen, kan du og familien din ha friske tenner og et friskt tannkjøtt som varer hele livet. Som forelder kan du bistå barna dine for å hjelpe dem til å forstå hvorfor god tannhygiene er viktig – og vise dem hvordan dette gjøres riktig.

Fire trinn til et flott smil

  1. Puss tennene minst to ganger om dagen med tannkrem, spesielt etter å ha spist frokost og før leggetid.
  2. Bruk tanntråd hver dag.
  3. Begrens antall ganger du spiser snacks hver dag.
  4. Gå til tannlegen regelmessig.

Det er enkelt å veilede familien i god tannhelse. Det eneste man trenger er riktig informasjon og litt øvelse for å lede dem i riktig retning!

I dette avsnittet, lærer du mer om:

Hvordan du pusser tennene
Hvordan du bruker tanntråd
Fluor
Småspising og tannråte 
Kontroll av tennene
Unngå hull i tennene hos små barn

Hvordan du pusser tennene

Remember each tooth has 5 surfaces: 4 walls and 1 chewing surface. All need to be brushed individually and thoroughly.

parfam_1f parfam_2f
parfam_3f parfam_4f
parfam_5f

Tilbake til toppen

Hvordan du bruker tanntråd

parfam_floss1 parfam_floss2

Tilbake til toppen

Fluor – familiens beste forsvar

Fluor er det beste forsvaret mot hull i tennene når du veileder familien din til flotte, varige smil. Den holder hele familiens tenner sterke – uansett hvor gammel man er.

Slik fungerer fluor
Hver dag blir emaljen på tennene angrepet av syrer som produseres i tannplakk. Disse syrene kan gjøre tennene svakere, og kan resultere i tannråte.

Det er her fluor kommer inn i bildet. Tennene absorberer nemlig fluoren inn i emaljen. Den bidrar til å reparere emaljen og hindre tannråte. Den kan også bidra til å stoppe tannråteprosessen.

Slik inntas fluor
Du kan dra fordelene av fluor på forskjellige måter. Den kan arbeide fra utsiden av tennene dine og fra innsiden av kroppen. For å fungere optimalt, må du innta fluor på begge måtene. Hjemme må du og familien pusse tennene med tannkrem minst to ganger om dagen, spesielt etter å ha spist frokost og før leggetid.

Tilbake til toppen

Småspising og tannråte
Hvis fluor er våre største beskyttelse mot tannråte, er hyppig småspising tennenes største fiende. Hver eneste dag utsettes du og familien din for utfordringer knyttet til småspising. Her er det du trenger å vite:

Det er hvor ofte du spiser snacks som teller
Sannheten er at det er ikke så viktig hva familien spiser, men når og hvor ofte de spiser snacks! Dette har med «plakkreaksjon» å gjøre, og dette fungerer slik:

Plakkreaksjonen
Alle har plakkbakterier i munnen. Men når disse plakkbakteriene kommer sammen med sukker og stivelse som finnes i snacks, for eksempel kjeks, søtsaker, tørket frukt, brus eller potetgull, reagerer plakken med å produsere syre, og et «plakkangrep» oppstår.

Faktum er at de fleste snacks-typene som du spiser inneholder enten sukker eller stivelse som gi plakken anledningen til å produsere syre. Og hvert «plakkangrep» kan vare i opptil 20 minutter etter at du har spist snacks. I denne perioden, vil plakksyren angripe tannemaljen og gjør den svakere. Det er her hull i tennene kan oppstå!

Motkjempe plakken
Den gode nyheten er at du kan ta opp kampen mot plakk! Ved å pusse tennene to ganger daglig med en tannkrem og ved å redusere antall ganger du småspiser hver dag, kan du og familien din forhindre tannråte.

Når det kommer til småspising, er det best å velge mat som er næringsrik og spise snacks med moderasjon. Det er også bedre å spise all snacksen på én gang! Dette er grunnen: Å spise fem biter av en type snacks på én gang utsetter tennene for å mulig tannråte – i omlag 20 minutter. Å småspise på de samme fem bitene fem forskjellige ganger, utsetter tennene for å mulig tannråte i omlag 100 minutter. Hvilken forskjell!

Du må passe på babyens søtsaker, også.
Spedbarn er like utsatte for tannråte som eldre barn og voksne. Hull i tennene hos små barn kan faktisk være en svært alvorlig tilstand. Se delen Unngå hull i tennene hos små barn nedenfor for mer informasjon.

Tilbake til toppen

Kontroll av tennene
Tannlegen er familiens partner for å sikre flotte smil. Sørg for å avtale regelmessige tannlegetimer for hele familien. Et barns første tannlegebesøk bør gjennomføres før han eller henne fyller tre år.

Tannlegeundersøkelser når barnet forsatt er lite, gir barnet en positiv tannhelseopplevelse.

TIP: Ta med deg barnet til din egen tannlegetime først. På den måten blir tannlegekontoret et kjent sted.

Tannlegetimen: hva du kan forvente

Fluorbehandlinger:
Tannlegen kan behandle barnets tenner med ekstra fluor i form av en gelé for å gjøre tennene sterkere. Denne gelén plasseres i en skinne som passer inn i munnen til barnet og blir satt inn i noen minutter slik at fluoren synker ned i tennene deres. Den kommer med smak som barn liker!
parfam_bluechart

Tanntetningsmasser:
Dette er tynne, beskyttende plastbelegg som brukes av tannlegen til de permanente jekslene. De fyller gropene på tyggeflatene på tennene der mat og bakterier kan sette seg fast og forårsake hull i tennene. Når dette anvendes, kan tetningsmassen vare i flere år.

Røntgen:Disse «bildene» viser tannlegen hva som er på innsiden av tennene og under tannkjøttkanten. Under røntgenfotograferingen, vil barnet bruke en blyfrakk for å unngå unødvendig eksponering.

Tilbake til toppen

Unngå hull i tennene hos små barn
(noen ganger kalt babyflaske-tannråte)

Hull i tennene hos små barn er en barnesykdom som kan forebygges. Følgende trinn kan bidra til å beskytte babyen mot denne smertefulle tilstanden – og spør tannlegen eller legen din om mer informasjon.

Det er best å unngå å legge en flaske i sengen med babyen. Men hvis du må ha en flaske i sengen med babyen, bør det bare være vanlig vann i den. Alle væsker unntatt vann, til og med melk og juice, kan føre til hull i tennene.

Du kan bruke en flaske til å mate babyen til faste måltider, men å bruke flasken som en smokk, kan føre til hull i tennene.

  • Hold babyen mens du ammer ham/henne. Hvis babyen sovner, fjerner du flasken og legger babyen i sengen.
  • Unngå å legge barnet til sengs med en flaske.
  • Unngå å la babyen går rundt med en flaske.

Tilbake til toppen

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.