Badge field

Diabetes og munnhelseproblemer

Published date field

 

Er det en sammenheng mellom tannkjøttsykdom og diabetes?
Av de nesten 21 millioner amerikanerne som har diabetes, blir mest sannsynlig mange overrasket over å få vite om en uventet komplikasjon i forbindelse med denne tilstanden. Forskning viser en økt forekomst av tannkjøttsykdom blant de som lider av diabetes. Alvorlig tannkjøttsykdom føyer seg dermed til listen over andre komplikasjoner tilknyttet diabetes, slik som hjertesykdom, slag og nyresykdom.

Er det en gjensidig sammenheng?
Nyere forskning tyder også på at det er en gjensidig sammenheng mellom alvorlig tannkjøttsykdom og diabetes. Personer med diabetes er ikke bare mer mottakelige for alvorlig tannsykdom, men alvorlig tannsykdom kan også påvirke blodsukkerkontroll og bidra til utvikling av diabetes. Forskning tyder på at personer med diabetes har en større risiko for å få munnhelseproblemer, slik som tannkjøttbetennelse (et tidlig stadium av tannkjøttsykdom) og periodontitt (alvorlig tannsykdom). Personer med diabetes har større risiko for å utvikle en alvorlig tannsykdom fordi de er mer mottakelige for bakterieinfeksjon, og evnen til å bekjempe bakteriene i tannkjøttet er nedsatt.

I henhold til Surgeon Generals rapport om munnhelse, er god munnhelse vesentlig for allmenn helse. Sørg derfor for å pusse tennene godt, bruk tanntråd og gå til tannlegen regelmessig..

Foreligger det en risiko for at jeg får tannproblemer hvis jeg har diabetes?
Hvis kontrollen av blodsukkernivåene er dårlig, er du sannsynligvis mer utsatt for alvorlig tannsykdom og for å miste flere tenner enn de som ikke har diabetes. Tannsykdom kan, som alle infeksjoner, føre til at blodsukkeret stiger og dermed gjøre det vanskeligere å ha kontroll over diabetessykdommen.

Andre munnproblemer relatert til diabetes omfatter: trøske, en infeksjon som oppstår som følge av sopp som vokser i munnen, og tørr munn som kan forårsake ømhet, sår, infeksjoner og hull.

Hvordan kan jeg forebygge tannproblemer tilknyttet diabetes?
Først og fremst ved å kontrollere blodsukkernivået ditt. Deretter må du sørge for å ta godt vare på tennene og tannkjøttet, sammen med regelmessige kontroller hver sjette måned. For å kontrollere trøske, en soppinfeksjon, må du sørge for god diabeteskontroll. Du må unngå røyking og, hvis du bruker dem, ta ut og rengjøre tannprotesene daglig. God blodsukkerkontroll kan også bidra til å forebygge eller lindre tørr munn på grunn av diabetes.

Hva kan jeg forvente ved en tannlegekontroll? Bør jeg fortelle tannlegen at jeg har diabetes?
Personer med diabetes har spesielle behov, og med din hjelp kan tannlegen og tannpleieren oppfylle disse behovene. Hold tannlegen og tannpleieren informert om eventuelle endringer i tilstanden din og eventuelle medisiner du tar. Utsett eventuelle tannprosedyrer dersom blodsukkeret ikke er godt nok kontrollert.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.