Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Hvorfor barnet ditt kan trenge en plassholder

Barn kan trenge plassholdere hvis de mister en tann tidlig eller må trekke en melketann på grunn av tannråte. I begge tilfeller er det viktig å vite fordelene ved å bruke en passholder, samt hvordan den kan være til hjelp i barnets tannhelse.

En plassholder er en anordning fremstilt av akryl eller metall, spesialtilpasset av en tannlege eller ortodontist. Den kan være uttakbar eller festes fast i barnets munn. Formålet med anordningen er å holde plassen åpen, slik at den blivende tannen kan komme frem og vokse ut. Melketennene er viktige for utviklingen av tenner, kjevebein og muskler, og for å guide de blivende tennene i posisjon når melketennene mistes. Hvis en plass ikke støttes opp, kan tannen skifte retning i det åpne området. Det kan i så tilfelle være nødvendig med tannregulering. Ikke alle barn som mister en melketann tidlig eller må trekke en tann på grunn av tannråte trenger en plassholder. Du bør imidlertid rådføre deg med tannlege eller ortodontist for å avgjøre om det er behov for det.

Typer plassholdere

Det finnes to typer plassholdere til barn, uttakbare og fastmonterte.

  1. Uttakbar – uttakbare plassholdere ligner tannreguleringer og er vanligvis fremstilt av akryl. I enkelte tilfeller kan en kunstig tann brukes til å fylle en plass som må holdes åpen for tannen som ikke har kommet frem.
  2. Fastmontert – det finnes fire typer faste plassholdere: unilateral, krone og sløyfe, distal sko og lingual.

Plassholdere av typen unilateral og krone og sløyfe plasseres på en side av munnen for å holde plass åpen for en tann. Den unilaterale plassholderen legges rundt utsiden av tannen og festes til en metallsløyfe som holder plassen intakt. Krone og sløyfe er en faktisk krone som dekker tannen og festes til sløyfen for å sikre at det er plass for tannen til å komme frem.

Distal sko -plassholderen brukes stort sett for seksårsjeksler som ikke har kommet frem. Denne plassholderen er mer komplisert fordi enden av metallet vanligvis settes inn i tannkjøttlinjen for å unngå at den åpne plassen lukker seg. En tannlege må holde oppsyn med fremgangen til den fremvoksende jekselen for å påse at den vokser ut korrekt med denne plassholderen.

En lingual plassholder er vanligvis bilateral og kan festes til jeksler med en tråd på innsiden av de nedre fortennene. Denne plassholderen brukes stort sett når det mangler flere tenner.

Barn kan enkelte ganger mangle tenner på grunn av medfødte sykdommer, og det kan være nødvendig med en partialprotese kontra en plassholder. Det er svært viktig at du rådfører deg med tannlegen for å avgjøre om dette er et alternativ.

Bruke plassholderen

Når plassholderen er tilpasset av tannlegen eller ortodontisten, kan det ta et par dager før barnet blir vant til å bruke den, uansett om den er uttakbar eller fastmontert. Tannlegen skal sammen med barnet og foreldre ha en grundig gjennomgang riktige rengjøringsmetoder av plassholderen for å sikre at tannkjøttvevet er friskt og uten tannstein. Riktige instruksjoner for tannpussing og bruk av tanntråd bør vurderes for bedret munnhygiene.

Hvis plassholderen er fastmontert, er det viktig å unngå klebrige og sukkerholdige matvarer, og også tyggegummi og godteri, som kan løsne eller festes i anordningen. lassholderen må heller ikke trykkes eller skyves med tungen eller fingrene, da dette kan føre til at den løsner eller blir bøyd.

Tannlegen eller ortodontisten bør undersøke barnet regelmessig for å holde oppsyn med behandlingens fremgang. Tannspesialisten bør også utføre en regelmessig rens hver sjette måned.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Relaterte videoer

Relaterte veiledninger

God tannhelse uansett alder

God tannhelse uansett alder

En guide til ditt barns tannutvikling, fra fødsel til voksen.

Kategorier innen aldersrelatert tannpleie