Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Tannhelse og generell helse hos kvinner

Finnes det en kobling mellom tannhelsen min og den generelle helsen min?

I henhold til Surgeon Generals rapport om munnhelse, er god munnhelse svært viktig for god allmennhelse. Og spesielt for kvinner, har en økende mengde forskning knyttet tannkjøttsykdommer til en rekke helseproblemer som berører kvinner. Fordi tannkjøttsykdom er en bakteriell infeksjon, kan den inn i blodstrømmen og kan være en faktor som forårsaker andre helserelaterte komplikasjoner:

 • Hjertesykdom: Personer med tannkjøttsykdommer kan være mer utsatt for hjerte- og karsykdommer og har nesten dobbelt så høy risiko for å få et dødelig hjerteinfarkt. Hjertesykdommer er også den største dødsårsaken blant amerikanske kvinner. 1
 • Slag: Én studie fant et årsaksforhold for oralinfeksjoner som en risikofaktor for slag.2
 • Diabetes: Personer med diabetes har større sannsynlighet for å være utsatt for tannkjøttsykdommer og dette kan gjøre det vanskeligere for diabetikere å kontrollere blodsukkeret sitt. Tannkjøttsykdom kan også være en risikofaktor for diabetes, selv også hos friske personer.3
 • Respiratoriske problemer: Bakterier som vokser i munnhulen kan forflytte seg til lungene og forårsake kroniske sykdommer som lungebetennelse – spesielt hos personer med tannkjøttsykdom.4
 • Svangerskaps-komplikasjoner: Gravide kvinner som har en tannkjøttsykdom, kan ha en høyere sannsynlighet for at babyen blir født for tidlig eller som svært liten. Tannkjøttsykdom kan også utløse et økt nivå av biologiske væsker som igangsetter fødselen.4

Fordi tannkjøttsykdommer vanligvis er smertefrie, kan det hende at mange kvinner ikke selv oppdager at de lider av dette før sykdommen når et avansert stadie. Det beste forsvaret er å pusse tennene og bruke tanntråd daglig, og oppsøke tannlegen regelmessig.

Endrede tannhelsebehov gjennom livet

Kvinner har spesielle tannhelsekrav i løpet av de ulike livsfasene. Endringer i kvinnelige hormonnivåer under puberteten, ved menstruasjon, graviditet og overgangsalder, påvirker måten tannkjøttet reagerer på plakk. I løpet av disse periodene, må kvinner være spesielt grundige med å pusse tennene og å bruke tanntråd hver dag for å forhindre tannkjøttsykdommer.

Annen viktig informasjon du bør vite:

 • Menstruasjon – noen kvinner opplever at tannkjøttet hovner opp og blør før menstruasjonen, mens andre får forkjølelsessår eller after-sår. Disse symptomene forsvinner vanligvis når menstruasjonen begynner.
 • Prevensjonsmidler som tas oralt – betent tannkjøtt er ett av de vanlige bivirkningene.
 • Graviditet– studier viser at mange gravide opplever tannkjøttbetennelse under graviditeten, når plakk bygger seg opp på tennene og irriterer tannkjøttet. Symptomene er rødt, betent og blødende tannkjøtt. Tannpleie før fødselen er svært viktig.
 • Overgangsalderen – orale symptomer som kvinner kan oppleve under denne fasen er rødt eller betent tannkjøtt, smerte og ubehag i munnen, en brennende følelse, endret smakopplevelser og tørr munn.
 • Benskjørhet – en rekke studier har foreslått en kobling mellom benskjørhet og beintap i kjeven. Forskere antyder at dette kan føre til at man mister tenner fordi tettheten i benet som støtter tennene kan bli redusert. I kombinasjon med tannkjøttsykdommer, øker benskjørhet beintapsprosessen rundt tennene.
 • 1National Women's Health Resource Center, February, 2000.
  2The American Academy of Periodontology, June 5, 2000.
  3The American Academy of Periodontology, January 17, 2001.
  4The American Academy of Periodontology, May 15, 2000.

  Relaterte videoer

  Relaterte produkter

  Kategorier innen aldersrelatert tannpleie