Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Kan fluor hjelpe voksne personer?

Fluor er ikke bare for barn.

«Alle bør få nok fluor hver dag,» sier Dr. Joan Gluch, Assistant Dean for Community Relations og Director for Health Promotion ved University of Pennsylvania School of Dental Medicine. «Fluor er ikke bare fordelaktig for barn.»

For 20 år siden mente tannleger at fluor i hovedsak fungerte ved å styrke utviklingen av tennene før de kom frem i munnen. Dette betydde at unge var hovedfokuset for fluoridering. Nyere forskning har derimot påvist at topisk fluor, inkludert tannkrem, munnskyllevann, og fluorbehandlinger, sannsynligvis er av større viktighet i bekjempelsen av tannråte enn styrking av tannutviklingen.

«Enkelte voksne tror at det er en selvfølge at de vil få hull i tennene eller miste tennene når de blir eldre,» sier Dr. Gluch. «Det trenger de ikke.»
Selv om alle burde bruke fluor daglig, har enkelte voksne en høyere risiko og kan trenge mer tilskudd. Still deg disse spørsmålene for å finne ut om du er blant dem:

1. Tar jeg medisiner som kan føre til at jeg får tørr munn? Har jeg en sykdom som forårsaker tørr munn?
Mange voksne tar medisiner som kan forårsake tørr munn, eller xerostomi. Mange vanlige medisiner har denne bivirkningen, inkludert allergimedisiner, antihistaminer, anxiolytika og antihypertensiva.

Enkelte sykdommer, og særlig Sjögrens syndromet, kan også forårsake tørr munn.

Uten spytt er du mer utsatt for hull,» sier Dr. Gluch. Det skyldes at spytt bidrar til å nøytralisere syrene i munnen og fjerner matpartikler som fungerer som drivstoff for tannråtebakterier. Spytt inneholder også mange elementer, inkludert fluor, som bidrar til å holde tennene fri for karies.

Hvis du har tørr munn, prøve å bruke et munnskyllingsmiddel med fluor for å smøre munnen og beskytte tennene. På apotekene selges salivasubstitutter, og mange bruker dem for å erstatte spyttet de har mistet. Dr. Gluch sier også, «Ikke slutt å ta medisinen din! Enkelte suger hardt på pastiller for å øke spyttproduksjonen, men det tilfører bare munnen mer sukker. Drikk mer vann, spis sukkerfri pastiller hvis du må og bruk fluor daglig.»

2. Har tannkjøttet mitt trukket seg tilbake slik at mer av tennene mine er synlig, eller har tannlegen min fortalt meg at jeg har?
Når du er voksen, har du sannsynligvis hatt en eller annen type tannsykdom som har ført til at tannkjøttet har trukket seg tilbake og eksponert mer av tennene. Dette gir bakteriene bedre plass og gjør det mer utsatt for å få hull i tannrøttene. For eksempel har over halvparten av voksne over 75 år hatt hull i tannrøttene. Hvis du har fått behandling for tannsykdom, kan tannkjøttet ha blitt omformet og tannrøttene eksponert, noe som også kan føre til tannråte.

For å beskytte røttene kan tannlegen påføre et fluorlag eller -gel på dem, og du kan bruke et munnskyllemiddel med fluor eller få resept på en fluorgel for å få nok fluor.

3. Har jeg trengt fyllinger det siste året?
Hvis du har hatt en nylig fylling er det risiko for at du trenger flere, sier Dr. Gluch. «Hvis du pleier å få en [fylling] i året, eller en hvert annet år, er noe galt og du trenger ekstra fluor» sier hun.

4. Har jeg tenner med krone og/eller broer?
Tenner med kroner er ikke sikret mot hull. Så lenge deler av den naturlige tannen er der, er det en risiko for hull. «Hvis du har en krone eller en krone-og-bro-fylling, foreligger det en risiko for området der kronen møter tannen, og du trenger fluor,» sier Dr. Gluch.

5. Bruker jeg tannregulering?
«Mange tenåringer og voksne bruker tannreguleringer. Det fester seg mye bakterier på dem og det er vanskelig å pusse det bort,» sier Dr. Gluch. «Man kan få hull rundt klossene. Vi anbefaler derfor munnskyllemiddel med fluor og gel for å mineralisere tennene.»

6. Får jeg, eller har jeg fått, strålebehandling for hode og hals?
Voksne som får strålebehandling for hode og hals er svært utsatte for tannråte fordi strålingen ødelegger spyttkjertlene og fører til tørr munn. Spytt bekjemper tannråte. De som lider av tørr munn er derfor langt mer utsatt for tannråte.

Vi rengjør pasientenes tenner før stråling og gir dem ekstra fluor,» sider Dr. Gluch. «Spyttkjertlene vokser ikke tilbake igjen. Tørr munn er derfor en permanent tilstand. Vi anbefaler at disse personene går til tannlegen hver andre eller tredje måned, og at de alltid bruker ekstra tilskudd av fluor.»

Hva kan gjøres
Uavhengig av risikoen, bør alle voksne personer bruke tannkrem med fluor. Munnskyllevann med fluor er også tilgjengelig reseptfritt, og kan brukes en til to ganger daglig. Tannkrem leverer en fluorkonsentrasjon på ca. 1000 deler per million og munnskyllevann ca. 250 deler per million.

Hvis du tror du er i risikosonen for tannråte, be om fluorbehandlinger på tannlegekontoret. Under en fluorbehandling vil tannlegen eller tannpleieren tørke tennene dine og påføre gel på dem, eller plassere gel eller skum i en skinne som du har i munnen i ett til fire minutter. Det kan også påføres lakk eller gel på tennenes røtter. Du vil bli bedt om ikke å spise eller drikke noe og om ikke å røyke i 30 minutter etter behandlingen. Fluorbehandlinger hos tannlegen leverer høye konsentrasjoner av fluor på 9000 deler per million til 20 000 deler per million, avhengig av behandlingstype.

Du kan også ta fluorbehandlinger hjemme. Fluorinnholdet i disse behandlingene, som vanligvis er reseptbelagte geler, rangerer fra 1000 deler per million til 5000 deler per million. Tannlegen eller tannpleieren kan foreskrive disse behandlingene, i henhold til dine spesifikke behov samt risikoen for tannråte.

Til slutt bør du prate med tannlegen for å finne ut hvor utsatt du er for tannråte. Tannleger og tannpleiere vil foreskrive fluorprodukter sammen med god munnhygiene, kontroll av karbohydrater fra småspising og kosthold samt antimikrobielle produkter for å redusere muligheten for ny tannråte.

«Voksne bør føle seg sikre på at tannproblemer ikke trenger å være en del av aldringsprosessen,» sier Dr. Gluch. «Bruk av fluor og andre forebyggende programmer kan sikre at voksne personer bevarer tannhelsen mens de eldres.»

©2001-2002 InteliHealth Inc. Med enerett.

Last Updated: 11/13/2001

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Kategorier innen aldersrelatert tannpleie