Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Tannproblemer tilknyttet HIV/AIDS

Hva er HIV/AIDS?
HIV (humant immunsviktvirus) er viruset som forårsaker AIDS. Viruset overføres fra en person til en annen via blod-til-blod-kontakt (blodoverføringer, HIV-infiserte nåler) og seksuell kontakt. En gravid kvinne som er infisert med viruset kan også overføre HIV til barnet i løpet av svangerskapet, under fødselen og også gjennom amming.

AIDS (ervervet immunsviktsyndrom) forekommer når HIV-infeksjonen har svekket immunsystemet til det ikke lenger kan bekjempe visse sykdommer og infeksjoner. «Opportunistiske» infeksjoner forekommer også, og forårsaker sykdom ved å angripe et svekket immunsystem.

Hvordan vet jeg om jeg har HIV/AIDS?
Tannproblemer så som ømt, blødende tannkjøtt, herpessår i munnen og sopp- og candidainfeksjoner (gjær) kan være blant de første symptomene på AIDS. Du trenger imidlertid ikke å anta at du er infisert hvis du har noen av disse symptomene, da de også forekommer i den allmenne populasjonen. For å avgjøre om du er infisert, må du teste deg for HIV-infeksjon. Rådfør deg med lege eller annet helsepersonell.

Et positivt resultat på en HIV-test trenger ikke å bety at du har AIDS. AIDS er en medisinsk diagnose fra en lege, basert på spesifikke kriterier. Du kan heller ikke stole på symptomene for å vite hvorvidt du er infisert med HIV eller ikke. Mange som er infisert med HIV har ikke symptomer i det hele tatt på mange år.

Følgende kan være symptomer på HIV-infeksjon:

  • Raskt vekttap
  • Tørrhoste
  • Tilbakevendende feber eller sterk svette om natten
  • Sterk og uforklarlig tretthet
  • Hovne lymfekjertler i armhulene, lysken eller halsen
  • Diaré med varighet i over en uke
  • Hvite flekker eller uvanlige flekker på tungen, i munnen eller i halsen
  • Lungebetennelse
  • Røde, brune, rosa eller purpurfargede flekker på eller under huden eller på innsiden av av munnen, nesten eller øyelokkene
  • Hukommelsestap, depresjon og andre nevrologiske forstyrrelser

Hvordan kan jeg forebygge HIV/AIDS?
HIV-overføring kan forekomme når blod, sæd, vaginal væske eller brystmelk fra en infisert person kommer inn i kroppen din. Den beste måten for forebygging av HIV er å unngå aktiviteter som gir viruset mulighet til å komme inn i kroppen din. Kontakt legen din eller annet helsepersonell for mer informasjon om forebygging av HIV/AIDS.

Mange bekymrer seg over risikoen for å bli infisert gjennom blodoverføring. Siden 1985 har alt donert blod i USA blitt testet for HIV. Blodtilførselen i USA er regnet blant den sikreste i verden.

Kan jeg få HIV hos tannlegen?
Mange er redde for at HIV kan overføres gjennom tannbehandlinger på grunn av behandlingens natur. Det tas i bruk universelle forholdsregler mellom hver eneste pasient for å hindre overføring av HIS og andre smittsomme sykdommer.

Disse forholdsreglene krever at tannleger, tannpleiere og assistenter bruker hansker, masker og øyevern. I tillegg må alle instrumenter steriliseres for hver eneste pasient, ved bruk av spesifikke steriliseringsprosedyrer utformet av Centers for Disease Control. Artikler som ikke kan steriliseres blir kastet i beholdere for spesialavfall. Etter hver pasient blir brukte hansker kastet, hender vasket og nye hansker brukes for neste pasient.

Hvis du er bekymret, kan du stille tannlegen din eventuelle spørsmål du har om forholdsregler for helse og sikkerhet, slik at du kan føle deg roligere etterpå.

Hvordan behandles HIV/AIDS?
I dag finnes det medisinske behandlinger som kan forsinke påvirkningen som HIV har på svekkelsen av immunsystemet. Det finnes også andre behandlinger som kan forebygge eller behandle noen av sykdommene forbundet med AIDS. Som for andre sykdommer, vil tidlig detektering gi flere behandlingsalternativer.

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Munn- og tannpleie og helseforhold