Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Hva er leppespalte eller ganespalte?

En leppespalte er en overleppe som er delt, noe som berører 1 av hvert 700. nyfødte barn i USA. Dette er, på samme måte som en ganespalte, en medfødt tilstand der ansiktets to sider ikke vokser helt sammen mens barnet er i livmoren. Ingen kan med sikkerhet si hvorfor denne tilstanden oppstår, men den har en tendens til å være arvelig. Hormonell ubalanse, næringsmangel samt visse medikamenter som tas under svangerskapet er mulige årsaker.

Ganespalte foreligger når det er en direkte åpning mellom ganen, eller munnhulen og nesehulen. Babyens overkjeve lukkes ikke som den skal under graviditeten, og det oppstår en åpning. En ganespalte er en mer alvorlig tilstand enn en leppespalte, selv om begge tilstandene krever kirurgisk inngrep for å korrigeres.

Spising, pusting, tale og psykologiske problemer er noen av vanskene et barn med leppe- eller ganespalte vil oppleve. For å korrigere denne tilstanden er det sannsynlig at du vil samarbeide med et team som omfatter en plastisk kirurg, kjeve- og ansiktskirurg (øre-, nese- og halsspesialist), allmennpraktiserende tannlege, reguleringstannlege og kjevekirurg.

Hvordan vet jeg om barnet mitt har leppe- eller ganespalte?
Legen som tar i mot barnet vil sannsynligvis kunne fortelle deg med én gang om barnet har leppe- eller ganespalte. Det er enkelt å se en leppespalte. En ganespalte kan variere i størrelse fra en liten sprekk til et stort hull i ganen. Denne tilstanden vil bli oppdaget raskt etter fødselen, hvis ikke med én gang. Når et barn med ganespalte skal gis mat, kan væske eller mat komme ut av nesen. Dette kan løses ved bruk av spesialflasker og ekstra pleie frem til barnet er gammelt nok til å kunne gjennomgå en operasjon.

Hvordan behandles leppe- og ganespalter?
Det er lettere å lukke en leppespalte kirurgisk enn å reparere en ganespalte. Prosedyren utføres vanligvis innen tre til fire måneder etter fødselen, og arret blir mindre etterhvert som barnet blir eldre.

For ganespalter blir operasjon utført når barnet er ett til to år gammelt, når overkjeven har nådd normal vekst. Ved omfattende skade kan kirurgi bli utsatt til barnet er mellom fem og syv år for å unngå strukturelle problemer. For enkelte tilfeller er det ikke mulig å utføre kirurgi, eller det er umulig å lukke åpningen fullt ut. I dette tilfellet fremstilles en proteselignende anordning, en obturatorprotese, for å dekke åpningen og gi rom for normal spising.

Det kan være nødvendig med flere operasjoner over en lengre tidsperiode, avhengig av alvorlighetsgraden på ganespalten. En plastisk kirurg og/eller kjeve- og ansiktskirurg utfører korrektiv kirurgi på ansiktet, mens en allmennpraktiserende tannlege, kjevekirurg, øre- og halsspesialist og/eller reguleringstannlege fremstillinger apparaturer for korrigering av misdannelser.

Helseteamet vil gi veiledning og oppmuntring gjennom den vanskelige tiden fra fødsel til behandling. Med fremskrittene innen kirurgiske teknikker og korrigerende apparaturer, er fremtidsutsiktene for barn som er født med leppe- og ganespalter utmerkede. Etterhvert som barnet blir eldre, vil det ikke lenger være tydelige tegn på spalten.

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Munn- og tannpleie og helseforhold