Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Symptomer på munnkreft – Årsaker til munnkreft

Hva er munnhulekreft?
Munnhulekreft er kreft som forekommer på leppene (stort sett underleppen), inne i munnen, bak i halsen, mandlene eller spyttkjertlene. Det forekommer hyppigere hos menn enn hos kvinner, og sannsynligheten er størst for de over 40 år. Røyking sammen med et høyt alkoholforbruk er en stor risikofaktor.

Hvis munnhulekreft ikke oppdages på et tidlig stadium, kan det være nødvendig med kirurgi, strålebehandling og/eller kjemoterapi. Det kan også ha dødelig utgang, med en gjennomsnittlig overlevelsesrate på ca. 50 %.* En av grunnene til denne dårlige prognosen er manglende detektering av tidlige symptomer. Tidlig detektering av munnhulekreft er dermed nøkkelen til vellykket behandling.

Hva er symptomene på munnhulekreft?
Du kan ikke alltid oppdage de tidlige symptomene på munnhulekreft. Det er derfor svært viktig med reglemessige kontroller både hos tannlegen og legen din. Tannlegen din er kvalifisert til å oppdage tidlige symptomer på munnhulekreft. I tillegg til kontroller, bør du også oppsøke tannlege hvis du merker noen av følgende symptomer:

  • Et sår på leppene, tannkjøttet eller innsiden av munnen som blør lett og ikke leges
  • En klump eller fortykning i kinnet som du kan kjenne med tungen
  • Tap av følelse eller følelsesløshet i en del av munnen
  • Hvite eller røde flekker på tannkjøttet, tungen eller innsiden av munnen
  • Vanskelig for å tygge eller svelge mat
  • Ømhet eller uforklart smerte i munnen, eller en følelse av å ha noe i halsen uten kjent årsak
  • Hevelse i kjeven som fører til at proteser ikke sitter godt
  • Stemmeendring

Hvordan kan jeg forhindre munnhulekreft?
Hvis du ikke tygger eller røyker tobakk, ikke begynn. Bruk av tobakk er årsaken til 80-90 % av tilfellene av munnhulekreft.**

Røyking—sammenhengen mellom røyking, lungekreft og hjertesykdom er godt stadfestet.1 Røyking påvirker også den allmenne helsen, og gjør det vanskelige å bekjempe infeksjoner og komme seg etter skader eller kirurgi. Blant unge voksne kan røyking føre til hemmet vekst og andre utviklingsproblemer. Mange røykere har ikke like god lukte- og smakssans som tidligere, og kan derfor utvikle dårlig ånde og misfargede tenner.
Munnhelsen din er også i fare hver gang du tenner en røyk. Hvis du røyker sigaretter, pipe eller sigarer, har du langt større muligheter til å utvikle kreft i strupehodet, munnen, halsen og spiserøret. Mange er ikke klar over, eller ignorerer, tidlige symptomer, og munnhulekreft spres derfor ofte før den oppdages.

Tygge tobakk—Kroniske brukere av tyggetobakk har 50 ganger større sannsynlighet for å utvikle munnhulekreft enn andre.

Det beste er å unngå røyking av sigaretter, sigarer og piper, samt tygge tobakk eller bruke snus. Personer som slutter å bruke tobakk, selv etter mange års bruk, reduserer i stor grad risikoen for å få munnhulekreft. Kronisk og/eller høyt forbruk av alkohol øker også risikoen for kreft. Alkohol sammen med tobakk utgjør en spesielt høy risiko.

Hvordan behandles munnhulekreft?
Etter diagnosen vil et team bestående av spesialister (inkludert kjevekirurg og tannlege) utvikle en behandlingsplan tilpasset behovene til hver enkelt pasient. Det er vanligvis nødvendig med kirurgi, etterfulgt av strålebehandling og kjemoterapi. Det er svært viktig å gå til en tannlege som kjenner til endringene disse behandlingene kan forårsake i munnen.

Hver gang du inntar mat og drikke som inneholder sukker eller stivelse, produserer plakkbakteriene syrer som angriper tennene dine i 20 minutter eller lenger. For å redusere skaden på tannemaljen bør du begrense antall mellommåltider og drikke. Når du spiser snack, bør du velge næringsrike produkter så som ost, rå grønnsaker, vanlig yoghurt eller frukt.

Hvile orale bivirkninger er det i forbindelse med strålebehandling?
Når strålebehandling brukes for hode- og halsområdet, opplever mange irritasjon i munnen, tørr munn, vanskeligheter med å svelge og endringer i smak. Stråling øker også mulighetene for å få hull. Det er derfor svært viktig å ta godt vare på tennene, tannkjøttet, munnen og halsen under strålebehandling.

Prat regelmessig med kreftspesialisten og tannlegen din om eventuelle munnproblemer du har under og etter strålebehandling. Før eventuell kreftterapi i hode- og halsområdet bør du også prate med tannlegen om hva du kan gjøre før, under og etter behandlingen for å hindre mulige bivirkninger.

Hvordan kan jeg opprettholde munnhelsen under behandlingen?
Sørg for å pusse tennene med en tannbørste med myk bust etter hver måltid, og bruk tanntråd daglig. Unngå krydder og grov mat, som rå grønnsaker, tørr kjeks og nøtter. Du bør også unngå tobakk og alkohol. Tygg eller spis sukkerfri tyggegummi eller pastiller for å tilføre munnen fuktighet.

Før du starter med strålebehandling, informer tannlegen din og gjør en avtale for en fullstendig undersøkelse. Be tannlegen din om å konsultere strålingsonkologen før strålebehandlingen starter.

* The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, D.D.S., M.S., and Mary Jane Taintor, 1997.
** The National Cancer Institute, "What You Need to Know about Oral Cancer." Last revised, Sept. 28, 1998.

1Compendium of Continuing Education in Dentistry, Vol. 19, #1 (supp), Fall, 2000.

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Munn- og tannpleie og helseforhold