Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Behandlingsalternativer for ising i tennene

Ising i tennene – Oversikt

Ising i tennene skyldes eksponering av dentinet, den delen av tannen som dekker nerven, enten ved tap av emaljelaget eller ved at tannkjøttet trekker seg tilbake. Temperaturendringer eller visse typer mat (syrlig eller søt) kan føre til at det gjør vondt i tennene. Smerten går vanligvis over etter en kort periode.

Dentinet består av et stort antall porer eller kanaler som går fra tannens utside til nerven i sentrum av tannen. Når dentinet eksponeres, kan disse kanalene bli stimulert av temperaturendringer eller visse typer mat. Her er et bilde av hvordan dentinkanalene ser ut under mikroskopet:

Microscopic view of dentin

Du bør undersøkes av en tannlege for å finne ut hvorfor det er ising i en tann. En tannlege kan se etter tegn på eksponering av dentin, og foreta tester for å fastsette årsaken til isingen. Enkelte ganger skyldes isingen hull eller tannkjøttsykdom. Dette kan behandles for å fjerne isingen. Andre ganger kan ising skyldes at emaljen er borte på grunn av sliping eller erosjon, eller tannkjøttet er trukket tilbake, noe som fører til at røttene eksponeres.

Hva kan gjøres?

Hvis isingen skyldes hull, kan det legges inn en fylling. Hvis tannkjøttsykdom er årsaken, kan en tannlege utføre en rensing av området.
Hvis årsaken derimot skyldes eksponering av dentinet, finnes det flere profesjonelle behandlinger samt hjemmebehandlinger som kan brukes for å redusere isingen.

 • Profesjonelle prosedyrer:
  • Fluorlakk kan påføres eksponerte områder, slik at emaljen og dentinet styrkes
  • Fluorskum eller -gel kan plasseres i en tannskinne som du har i munnen i 3-5 minutter. Denne prosedyren gir tennene en høy konsentrasjon av fluor for å styrke de berørte områdene
  • Heftemiddel, materialet som brukes til å feste tannfargede fyllinger til tannen, kan brukes til å forsegle dentinoverflaten og gi en barriere mot det som forårsaker ising
 • Hjemme:
  • Bruk en tannbørste med svært myk bust, og tannkrem med et lavt innhold av slipemidler
  • Puss tennene riktig, og puss ikke for mye
  • Bruk en tannkrem som er spesifikt beregnet på å berolige nerveendene i tennene
  • Bruk en tannkrem med høyt fluorinnhold (fra tannlegen) for å styrke tannoverflaten

Det finnes flere tilgjengelige behandlinger, og tannlegen din kan hjelpe deg med å finne behandlingen som passer deg best, avhengig av din situasjon. Oppsøk alltid tannlege. Forsøk ikke å diagnostisere problemet på egenhånd. Det kan være et tegn på noe mer alvorlig, og kun en tannlege kan fortelle deg hva det faktisk er.

Relaterte artikler

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Munn- og tannpleie og helseforhold