Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Fører aspirin til tannerosjon?

Det finnes flere publiserte studier som rapporterer at bruk av aspirin kan bidra til til tannerosjon. Disse studiene rapporterer både laboratorie- (uttrukne tenner plassert i en vann- og aspirinblanding) og kliniske casestudier av mennesker som tok seks doser med aspirinpulver per dag i en to til tre-årsperiode. I laboratoriestudien observerte forskerne endringer i overflaten på både emaljen (på utsiden av tennene) og dentinen (tannstrukturen under emaljen) på de uttrukne tennene som ble testet. (1)

I den kliniske studien hadde overflaten på tennene (okklusal overflate) alvorlig erosjon på de nedre jekslene og fremste kinntennene og på de nedre, fremre tennene på tungesiden. Bruk av aspirinpulver var årsaken til denne tannerosjonen. (2)

En annen studie som involverte 42 barn med revmatisme som tok aspirin-tabletter ved å tygge eller svelge disse, viste at 25 barn som tygde aspirin-tabletter opplevde alvorlig erosjon på de øvre og nedre melketannjekslene og de første permanente jekslene. De 17 barna som svelget aspirin-tabletter opplevde ingen erosjon på tennene sine. Dermed konkluderte man med at tannerosjonen som disse barna utviklet skyldtes tygging av aspirin-tabletter. (3)

Aspirin kan påvirke strukturen på tannoverflaten, avhengig hvordan disse tas og kan forårsake irritasjon i bløtvevet i munnen. Ta kontakt med tannlegen og legen din hvis nødvendige doser av aspirin anbefales av medisinske årsaker.

References:
1. Zero, DT. Etiology of dental erosion: extrinsic factors. Eur J Oral Sci 1996; 104(2[Pt2]): 162-77.
2. McCracken M, O’Neal SJ. Dental erosion and aspirin headache powders: a clinical report. J Prosthodont 2000; 9(2):95-8.
3. Sullivan RE, Kramer W. Iatrogenic erosion of teeth. ASDC J Dent Child 1983; 50 (3): 192-6.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive Company

Relaterte artikler

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Munn- og tannpleie og helseforhold