Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Hva er tannkjøttssykdommerr?

Tannkjøttssykdommer omfatter enkle, overfladiske betennelser i tannkjøttet, men kan også bre seg og involvere kjevebein og tannens festeapparat . Betennelsen er igangsatt og vedlikeholdt av det bakterieplakk som dannes på tann-og rotoverflatene. Hvis plakk ikke fjernes med daglig tannpuss og renhold av tannmellomrom ved bruk av tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster kan den enkle , overfladiske tannkjøttsbetennelse hos disponerte utvikle seg til periodontitt. Sluttresultatet kan være at tenner løsner, faller ut eller må trekkes av tannlegen.

Det er forskjellige stadier av tannkjøttssykdommen.

 • Tannkjøttsbetennelse (Gingivitis): er den mildeste form for tannkjøttssykdom - en betennelse i tannkjøttet som skyldes opphopning av plakk ved tannkjøttsranden. Hvis den daglige munnhygiene ikke fjerner all plakk, utskiller bakteriene i plakket stoffer som setter igang betennelse i tannkjøttet. Man kan se at tannkjøttsranden blir rødere, med større hevelse enn vanlig og med en økt tendens til blødning når man pusser tennene. På dette tidlige stadium av tannkjøttssykdommern kan fullstendig helbredelse oppnås. Betennelsen ikke har bredt seg til kjeveben og de elastiske fibre som som holder tannen fast i kjeven.
 • Periodontitt (Pyrea,pyore): er diagnosen når kjeveben og de fibre som holder tennene fast i kjeven, er ugjenkallelig skadet. Tannkjøtslommene begynner å bli dypere og utgjør derfor en stor risiko for ansamling av bakterielt plakk under tannkjøttsranden. Riktig behandling og god munnhygiene kan normalt hindre ytterligere skade.
 • Fremskreden periodontitt: Pø dette stadium av tannkjøttssykdommen er mange av de fibre og mye av kjevebenet som holder tennene fast , forsvunnet. Det betyr at tennene kan flytte på seg og er blitt løse. Det kan påvirke den måten du tygger og snakker på. Hvis en intensiv behandling ikke kan stoppe sykdommen, kan det bli nødvendig å fjerne tenner.
Hvordan kan jeg vite om jeg har tannkjøttssykdom?

Tannkjøttssykdommer kan forekomme i alle aldre. Hvis lidelsen oppdages på et tidlig stadium, kan den behandles - gå derfor til tannlegen hvis du merker en eller flere av følgende symptomer:
 • Tannkjøttet er rødt, hovent eller ømt.
 • Tannkjøttet blør under tannpuss eller renhold av tannmellomrom.
 • Tennene virker lengre.
 • En eller flere tenner er blitt løsere.
 • Det har oppstått avstand mellom enkelte tenner som tidligere har stått tett sammen tidligere. Tennene har flyttet seg.
 • Bittet har endret seg. Måten tennene biter sammen på er endret.
 • Hyppig og vedvarende dårlig ånde eller dårlig smak i munnen.
Hvordan behandles tannkjøttssykdommer?
 • De tidlige stadier av tannkjøttssykdommer kan ofte rettes opp med effektiv munnhygiene.God munnhygiene vil hindre opphopning av plakk.
 • Profesjonell tannrens utført av tannlegen eller tannpleieren er den eneste måten å bli kvitt tannsten på. Plakk og tannsten under tannkjøttsranden kan kun fjernes på tannklinikken.
 • Tannlegen eller tannpleieren renser tennene for å fjerne plakk og tannsten over og under tannkjøttsranden. Det er ofte en tidkrevende behandling fordi små ujevnheter på tennenes røtter gjør det vanskelig å rense overflatene fullstendig.
 • Av og til kan det bli nødvendig med et mindre kirurgisk inngrep, hvor man forsiktig under bedøvelse løfter tannkjøttet litt vekk fra rotoverflatene, slik at tannlegen kan se rotoverflaten direkte.

Med regelmessige kontroller kan tannkjøttssykdommer i de tidlige stadier behandles og utviklingen stanses før det utvikler seg til alvorlig periodontitt. Hvis tilstanden er fremskredet, kreves det alltid behandling på tannklinikken.

GumDiseaseHealthy

Friskt tannkjøtt - Friskt tannkjøtt har en lyserød farve, en fast overflate og er uten blødning. Friskt tannkjøtt slutter tett omkring tannen.

Gingivitis

Tannkjøttsbetennelse - Tannkjøttet er betent, ser rødt og hovent ut og blør under tannpuss

Periodontis

Periodontitt - Tannkjøttet kan ha trukket seg tilbake og blottlagt rotoverflatene. Ofte vil det samtidig skje en fordypning av tannkjøttslommene, hvor det bakterielle plakket kan samle seg. På den måten vedlikeholdes betennelsen, som nå har spredt seg til kjevebenet og de fibre som holder tennene fast i kjeven.

Relaterte artikler

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Munn- og tannpleie og helseforhold