Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Periodontale sykdommer og karsykdommer

Karsykdommer påvirker hjertet og/eller blodkar. Mer enn 50 millioner amerikanere har kardiovaskulære problemer og karsykdommer er den største årsaken til død og uførhet i USA. Før hjerteproblemer blir oppdaget, er den underliggende årsaken (aterosklerose) vanligvis ganske avansert. Derfor er forebygging gjennom modifikasjon av risikofaktorer, for eksempel å spise sunt, trene og ikke røyke, selve nøkkelen.

Nyere forskning indikerer at periodontitt kan være knyttet til utviklingen av kardiovaskulær sykdom. En av teoriene er at de inflammatoriske proteinene og at bakteriene i periodontalt vev kommer inn i blodstrømmen og fører til ulike virkninger på det kardiovaskulære systemet. En nylig studie1 undersøkte forekomsten av bakterier kjent for å forårsake periodontitt og fortykning av blodårer som ofte blir sett ved hjertesykdommer. Etter å ha undersøkt prøver fra mer enn 650 pasienter, konkluderte forskerne med at økt nivå av fortykning av blodårer ble assosiert med tilstedeværelsen av de samme bakteriene som finnes i dental plakk, kjent for å føre til periodontitt.

Mange aspekter av helsen din bør vurderes når det gjelder å vurdere den periodontale statusen din og for å utvikle omfattende behandlingsplaner. For personer som er i faresonen for å utvikle, eller de med allerede eksisterende kardiovaskulære sykdommer, er kritiske faktorer som må tas hensyn til ved vurdering av alvorlighetsgraden av sykdommen: varighet av sykdommen, tilstedeværelsen av andre medisinske tilstander, for eksempel diabetes, som kan påvirke kardiovaskulær sykdom og tilstedeværelse av samtidige risikofaktorer for periodontale sykdommer. I tillegg kan tannlegen kommunisere med legen din for å finne ut hvor pleienivået, behandlingen av tilstanden og den generelle helsetilstanden din er.

Å redusere bakterier og eliminerer biofilm, både over og under tannkjøttet, er svært viktig for oral og systemisk helse. Dette kan oppnås med tradisjonell skalering og rotbehandling i tillegg til utmerket hjemmepleie. Oralhygieneinstruksjoner er en viktig del av behandlingsplanen for alle pasienter, spesielt for høyrisiko-pasienter, som de med kardiovaskulær sykdom. Behandlingen bør fokusere på forebygging av tannsykdommer og betennelse i munnen, noe som er viktig for å styre orale komplikasjoner forbundet med kardiovaskulær sykdom. Og fordi vi vet at bakteriell provokasjon er en risikofaktor for tannkjøttbetennelse selv for friske pasienter, bør pasienter oppfordres til å bruke tanntråd regelmessig og pusse tennene to ganger daglig med en tannkrem som gir antibakteriell beskyttelse.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Reference
1. Circulation. 2005 Feb 8; 111(5):576-82.

Relaterte artikler

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Munn- og tannpleie og helseforhold